Par skaistulēm un briesmoņiem • IR.lv

Par skaistulēm un briesmoņiem

28

Šovakar plkst.19 kinoteātrī “Rīga” notiks lektorija “Tas, ko Tu nedrīksti nezināt VI. Sievietes sejas”, kas ir veltīts ievērojamām aktrisēm, noslēguma lekcija, ziņo aģentūra LETA.

Lektorija pēdējā lekcijā kinozinātnieks Viktors Freibergs stāstīs par franču aktrisi Žozeti Deju, bet pēc lekcijas sadarbībā ar Francijas Kultūras centru tiks izrādīta franču režisora Žana Kokto 1945.gada filmas “Skaistule un briesmonis” kinokopija.

Franču aktrise Žozete Deja sāka filmēties jau piecu gadu vecumā, vēlāk strādāja teātrī, dejoja Parīzes operā, bet 1930.gados atkal atgriezās kino. Viņas ievērojamākā loma ir Kokto filmā “Skaistule un briesmonis”. Pats Kokto reiz izteicies, ka neuzskata sevi par sirreālistu, taču jau šī elegantā, pat ironiskā pēc pasakas sižeta veidotā filma ar slēptu, nedaudz gotisku baiļu atmosfēru tomēr ļauj Kokto iekļaut sirreālisma kino tradīcijā, vēstīja Freibergs.

Filma “Skaistule un briesmonis” ir stāsts par cilvēka divējādo dabu, par kaisli un tās iracionalitāti, un varbūt tieši tas piesaistīja Kokto plaši pazīstamajai pasakai.

Lektorijs “Tas, ko Tu nedrīksti nezināt VI. Sievietes sejas” pievērsās ievērojamām aktrisēm un tām filmām, kuras aktrises ir padarījušas īpašas, kas nav filmas viendienītes, bet gan būtiski kinovēstures pieturas punkti, kas neizdzēšami saistīti ar to aktrišu personību un to īpašo ķīmiju, kas izveidojas aktrises un režisora radošajā partnerībā.

Lekciju ciklā tika iekļautas sešas izcilas filmas un personības – Katrīna Denēva, Žanna Moro, Hanna Šigula, Simona Siņjorē un Adina Mndlova. Lekcijas par ievērojamajām aktrisēm lasīja kinokritiķi Dita Rietuma, Daira Āboliņa un Normunds Naumanis, kinorežisors Dāvis Sīmanis un kinozinātnieks Viktors Freibergs.

 

Komentāri (28)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu