Par ilgām pēc mājām un ne tikai • IR.lv

Par ilgām pēc mājām un ne tikai

28

Īsi pēc Vācijas darba tirgus atvēršanas Austrumeiropai, kas paredz daudzu Latvijas iedzīvotāju aizbraukšanu darba nolūkos, festivāla SURVIVLA KIT lekciju maratons nākotn-ĒŠANA 12. maijā aicina uz Aijas Lulles no Latvijas Universitātes lekciju  Vieta tukša nepaliks: kas pēc gadiem dzīvos Latvijā?.

Pasākums norisināsies Laikmetīgās mākslas centrā Alberta ielā 13, plkst. 18.00.

Aija Lulle runās par sekojošu tēmu: “Ilgas pēc mājām ir neizsakāmas,” man raksta Daiga no X vietas Rietumeiropā. Vēl jāpaciešas gads, varbūt divi trīs. Tāpat kā iepriekšējie septiņi jau nemanot ir aizskrējuši.

Kas ir zeme, valsts, teritorija, sava vieta, kas ir mājas mums, kas esam mobili? Jā, mums, nevis viņiem, kurus brīžam izmisīgi žēlojošā, bet reizēm snobiski nicinošā manierē cenšamies izgrūst ārpus stabilā, savā valstī paliekošā sabiedrības kodola.

Daudzie, vienlaicīgie cilvēku stāsti un valsts attīstības ritējums veido pamatu nākotnei, kura ir atvērta, top mūsu acu priekšā un caur mums. Nav iespējams atgriezties mājās, kuras bija. Latvija nemitīgi veidojas, ir izprotama un kļūst īpaša tikai mijiedarbojoties ar citām vietām un procesiem pasaulē. Migrācija šodienas Latvijā atklājas kā ļoti daudzšķautņains, sabiedrību veidojošs fenomens, ja skatām to atšķirīgos mērogos laikā un telpā: valsts, kopienas vai cilvēka dzīvē.”

Aija Lulle ir migrācijas pētniece ar daudzu gadu pieredzi, izglītojusies Latvijas Universitātē, kur arī pašlaik izstrādā doktora darbu cilvēka ģeogrāfijā. Papildinājusi zināšanas vairākās universitātēs Lielbritānijā, Norvēģijā un Zviedrijā, veic migrācijas pētījumus Latvijā un Eiropā.

SURVIVLA KIT lekciju maratons nākotn-ĒŠANA notiek, gatavojoties laikmetīgās mākslas festivālam Survival Kit, kas rudenī notiks Rīgā. Festivāls radās pirms trim gadiem, reaģējot uz krīzes nestajām izmaiņām, un aicināja meklēt radošus risinājumus izdzīvošanai. Šogad, spēlējoties ar jaunvārdu nākotnēšana, festivāls rosina paskatīties uz izdzīvošanas pamatvajadzībām – pārtiku, mājokli, veselības aprūpi un naudu nākotnes perspektīvā. Kā mūsu ikdienas izvēles ietekmē nākotni? Vai krīze mums iemācījusi jaunu attieksmi pret resursiem? Kādu nākotni ir iespējams pagatavot, pievienojot jaunajām vērtībām krīzes laikā attīstītās zināšanas un iztēli?

Māksla ir vide, kurā pieļaujamas vispārdrošākās fantāzijas, muļķīgākie jautājumi un nekaunīgākās atbildes. Tādēļ Laikmetīgās mākslas centrs piedāvā platformu, kur satikties nākotnei ar ēšanu.

Lekcijas sākums: 18.00

Norises vieta: Laikmetīgās mākslas centrs Alberta ielā 13, 7.stāvā

Ieejas maksa: Ls 1

Pieteikšanās: [email protected]

 

Komentāri (28)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu