Ēlerte: "Vienotība" no savām rindām Valsts prezidentu nevirzīs • IR.lv

Ēlerte: "Vienotība" no savām rindām Valsts prezidentu nevirzīs

33
Kaspars Krafts, F64

Kultūras ministre negribētu uzņemties šos pienākumus

Izskatās, ka "Vienotība" no savām rindām nevirzīs Valsts prezidenta amata kandidātu, intervijā žurnālam "PlayBoy" apgalvo kultūras ministre Sarmīte Ēlerte (V).

Jautāta par vēlmi kandidēt uz Valsts prezidenta amatu, Ēlerte atbild: "Manas ambīcijas sniedzas tik tālu, cik redzu vairākas svarīgas lietas, kas jāizdara šeit un kas ir plašākas nekā tikai kultūras jautājums. Tas ir gan integrācijas virziens, gan radošās industrijas, un ambīcijas man sniedzas šo jautājumu ietvaros", vēsta LETA.

Tīri cilvēcīgi Ēlerte negribētu būt Valsts prezidente, bet valstiski – zina, ka varētu.

Būt Valsts prezidentam, pēc Ēlertes domām, "ir ļoti liela nebrīvība".

"Tajā pašā laikā tās, neapšaubāmi, ir lielas iespējas ietekmēt notikumus pozitīvā virzienā. Ja kāds ministrs vai deputāts sūdzas, ka viņš kaut ko nevar izdarīt, tad viņam vajag pajautāt: bet ko tu mēģināji izdarīt, kurā brīdī tu apstājies? Lai cik noplicināta krīzes laikā būtu ierēdniecība, tā tomēr ir iespaidīga un stipra mašīna. Ja tu gribi izdarīt lietas, tu to vari," intervijā saka kultūras ministre.

Ēlerte atzīstas, ka gribējusi sēdēt Saeimā un mēģināt definēt pārnozaru politikas. "Vienotībā" bijuši divi iespējamie kultūras ministra amata kandidāti – Ēlerte un Ints Dālderis.

"Tajā brīdī bija skaidrs, ka "Vienotība", kura sastāv no trim partijām, arī uz ministru portfeļiem skatījās kā uz trijās daļās dalāmiem. Dālderis tur nevarēja būt, izvēle palika starp mani vai vēl kādu citu, un tad man kļuva žēl kultūras," saka Ēlerte.

Jautāta, vai Valdis Zatlers ir labs prezidents, Ēlerte atbild, ka Zatleram pozitīvi ir tas, ka viņš ir neatkarīgs no politiskajiem spēlētājiem, kā tam arī jābūt. Viņš esot centies būt tautas prezidents.

"Otrs, ko viņš ir darījis, – savācis sev apkārt gudrus cilvēkus, tāpēc no prezidenta nākušas vairākas ļoti svarīgas un vērtīgas iniciatīvas gan attiecībā uz referendumu par Saeimas atlaišanu, gan par latviešu valodu elektroniskajos plašsaziņas līdzekļos. Trešā pozitīvā lieta – viņš ir skaidri pārstāvējis Latvijas rietumu ģeopolitisko identitāti," uzskata Ēlerte.

Līdz galam sava amata potenciālu Zatlers, pēc Ēlertes domām, nespēj izmantot "viņa prezidentūras apšaubāmās ieņemšanas dēļ". Tas visu laiku ir viņam sekojis un apgrūtinājis viņa iespēju noteikt morālas vadlīnijas. Ja Zatleru ievēlēs otrreiz, viņa prezidentūra būtu prognozējama. Patlaban Latvija ir visās nozīmēs pārāk vāja, lai atļautos lielas politiskas turbulences, norāda Ēlerte.

Jau vēstīts, ka partijas līdz šim oficiāli nav izvirzījušas nevienu kandidātu Valsts prezidenta amatam, arī Valsts prezidents nesteigsies ar atbildes sniegšanu par to, vai piekristu atkārtotai startēšanai vēlēšanās.

 

Komentāri (33)

mary75 04.03.2011. 10.50

Kāds prezidentas kandidāts var būt saeimas mazākumam?
Latvijai stipri palaimēsies, ja paliks Zatlers, lai kā tur viņu neievēlēja, viņš, principā, pierādīja, ka ir neatkarīgs.
Klīst jau runas par iespējamo vairākuma kandidātu no Lemberģijas aprinķiem – kādu no muižniecveidīgo sugas, kas būtu daudz paklausīgāks Puzes hercogam, un ja nu pēkšņi notiek brīnums un viņu pēkšņi iebāž aiz restēm – viņš varētu to amnestēt.
Jo personiskais cilvēktiesību aizstāvis sīkajam žurkveidīgajam jau ir.

+21
-5
Atbildēt

0

dro 04.03.2011. 10.32

Vēl nesagaidījis pirmās saulainās pavasara dienas, kurmis jau sācis rušināt savu mēslu čupu. Lai veicas:))

+14
-5
Atbildēt

2

    Roberts Gūtšmits > dro 04.03.2011. 10.47

    >> lno
    Par “mēslu čupu” tu laikam dēvē šo portālu ?
    Paškritika – laba lieta! … :)))

    +1
    -17
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > dro 04.03.2011. 11.09

    ..kurmis jau sācis rušināt ..
    ————————————–
    Ak….
    Kents tuomēr bija/ir iespaidīgāks.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

mxblack 04.03.2011. 10.55

Šobrīd šajā uz izdzīvošnas robežas stāvošajā valstī vēlēt jaunu Valsts Prezindentu tiešām nebūtu saprātīgi. Prezidentam tiešām ir pārak maz iespēju ietekmēt politiskos procesus valstī un viņam nav nekādu reālu iespēju cīnīties ar lielajiem naudasmaisiem, kuri šeit šodien diktē visu kārtību no savām aizkulisēm, bet atbildību par to uzveļ Vienotībai. Šodien mēs esam līdz mutei iestiguši parādu purvā, nepārtraukti mūs vajā kreditori un diktē mums savus noteikumus, neļaujot mums no šī purva pacelt galvu lai ievilktu jaunu elpu. Mums ļoti nopietni draud aizrīšanās ar šī purva dūņām un nosmakšana. Un Valsts prezidents te maz ko var palīdzēt, tāpat kā viņš nevar apturēt rijīgo naudasmaisu nelabojamo apetīti. Tad kāda jēga būtu vēl tērēt līdzekļus jauna Valsts Prezidenta apmācībai un iekārtošanai, ja Zatlers tiek galā ar saviem pienākumiem? Ja nu vienīgi atkal SC un ZZS ir iespēja paradīt savu klajo nihilismu pret valsts iedzīvotājiem un arī šjā amatā iedabūt savu cilvēku, varbūt Kravcovu.

+11
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu