Broks rosina taupīt uz mūžizglītības rēķina • IR.lv

Broks rosina taupīt uz mūžizglītības rēķina

26
Rolands Broks, Foto: ieva Cika, LETA
Indra Sprance

Izglītības un zinātnes ministrs tomēr cer nosargāt finansējumu augstskolām

Lai izvairītos no valsts budžeta vietu samazināšanas Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pakļautībā esošājās augstākās izglītības iestādēs, ministrs Rolands Broks (ZZS) iesniedzis priekšlikumus taupīšanai uz mūžīzglītības programmu rēķina, tādējādi ļaujot saglabāt šobrīd valsts apmaksātās budžeta vietas augstskolās, Ir.lv informēja Broks.

Kā norādīja Broks, viņa iesniegtais priekšlikums ir precīzi par tādu summu, kas IZM ir jāietaupa augstākās izglītības jomā. Ja Finanšu ministrija un koalīcija to akceptētu, tad valsts budžeta vietu skaits nebūtu jāsamazina.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs, ZZS priekšsēdētājs Raimons Vējonis Ir.lv atklāja, ka jautājumi par finansējumu augstākajai izglītībai pirmdien tika apspriesti slēgtajā valdības sēdē, taču pagaidām nekādas konkrētas vienošanās nav panāktas. Saistībā ar mākslas studentu protestiem, pārrunātas iespējas arī nesamazināt finansējumu tik lielā apmērā kultūras un mākslas izglītības iestādēm, kas ir pakļautas Kultūras ministrijai. Tomēr arī šajā jomā jautājumā pagaidām nekādi lēmumi nav pieņemti.

Jau vēstīts, ka pagājušā nedēļā valdība vienojās par šā gada papildu budžeta konsolidācijas pasākumiem, kas cita starpā paredz no 1.jūlija paaugstināt virkni nodokļu, kā arī samazināt valsts pārvaldes tēriņus vēl par 5%. Valdība arī nolēmusi samazināt valsts apmaksāto studiju vietu skaitu augstskolās, kurās tiek īstenotas dublējošas programmas, tādējādi ietaupot IZM budžetā 600 000 latu un Kultūras ministrijas (KM) budžetā 400 000 latu. Vēlāk Finanšu ministrija (FM) precizēja, ka pusgadam šī lēmuma fiskālā ietekme IZM budžetā būs 194 000 latu, bet KM budžetā – 132 000 latu.Pret šādu valdības lēmumu asi iebilst augstskolas un studenti.

 

Komentāri (26)

Una Grinberga 28.02.2011. 15.09

Broks mēģinās uzstādīt pasaules rekordu ar augstskolu skaitu uz vienu studentu. Protams, mūžizglītībai naudu nevajag, jo sociālo budžetu ZZS neļaus griezt un visiem bezdarbniekiem būs pieejami dažnedažādi pabalsti – pārkvalifikācija un kvalifikācijas celšana tad nebūs nepieciešama!

+10
-1
Atbildēt

0

andrisskrastins 28.02.2011. 14.58

Vienkārši vāks. ZZS ir populisma karaļi. Piekāst ilgtermiņu, ka tik īstermiņā viņus ar labu vārdu piemin.

+9
-2
Atbildēt

0

harijs_m 28.02.2011. 15.29

Cienītais ministr!Iesaku pastudēt prognozēto ES dzīves modeli, kas vērsts uz iedzīvotāju ievērojami ilgstošāku atrašanos darba tirgū, līdz ar ko mūžizglītības nozīmi grūti pārvērtēt. Ir, protams, otrā un trešā opcijas: vai nu cilvēkam liek turpināt darīt to, ko viņš vienkārši FIZISKI vairs nespēj (un tad cilvēks vienkārši nomirst savā darba vietā-šadiem gadījumiem ir tendence pieaugt)vai arī mūžizglītības vietā stājas ZZS kūrētā bezdarbnieku pārapmācība: pilnīgi bezjēdzīga, un darba tirgus tendencēm ne mazākā mērā nepiesaistīta.

+7
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu