Evitas Sniedzes lugas pirmizrāde • IR.lv

Evitas Sniedzes lugas pirmizrāde

25
Kaspars Krafts, f64

Nākamnedēļ, 5.martā, Valmieras Drāmas teātra (VDT) Apaļajā zālē notiks pirmizrāde Evitas Sniedzes lugai "Mākoņains, iespējams, skaidrosies" režisora Oļģerta Krodera iestudējumā, ziņo aģentūra LETA.

Izrādes žanrs – dīvains klasesbiedru salidojums, kas atklāj sabiedrību šķērsgriezumā, jo tā ir iespēja vienuviet sapulcināt visdažādākos cilvēkus, ko reiz saistījusi skola, bet dzīve izmētājusi uz visām debess pusēm.

Pie skolotājas Dārtas (Ligita Dēvica) sabrauc reiz audzinātā klase: pašas meita Liesma (Ilze Pukinska), Tālis (Ģirts Rāviņš), kurš viņai reiz nesis ziedus, Modris (Januss Johansons), kurš sapņojis kļūt par ārstu, un arī vienīgais klases pāris – Mudrīte (Regīna Devīte) un Hermanis (Aigars Vilims). Ikviens ir spiests atcerēties sevi jaunībā un izvērtēt, cik vērtīgs bijis noietais ceļš.

Atmiņas un salīdzinājumi nav iepriecinoši. "Šīs lugas varoņu raksturos atklājas tas, kas kopīgs visai latviešu nācijai, – spēja no normāla stāvokļa slīdēt aizvien zemāk, kā saka, līdz gruntij," apgalvo Oļģerts Kroders. "Tas ir tāpēc, ka cilvēkiem nav spēka turēties pretim grūtībām un šķēršļiem."

Savus bijušos klasesbiedrus vērtē arī Sofija (Ieva Puķe), kas vienīgā nav novecojusi. Viņas klātbūtne it kā parastam vakaram piešķir dīvainu un mistisku noskaņu: šī tikšanās izrādās arī atvadas un jaunas dzīves sākums.

Pārējās lomās: Māra Mennika, Ingus Kniploks, Skaidrīte Putniņa, Juris Laviņš, Rihards Rudāks vai Agris Māsēns.

Izrādes telpu un tērpus radījuši mākslinieki, kas jau daudzkārt piedalījušies Krodera izrāžu tapšanā, – scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis un kostīmu māksliniece Anna Heinrihsone.

Kroderam "Mākoņains, iespējams skaidrosies" ir jau ceturtais Sniedzes lugas iestudējums – līdz šim Valmieras teātrī tapušas izrādes "Tie paši oši" (2003) un "Līdz pavasarim" (2008), kuras joprojām ir repertuārā. Dailes teātra uzvedums "Kreisais pagrieziens" (2004) saņēma 2003./2004.gada sezonas "Spēlmaņu nakts" balvu kā labākais latviešu literatūras iestudējums.

Komentāri (25)

janazakovica 28.02.2011. 11.59

izradas ka jau nedelu atpakal visas biletes bija izpirktas..pat papild vietas..ta ka ir.lv reklama jau bija stipri novelota-maldinosa.

0
0
Atbildēt

0

janazakovica 26.02.2011. 11.32

tas tapec ka cilvekiem nav speka tureties preti dzives grutibam un skersliem…mentali defekti..kalpu tautas sindroms vergdveseles ekstencials stavoklis.kristigas ticibas lomas noliegsanas savaa dzivee.un slaavu un citu cittautiesu mentalitate uzvar..loti aktuala tema beidzot latviesi kerusies pie savu problemu apzinasanas un risinasanas kaut vai iesakuma teatri.

+1
-1
Atbildēt

0

zane_kurzena 27.02.2011. 00.23

lai vairāk būtu latviešu dramaturģias iestudējumu! kas gan cits par mums pašiem – latviešiem – no skatuves stāstīs, ja ne mēs paši. Ar cieņu, //tekstiteatrim. wordpress. com

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu