Āboltiņa: runas par šīs valdības galu ir stipri pārspīlētas • IR.lv

Āboltiņa: runas par šīs valdības galu ir stipri pārspīlētas

143
Solvita Āboltiņa, Foto: Lauris Naglins, F64
Indra Sprance

Saeimas spīkere:  ZZS vēlētāji varētu nesaprast sadarbību ar SC

Lai arī pēdējā laikā bijuši vairāki gadījumi, kad Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) kādos jautājumos meklē sadarbības iespējas ar opozīciju, Saeimas spīkere un apvienības "Vienotība" līdzpriekšsēdētāja  Solvita Āboltiņa uzskata, ka "runas par šīs valdības galu ir stipri pārspīlētas."

Āboltiņa Ir.lv atzina, ka pēdējā laikā bijuši vairāki gadījumi, kuros ZZS "meģina vienoties ar opozīciju, acīmredzot, par kautkādiem solījumiem par potenciālu sadarbību nākotnē. " Par piemēru Āboltiņa minēja Andreja Judina neapstiprināšanu Augstākās tiesas tiesneša amatā. "Pret Judinu nevarēja nobalsot, ja pret viņu nebalsoja "Saskaņas centra" pārstāvji, " pauda Āboltiņa, norādot, ka ZZS pirms kāda lēmuma pieņemšanas būtu jāapdomā, vai "viņu vēlētājs uzskata, ka ZZS varētu sadarboties ar partiju, kurā vesela virkne deputātu nesaprot, ko viņi parlamentā dara, nerunā latviešu valodā, jo tomēr ZZS lauku vēlētājs ir diezgan nacionāli noskaņots."

Pēc Āboltiņas domām, pašreizējā koalīcija "ir šobrīd labākā iespējamā koalīcija šajā parlamentā", lai koalīcijas partneriem būtiski atšķiras izpratne par tiesiskuma jautājumiem.

Pēc Āboltiņas domām, ZZS pēdējā laikā pārkāpusi koalīcijas līgumu, ne vien atbalstot dažādus opozīcijas priekšlikumus likumdošanas izmaiņām, bet arī atbalstot SC virzīto kandidātu tiesībsarga amatam. Tomēr Saeimas spīkere atzina, ka "arī šis nesaskaņas, kas nav ne pārsteigums, ne jaunums, nevar būt par pamatu tam, lai mēs runātu par kādiem milzu satricinājumiem vai plaisām koalīcijā."

Jau vēstīts, ka ZZS atbalsta SC izvirzīto kandidātu tiesībsarga amatam – juristu, "Rīgas slimokases" likvidatoru Juri Jansonu, savukārt "Vienotība" šim amatam izvirzījusi Administratīvās tiesas tiesnesi Anitu Kovaļevsku. Balsojums par tiesībsargu gaidāms nākamnedēļ.

 

Komentāri (143)

raimondsb_mail_lv 25.02.2011. 15.11

Labs gājiens no Vienotības puses bija prasība SC atzīt Latvijas okupāciju. Ja Lembergs tagad gribētu gāzt valdību un mesties kopā ar SC, viņam vajadzētu prasīt to pašu. Kā redzams, SC vēl uz okupācijas atzīšanu nav gatavs. Ja Lembergs izveidotu valdību bez šīs prasības, viņš kļūtu ļoti nepopulārs savējo vidū. Atcerēsimies, ka pašvaldību vēlēšanas nav aiz kalniem. PLL nīkšana un uzņēmēju pajukšana arī vieš cerības, jo ja šamiem būtu izredzes un plāns, viņi uzvestos savādāk. Vispār man līdzšinējie Latvijas polituzņēmēji atgādina kāršu spēlmaņus, kuriem visu laiku veicās Zolītē, jo kāds iedalīja trumpes. Tagad, rādās, ka kārtis tiks dalītas godīgi un zēni ir manāmi apjukuši. Izrādīsies, ka nekādi labie spēlmaņi nemaz nav.

+18
-1
Atbildēt

6

    disassociative > raimondsb_mail_lv 25.02.2011. 15.50

    Būtu labi, ja tā būtu, bet nākamajās vēlēšanās ZZS dabūs vēl vismaz pusi no Vienotības bijušā elektorāta.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > raimondsb_mail_lv 25.02.2011. 17.39

    Atļaušos atgādināt jau pieminētu viedokli, ka par oligarhu partijām balso noteikts cilvēku loks, šobrīd tas ir samazinājies, bet tāpat aptuveni 1/3 vēlētāju – ZZS+PLL = 30 balsis Saeimā. Piekrītu Dzerim, ka drīzāk VL piesaistīs ZZS(arī daļu V) balsis, kaut gan viss jau var gadīties. Lai SC dabūtu daudz vairāk, vai nu jādod visiem pilsonība vai arī cilvēkiem jākrīt galējā izmisumā – tomēr ticams, ka ne viens ne otrs nenotiks. Uzskatu arī, ka V uzticība dēļ dažādiem iemesliem būs paplucināta un rekords netiks pārspēts.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    egils_krastins > raimondsb_mail_lv 25.02.2011. 18.21

    Un taa 7,6 tuukstoshi no vairaak kaa 40 tuukstoshiem iedziivotaaju kopskaita (pilseetu ir pametushi ljoti daudzi, taa kaa gruuti paeikt, cik to iedziivotaaju vareetu buut pashlaik) ir balsojushi par lemberga partiju.
    Tas nav nekaads lielais cipars. Taadeelj varu diezgan droshi prognozeet, ka ja V sagatavos labu komandu ar piemeerotu meera kandidatuuru, lembergs varees “straadaat” opoziicijaa (ja buus veel uz briivaam kaajaam).

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    egils_krastins > raimondsb_mail_lv 25.02.2011. 15.44

    >alias
    Tad kaapeec peedeejaas pashvaldiibu veeleeshanaas lemberga partijas rezultaats bija sliktaaks nekaa ieprieksheejaas? Paskaties statistiku.

    Visi fenomeni reiz beidzas, jo iipashi, kad vairs nav desas lunjkja, ko pamest faniem. Lembergs var reaali zaudeet naakoshaas veeleeshanas.

    Un labi, ka taa…

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    disassociative > raimondsb_mail_lv 25.02.2011. 15.24

    Lembergs var darīt jebko, sava elektorāta acīs viņš tik un tā būs vienmēr populārs. Postpadomju Latvijas fenomens.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > raimondsb_mail_lv 25.02.2011. 16.47

    Nu no V elektorāta Lembergs diezin vai dabūs pusi, par V un ZZS balso cilvēki ar pilnīgi pretējiem uzskatiem, politisko pārliecību, Latvijas nākotnes redzējumu, V elektorātam, tomēr, tuvākas Rietumu pasaules vērtības un atvērta sabiedrība, Lemberga elektorātam ir viens elks – Lembergs, un postpadomiskā mentalitāte.
    Drīzāk, daļa V elektorāta, nacionāli noskaņota, aizies uz VL, un daļa vispār nebalsos, un Lembergs dabūs PLL balsis.

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

egils_krastins 25.02.2011. 21.00

Latviaa dziivo mana gjimene un draugi, kuri nemaz nesuudzas par Vienotiibu, jo saprot, ka pashlaik piedziivo sekas politikai, kuraa lembergs visu laiku bija viena no pirmajaam vijoleem.
Latvijaa esmu bijusi un labi zinu, kaa notiek lietas un kursh maitaa gaisu. Taa nav Vienotiiba.

+14
-1
Atbildēt

11

    modriss > egils_krastins 25.02.2011. 21.21

    Sorry, nesaskatu ar ko radikāli atšķirtos Vienotības realizētā politika no pārējām. Daži jaunieviesumi vēl riebīgākā formā īsteno iepriekšējo praksi…

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    modriss > egils_krastins 26.02.2011. 14.13

    Esošais prezidents visdrīzāk neparakstīsies tālab, ka ir lielāka varbūtība tapt ievēlētam Saeimas balsojumā. Par V neesu pārliecināts :)) Domāju, ka noteiktu apstākļu sakritības gadījumā var parakstīties arī uz vēlētu prezidentu. Vispār jau redzēs kāds cirks būs sarīkots vasarā :))

    Aprobežošos ar neitrālu atbildi – mans balsojums neietekmēja Saeimā iekļuvušo partiju vietu sadalījumu :)

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    modriss > egils_krastins 26.02.2011. 11.18

    Ja nesaskati līdzīgus principus, tad lai tā arī būtu. Smieklīgāk būs, ja pēc pāris gadiņiem lamāsi arī V tāpat kā tagad pārējos…

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    modriss > egils_krastins 25.02.2011. 22.12

    ->tarax_tara
    Esmu gan ielūkojies, gan programmu izlasījis, gan arī uzdevis jautājumus. Secinājums – tai lapā pastāv pietiekami laba selekcija – uz patīkamiem jautājumiem obligāti atbildēs, bet nepatīkamos visdrīzāk ignorēs ar varbūtību 1:10
    Tā ka var rasties maldīgs priekšstats par labvēlīgo attieksmi

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    modriss > egils_krastins 25.02.2011. 23.42

    Nu gan labi, paprasīji:) Godīgi sakot jautājumus arhīvā vai pierakstos neuzglabāju, bet no galvas precīzi vairs neatceros. Bij dažas refleksijas par tā laika aktualitātēm. Tad kālab programmā ierosinātais izglītības modelis nekritiski tiek pārņemts no britiem un vai neradīs vēl lielākas problēmas. Vēlākā posmā jautājums bij saistīts ar pensiju apgriešanu un nevienlīdzīgu attieksmi pret dažādām sociālajām grupām. Tas ir tikai aptuvenais jautājumu saturs. Sorry, bet precīzi vārds vārdā vairs neatceros :(
    Tā aktīvāk provokatīvus jautājumus uzdevu ap vēlēšanu periodu, tad kad piegriezās ignorēšana, pajautāju pa tiešo – vai pastāv cenzūra. Tad gan parādījās atbilde uz šo un vēl vienu citu jautājumu. Iespējams tie vēl arī atrodami tai lapā. Izmantotais niks tas pats, kas šeit.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    egils_krastins > egils_krastins 25.02.2011. 22.21

    >Makxss
    Kuri ir tie konkreetie nepatiikamie neatbildeetie jautaajumi?

    Luudzu uzraksti man tos.
    Es pati veelos paarliecinaaties par seekaam.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    modriss > egils_krastins 26.02.2011. 13.18

    Nu tā kā pietiekami aktīvi interesējies par LR politiskajiem procesiem, tad gan jau zini, ka daži politiskie spēki (PPR) pat visu vēlēšanu kampaņu balstīja uz ideju par vēlēta prezidenta nepieciešamību. Tā ka Lembergs ne pirmais, ne pēdējais, kas to ideju cilā. Ko teiktu, ja ar šādu pat ideju klajā būtu nācis kāds no Vienotības nevis A.L? :))) Vai arī tāpat šausminātos? :))

    0
    0
    Atbildēt

    0

    egils_krastins > egils_krastins 26.02.2011. 13.27

    >Makxss
    Vienotiiba ir parlamentaaraas demokraatijas piekriteeja, taapeec uz taadiem fokusiem vinhus nebuus iespeejams paraut. Arii esoshais prezidents diez vai uz ko taadu parakstiisies. Par Saeimas vairaakumu vispaar nav ko runaaat. Tad kas tas par cirku? Leets joks, vai…

    Par kuru no partijaam balsoji tu? Apsolos, ka tava atklaatiiba muusu diskusijas kvalitaati neietekmees.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    egils_krastins > egils_krastins 26.02.2011. 00.22

    Tad kālab programmā ierosinātais izglītības modelis nekritiski tiek pārņemts no britiem
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Kur tu raavi, ka izgliitiibas modelis paarnjemts no britiem? Es shaadu liidziibu gan nesaskatiiju.

    Tas, ko es redzu V maajaslapaa ir pilniigi atskjiriigs no paareejiem. Ja tu uzdotu iisi un kodoliigi noformuleetus jautaajumus, tad saanjemtu arii atbildi.
    Vai uz provokaacijaam vajag atbildeet, jo iipashi ja jautaataajs nemaz neveelas sanjemt atbildi – tieshaam nezinu…Patiesiibaa taa ir laika izniekoshana. Iespeejams taapeec arii tiki ignoreets…

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    egils_krastins > egils_krastins 26.02.2011. 12.43

    >Makxss

    Es nelamaaju paareejaas partijas. Es par taam vnk nebalsoju.

    Bet vakar paraadiijaas jauna zinja no lemberga – apollo.lv. Cilveeks sadomaajis uz fikso saorganizeet tautas veeleetu prezidentu ar izpildvararu. lembergs gatavoja velsts apveersumu, bet visi kluup virsuu Vienotiibai. Ko nu?!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    egils_krastins > egils_krastins 25.02.2011. 21.54

    >Maxss
    Ieluukojies Vienotiibas maajaslapaa.
    Tur tu vari ieguut gana daudz konkreetas informaacijas kaa arii uzdot jautaajumus uz kuriem sanjemsi atbildi.

    Ar ZZS tev e-sazinja diezvai izdosies. Man neizdevaas arii sanjemt kaadu reakciju no PLL, TP un SC. Vinji vnk ignoree LV pilsonju izraadiito interesi. Taa jau ir kardinaala atskjiriiba, vai ne… Attieksme cita. Pret mani izturas kaa pret cilveeku, ar cienju. Kaa Britaanijaa, kur pashlaik dziivoju…

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

Līga Smildziņa-Bērtu 25.02.2011. 14.30

Un tomēr,Vienotības politiķiem,kas atrodās saeimā,vai valdībā būtu jāuzmanās no izrunāšanās par pensijas vecuma palielināšanu ar “vēsu prātu”,par atbalstu elektrības tarifu celšanai,akcīzi degvielai u.t.t.Tas viss,klusēšana,lēmumu pieņemšana bez motivācijas,savējo bīdīšana ,var novest pie kreiso populistu SC ienākšanas varā ar dažādiem “bezmaksas projektiem”,ar kuriem nopirkt milzu popularitāti!
Atbalsts V. vēlēšanās bija un ir milzīgs kredīts no tautas puses,kuru var pazaudēt ar vienu nepārdomātu izteikumu,vai lēmumu,ja tas jau daļēji nav noticis.
Veiksmi uz labiem darbiem!:)

+13
-2
Atbildēt

6

    Ja valsts budžets tiktu korekti apsaimniekots, bez šķērdēšanas, bez “savējiem”, tad valsts budžeta ieņēmumi būtu lieliski sabalansējami ar izdevumiem. Bez budžeta deficīta. Pietiks ar to vien, ko Valsts kontrole ir uzrakusi pēdējā gada laikā par izšķērdētām naudām, lai nekāda budžeta konsolidācija nebūtu nepieciešama.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    Jā, es lieliski zinu, kas ir bezdeficīta budžets, regulāri šādā režīmā dzīvoju. Un katru dienu lasu ziņās par kārtējo izšķērdēto miljonu vai miljoniem. No viena gada ziņu lentes vien jau var visu konsolidējamo summu sarēķināt.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    var aju nerunāt par šim svarīgajām lietām..un izlikties, ka nekas nenotiek. ka neredzam, ka deficīts nemazinās, pensiju naudas sāk trūkt utt. tā ir divkosīgo un zaglīgo ZZS un SC taktika…naivais populisms.
    kartējo rezi pierāda to, ka retingi ir svarīgāki par valsti.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    andris902 > Līga Smildziņa-Bērtu 25.02.2011. 15.18

    …pieņemsim, ka ZZS gāž Dombrovska valdību un izveido jaunu ar SC un PLL…tikai ir viens būtisks jautājums – vai viņiem budžetam nepieciešamā nauda ierakta zemē…un rīt viņi to mēģinās izrakt?…naudas ir tik, cik tās ir un nākot citai valdībai tā pēkšņi neuzradīsies…
    …līdz gada otrajai pusei visiem – gan ZZS, gan SC ir izdevīgi, ka Dombrovskis ar Vienotības vārdu pieņem nepopulārus lēmums, nocērt tam sunim asti…un tad, skatoties pēc apstākļiem, vai ir vērojama ekonomikas attīstība un budžeta plāna pildīšanās…var sekot jaunas koalīcijas veidošana…

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

    tocelovskis > Līga Smildziņa-Bērtu 25.02.2011. 17.03

    Iztērēto atpakaļ dabūt nav iespējams. Tāpēc atliek vienīgi novērst līdzīgi gadījumi nākotnē.
    Un otra problēma ir tāda, ka “treknajos gados”, kad likvidēt budžeta deficītu bija daudz vienkāršāk un tam nebūtu bijusi negatīva ekonomiskā ietekme, to laiku valdības neko par to negribēja dzirdēt! Tāpēc mēs iekritām krīzē ar diez gan palielu budžeta deficītu, un tāpēc tagad budžeta konsolidācija – budžeta izdevumu samērošana ar ieņēmumiem – ir jāveic pakāpeniski, uzmanīgi un apdomīgi, meklējot visefektīvākos risinājumus ar vismazāko negatīvo ekonomisko ietekmi.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    andris902 > Līga Smildziņa-Bērtu 25.02.2011. 15.35

    …vai Tev ir saprotams jēdziens “bezdeficīta budžets”?…un kādas sekas tam būtu šobrīd?…par to vajadzēja domāt “treknajos gados”…kur tobrīd visi bija?…kādas lamas tika veltītas Repšem, kad tas runāja par bezdeficīta budžetu – un toreiz tas bija iespējams!…

    +10
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu