Lielbritānijas tiesa nolemj Asanžu izdot Zviedrijai • IR.lv

Lielbritānijas tiesa nolemj Asanžu izdot Zviedrijai

9
Asanžs ierodoties uz tiesas prāvu Lielbritānijā, Londonā. Avots: AFP/LETA

“Wikileaks” dibinātājs lēmumu pārsūdzēs

Londonas tiesa ceturtdien nolēma, ka "WikiLeaks" dibinātājs Džūljens Asanžs jāizdod Zviedrijai, kur viņš apsūdzēts dzimumnoziegumos, vēsta aģentūras LETA un AFP.

Asanžs apņēmies iesniegt apelāciju, vēsta britu raidsabiedrība BBC. Viņam nelabvēlīgo tiesas lēmumu var apstrīdēt līdz pat Anglijas augstākajai tiesai.

39 gadus vecais Asanžs 2009.gada 7.decembrī brīvprātīgi padevās Lielbritānijas policijā saistībā ar Zviedrijā izdotu aresta orderi viņa nopratināšanai sakarā ar apsūdzībām par izvarošanu un seksuālu uzmākšanos. Pēc deviņām cietumā pavadītām dienām Lielbritānijas tiesa atbrīvoja Asanžu pret drošības naudu.

Asanžs kategoriski noraida apsūdzības izvarošanā, norādot, ka ar abām sievietēm viņam bijušas seksuālas attiecības pēc abpusējas piekrišanas. "WikiLeaks" dibinātājs apsūdzības saista ar nomelnošanas kampaņu pret viņu, lai diskreditētu viņa vadīto vietni.

Viņa advokāti norāda, ka Asanžam viņa izdošanas gadījumā Zviedrijai draud tālāka izdošana vai pat nelegāla nodošana ASV, kur viņam pat varētu draudēt nāves sods.

"WikiLeaks" saniknojusi ASV ar tūkstošiem ASV diplomātisko telegrammu un ar kariem Irākā un Afganistānā saistītu konfidenciālu militāro dokumentu publiskošanu. Vietnē teikts, ka ASV slepeno dokumentu publiskošana par kariem Afganistānā un Irākā un ASV diplomātijas virtuvi atmasko ASV militāros pārkāpumus karā un pretrunas starp ASV publiskajiem izteikumiem un to, kas paliek aiz slēgtām durvīm.

Komentāri (9)

Tamāra Nolmane 24.02.2011. 19.12

Nu bet Zviedrija taču ir ” neitrāla valsts” un tā izdos visus citu valstu noziedzniekus katrai valstij, kas to pieprasa. Tieši tāpat, kā tas bija 2 pasaules kara laikā ar Latviešiem.
Tas ka Zviedrijas neitralitāte ir sen izpuvusi no iekšpuses un turās vien uz plānu garozu, tas jau nekas.. Piemēram ielaišanās afērā par Krievijas varas mazināšanu, sūtīt savas valsts ministrus risināt starpvalstu ekonomiskās kataklizmas, kā tas bija burbuļa laikā Latvijā ir tipiskas ” neitrālas” valsts izpausmes.
Rokas nost no Asanža!

+8
-5
Atbildēt

0

andrisskrastins 25.02.2011. 11.11

Tiesnesis uzskatīja, ka Asanžs ir aizbēdzis no Zviedrijas un izvairījies no izmeklēšanas. Ja tā godīgi, izskatās, ka Asanžs galīgi negribēja nokļūt Zviedrijas cietumā, uztaisīja ar juristu legālo šaha gājienu, kas diemžēl neattaisnojās. Nebūsim naivi, katrs cīnās par izdzīvošanu un šajā gadījumā Asanžs nav neko ne labāks ne sliktāks par Enron bagātajiem onkuļiem, kas meloja un kārpījās par grāmatvedības datiem.

+1
-1
Atbildēt

1

    Aivars Krauklis > andrisskrastins 25.02.2011. 14.12

    Neatkarīgi no tā, cik man Asandža izdarības patīk, salīdzināt viņu ar kaut kādiem “onkuļiem” nav visai godīgi.
    Ko viņš darīja ar divām draiskulēm, mani neinteresē, bet par saņemtās informācijas izplatīšanu viņam amerikāni var iepūst. Obamam jāmeklē tas vainīgais, kurš uzticētu un citam neizpaužamu informāciju notirgoja, bet to jau šis zina. Tāpat kā zina, ka tieši viņa valdīšanas laikā tika paplašināta iespēja katram klerkam tikt pie tiešajam darbam absolūti nevajadzīgiem datiem. Un gan jau zina arī to, kāpēc īsto pļāpu pat nepiemin. Jo tad pirmais vaininieks nenovēršami izrādīsies pats superdemokrātiskais prezidents.

    0
    0
    Atbildēt

    0

piziks 25.02.2011. 08.48

Savā ziņā būs interesanti, ja zviedru tiesā sāks purināt Asānža sekspartneres, kuras šobrīd viņu apsūdz “seksuālā vardarbībā”, — pārējā pasaule varēs ievērtēt, kā mūsdienu zviedrietes, vismaz divas, traktē noziegumus seksā. (Jau iepriekš zināms, ka viņas jau šobrīd nenoliedz, ka “daļa no dzimumsakariem” notikuši pēc abpusējas vienošanās, bet cita daļa, redz, nē, jo viena no partnerēm it kā nav bijusi pienācīgi pamodusies (kafiju gultā padzērusi)… :)

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu