Atpakaļ realitātē • IR.lv

Atpakaļ realitātē

Mākslinieces skice ar Džuljenu Asanžu Vestminsteras maģistrātu tiesā Londonā, kur izskatīs lietu gan par savulaik noteiktā drošības līdzekļa neievērošanu, gan par iespējamo izdošanu ASV. Zīmējums — SWNS/Scanpix
Stīvens Erlangers un Nikolass Keisijs, © The New York Times News Service

WikiLeaks dibinātāja Džuljena Asanža septiņi dīvainie gadi pašizvēlētā izolācijā

Garu bārdu uzaudzējušā un acīmredzami pārsteigtā Džuljena Asanža parādīšanās Ekvadoras vēstniecības durvīs Londonā bija negaidīts skats. Ne jau aiz laba prāta. Londonas policisti vīrieti burtiski iznesa no mazās istabas, kurā kopā ar savu kaķi viņš nošķirtībā bija pavadījis pēdējos septiņus gadus.

Austrālijā dzimušais 47 gadus vecais Asanžs jau sen sevi uzskata par lielāko globālo cīnītāju pret dažādiem valstiskiem noslēpumiem. Kopš aktīvistu grupas WikiLeaks dibināšanas 2006. gadā šī interneta platforma likusi sarkt daudziem ietekmīgiem cilvēkiem, regulāri izzogot un publiskajā telpā nopludinot dažādus ierobežotas pieejamības dokumentus. Visbiežākais «upuris» bija ASV valdība.

Atbalstītāju acīs Asanžs ir vārda brīvības aizstāvis un moceklis. Savukārt ASV valdība viņu uzskata par dīvaini, provokatoru un pat Kremļa izpalīgu. Taču visbūtiskākā izrādījās Ekvadoras pašreizējās valdības nostāja: Asanžs bija kļuvis par nevēlamu viesi. 

Pēc Zviedrijas pieprasījuma izdot Asan-žu kriminālvajāšanai par izvarošanu viņš 2012. gadā atrada patvērumu Ekvadoras vēstniecības nelielajā sarkanu ķiegeļu ēkā, kas atrodas netālu no Londonas prestižā universālveikala Harrods. Visus šos gadus Asanžs turpināja vadīt WikiLeaks, laiku pa laikam rīkoja preses konferences no vēstniecības balkona, vizinājās ar skrituļdēli vēstniecības gaiteņos un šad tad uzņēma prominentus viesus, ieskaitot popmūziķi Lēdiju Gagu un aktrisi Pamelu Andersoni, kura kā ciemakukuli parasti atnesa vegānu sviestmaizes. Baumo, ka Andersone ir gūstekņa mīļākā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu