Neērtā LPSR mūzika • IR.lv

Neērtā LPSR mūzika

23
Evija Trifanova, f64

Trešdien, 9.februārī, plkst. 17:30 Rakstniecības un mūzikas muzejā (Rīgā, Pils laukumā 2) notiks sarīkojums "Neērtais mūzikas mantojums – diskusija par Latvijas padomju periodā radītiem skaņdarbiem", kas propagandē komunistisko ideoloģiju.

Diskusijā par attieksmi pret šo mantojumu un tā izmantošanas iespējām mūsdienās piedalīsies mūzikas žurnālists Orests Silabriedis, diriģents Romāns Vanags, mūzikas izdevniecības Upe tuviem un tāliem direktore Iveta Mielava un eksperimentālās mūzikas festivāla Skaņu mežs rīkotājs Viestarts Gailītis.

Latvijai atgūstot neatkarību, skaņdarbi par Ļeņinu, Staļinu, Oktobri, Dzimteni, revolūciju un citu sociālistiskas ievirzes tematiku kļuva par „neērtu” mantojumu, kas pārsvarā gulējis plauktos, nevis ticis atskaņots publiski. Tomēr arī šāds mantojums ir laikmeta liecība, tāpēc diskusijā tiks meklētas atbildes uz jautājumu, vai un kā to iespējams izmantot mūsdienās. Pasākumā ideoloģiskie skaņdarbi tiks izvērtēti no mākslinieciskā un vēsturiskā skatupunkta, kā arī aplūkota to iespējamā pievilcība retumu kolekcionāru un eksperimentālas mūzikas cienītāju vidū.

Pasākumu vadīs RMM projektu kurators Uģis Vismanis.

Pasākumi Rakstniecības un mūzikas muzejā notiek katru trešdienu plkst. 17:30.

Ieejas maksa Ls 1,50, pensionāriem, studentiem un skolēniem – Ls 1 (cenā iekļauts izstāžu apmeklējums).

Komentāri (23)

Juris Millers 08.02.2011. 14.15

Tos noteikti vajag digitalizet un izlikt publiski pieejamā vietā ar atļauju tālāk izmantot, piemēram tehno vai haus mūzikā dažreiz tīri labi ieskanētu gabaliņš no kaut kāda Ļeninu slavinoša gabala, kas mijas ar, piemēram Bītlu skaņas gabalu veidojot tādu kā ideologisko cīņu skaņā.

+1
0
Atbildēt

0

lno 17.03.2017. 16.42

Es arī pazinu Līvzemnieku. Ap 50. gadu beigām apmeklējām Skolotāju klubu, tur spēlēja diksilends.

0
0
Atbildēt

0

ivetao2007 08.02.2011. 15.06

Nosaukums LPSR ir nelikumīgs no pša sākuma. Tā nolēmuši likumdevēji. Taču kļockinisms valda joprojam. Latvija de jure pastāv jau vismaz 90 gadus. Tā bijusi gan okupēta. Okupantu nosaukumi nekad nav bijuši likumīgi ne atzīstami. Var runāt un rakstīt vienīgi par okupēto Latviju.

0
0
Atbildēt

1

    jessdrthomas > ivetao2007 08.02.2011. 19.02

    Bet varbūt tas ir tikai viens arīkojums ciklā, kur nākamais sauksies “Neērtā Ostlandes mūzika”?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu