Sandis Zučiks, Danču krātuves izveidotājs • IR.lv

Sandis Zučiks, Danču krātuves izveidotājs

Danči piedzīvo lielu popularitāti, tos dejo ne tikai folkloras kopu dalībnieki. Sandis Zučiks gādā, lai šis mantojums būtu viegli pieejams ikvienam. Atliek tikai ieiet Dancukratuve.lv, noskatīties video vai nopirkt grāmatu, un var lēkt līdzi. Foto — Ieva Salmane
Alise Zita Zeidaka

Kad viņa veikumu salīdzinu ar Dainu skapi, Sandis atteic — tik lielus vārdus pats neizmanto! Tomēr atzīst: «Apjoms ir lielākais, kāds līdz šim bijis.»

Septiņus gadus brīvajā laikā Sandis meklē, rekonstruē, apkopo, apraksta, filmē un citādi izpēta dančus. Viņa izveidotajā mājaslapā Dancukratuve.lv atrodami ne tikai danču video un mūzika, bet arī lekcijas un  nodarbības, kas tapušas sadarbībā ar jomas ekspertiem, intervijas, karte un vēl vairāk.

Danči apkopoti arī četrās grāmatās, kas papildinātas ar mūzikas disku (katru reizi Sandis piesaistījis citu folkloras kopu vai grupu). Vidzemes un Latgales danču grāmatas ir pieejamas grāmatnīcās, savukārt cittautu danči iznāks ap Lieldienām, bet bērnu danči — Jāņu laikā. 

Grāmatās apkopoti deju apraksti, zīmējumi, notis. «Tās domātas cilvēkiem, kas grib klausīties dančus. Piemēram, uzlikt Jāņos disku un lēkt līdzi.» Folkloras kopām un citiem danču spēlētājiem izveidotas speciālas burtnīcas — veltītas Zemgales, Latgales, Malienas, Sēlijas, Atašienes, kā arī bērnu dančiem. «Folkloras kopām un ikvienam, kas pajautā, dāvinu par velti,» saka Sandis. Burtnīcas izdotas ar Latviešu fonda atbalstu, un Sanda mērķis ir dančus popularizēt. Lauvas tiesa aprakstīto ir nofilmēti un apskatāmi Danču krātuves mājaslapā un YouTube kontā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu