Anglijā arestēts WikiLeaks dibinātājs Asanžs • IR.lv

Anglijā arestēts WikiLeaks dibinātājs Asanžs

56
WikiLeaks dibinātājas Džulians Asanžs. Foto: EPA/LETA

Aizturētais nepiekrīt izdošanai Zviedrijai; sadarbību ar portālu pārtrauc finanšu kompānijas

Britu policija otrdien pulksten 9.30 pēc vietējā laika (plkst.11.30 pēc Latvijas laika) arestējusi tīmekļa vietnes WikiLeaks dibinātāju Džūljenu Asanžu (Julian Assange), kad viņš ieradies policijas iecirknī, vēstī aģentūras LETA-AFP/BBC.

Kā informē Skotlendjards, 39 gadus vecais Asanžs, kas tiek turēts aizdomās par izvarošanu, aizturēts pēc Zviedrijas izdotā aresta ordera. Kā ziņots, viņu plānot nopratināt "aizdomās par izvarošanu, seksuālu uzmākšanos un nelikumīgu piespiešanu". Inkriminētie noziegumi, iespējams, pastrādāti augustā Zviedrijā.

Pats Asanžs Zviedrijas apsūdzības noraida. Otrdien viņš Vestminsteras miertiesā nepiekrita izdošanai Zviedrijai, tāpēc tagad, visticamāk, gaidāma vairākas nedēļas ilga tiesāšanās. Pastāv iespēja, ka Asanžu pieprasīs izdot ASV, kur viņu varētu apsūdzēt par slepenas informācijas publiskošanu, ziņo BBC.

Apsūdzētā advokāts Marks Stīvenss norāda, ka viņa klients vēlas saņemt plašāku informāciju par apsūdzībām un atgūt savu labo vārdu. "Ir pienācis laiks panākt patiesību, taisnīgumu un likuma varu," sacīja advokāts. "Džūlians Asanžs aktīvi centies noņemt aizdomu ēnu no sevis." Asanžs iepriekš dažādos veidos mēģinājis sazināties ar Zviedrijas prokuratūru, lai iegūtu vairāk informācijas par apsūdzībām, taču nesekmīgi, piebilda Stīvenss.

Tiesa liedza Asanžu atbrīvot pret drošības naudu. Viņš paliks apcietinājumā Anglijā līdz 14.decembrim.

Asanža arests neapturēšot WikiLeaks darbību, paziņoja portāla veidotāji. Aizturētais pat piedraudējis ar jaunu ''informācijas bumbu'', proti, jaunu ziņu publiskošanu par Gvantanamo cietumu un uzlidojumiem Afganistānas civilpersonām. Izskanējuši jauni aicinājumi ziedot portāla uzturēšanai, taču to darīt kļūst aizvien grūtāk – sadarbību ar WikiLeaks apturējusi gan kompānija ''Mastercard'', gan ''Visa''.

Kā ziņots, WikiLeaks publiskotā informācija par Irākas karu, Afganistānu, konfidenciālu ASV valsts departamenta saraksti, NATO un citu starptautisku organizāciju amatpersonām, kā arī līdz šim slēpto ārpolitisko darbību jau izraisījusi dažādu valstu varas pārstāvju neapmierinātību. Mēģināts ierobežot WikiLeaks darbību internetā, arestēti organizācijas konti, pārmesta nestabilitātes radīšana starptautiskajā arēnā. Savukārt demokrātijas un vārda brīvības aizstāvji Asanža dibinātās organizācijas darbu lielākoties vērtē atzinīgi.

Komentāri (56)

Juris Millers 07.12.2010. 13.31

Tā apsūdzība ir _ļoti_ aizdomīga. Divas sievietes apgalvo, ka viņām ar Asanžu esot bijis sekss, bet ka šī seksa laikā viņš ar viltu esot tās pārliecinājis, ka viņa lietotais prezervatīvs esot saplīsis. Ne viena, nedz otra policijā sākotneji neversās. Bet kad viena no viņam uzzināja, ka Asanžam ir bijušas arī citas sievietes, viņa atrada vienu no tām un pierunaja kopā sniegt prasību policijā. Policija uzklausīja sievietes un tad slēdza lietu, jo bija acīmredzami, ka nekāds noziegums nav noticis. Pēc tam Zviedru politiķi iesaistījās lietā un pavisam cita policijas nodaļa uzsāka jaunu lietu par to pašu. Un tagad izsludina starptautisku meklēšanu un arestu, lai arī nav pat apsūdzības – Asanžu ‘arestē’ tikai, lai viņš sniegtu liecību šajā lietā.

Arkārtīgi aizdomīga situācija, kas met pamatīgu ēnu uz visu Zviedrijas tiesu sistēmu.

+23
-6
Atbildēt

1

    mazais peliš > Juris Millers 07.12.2010. 13.50

    + vērts pieminēt to, ka vēl nākamajā dienā pēc Assange un šo divu “dāmu” tikšanās viesnīcā, kad, saskaņā ar viņu vēlāko apsūdzību, notikusi “uzmākšanās un izvarošanas mēģinājums”, visi trīs bez jelkādiem incidentiem vēl tikās konferencē Stokholmā, un tikai pēc tam abas kundzes vērsās policijā – nebūt ne apšaubāmi apsūdzības apstākļi!! :) Patlaban uzreiz neatminos atsauci, bet ja kāds ļoti vēlas, varu atrast. Tikai žēl, ka lielie, publiskie politiskajos tīklos iepītie mediji par to nez kāpēc neziņo ;)

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

Anastasia Abdullina 07.12.2010. 14.02

ĻOTI precīzs arguments no Guardian un Clay Shirky:

“The leaders of Myanmar and Belarus, or Thailand and Russia, can now rightly say to us: “You went after WikiLeaks’ domain name, their hosting provider, and even denied your citizens the ability to register protest through donations, all without a warrant and all targeting overseas entities, simply because you decided you don’t like the site. If that’s the way governments get to behave, we can live with that.”

+ Hilarijas Klintones viedoklis šī gada sākumā:
“On their own, new technologies do not take sides in the struggle for freedom and progress. But the United States does. We stand for a single internet where all of humanity has equal access to knowledge and ideas. And we recognise that the world’s information infrastructure will become what we and others make of it.

This challenge may be new, but our responsibility to help ensure the free exchange of ideas goes back to the birth of our republic. The words of the first amendment to the constitution [guaranteeing freedom of speech] are carved in 50 tons of Tennessee marble on the front of this building. And every generation of Americans has worked to protect the values etched in that stone.”

+15
-3
Atbildēt

0

Elita Ļabe 07.12.2010. 13.30

Izvarošana..yeah right. Ja nebūs izvarošana, būs pedofīlija. The oldest trick in the book.

+13
-5
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu