Pašvaldības prasīs 100% iedzīvotāju ienākuma nodokļa • IR.lv

Pašvaldības prasīs 100% iedzīvotāju ienākuma nodokļa

26
Andris Jaunsleinis. Foto: Nora Krevneva, F64

Šogad nekustamā īpašuma nodokļa parāds pašvaldībām sasniedz 30 miljonus

Pašvaldības nākamgad prasīs valdību garantēt 100% iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) izpildi, jo šogad garantētie 92% no plānotā apjoma pašvaldību ieņēmumus samazinājuši par 45 miljoniem latu, otrdien intervijā Latvijas Radio (LR) sacīja Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēdētājs Andris Jaunsleinis.

"Tā mācība no šā gada ir, ka tad, kad tika prognozēts IIN ienākums, mēs teicām, ka tā prognoze nebūs reāla. Valdība piekrita uzņemties garantijas tikai par 92%. Realitāte ir tāda, ka šis nodoklis arī šādā apmērā izpildās. Tādejādi pašvaldībām jau šogad šī nodokļa ieņēmumi ir par 45 miljoniem latu mazāki," Jaunsleiņa pausto citē aģentūra BNS. Tāpēc pašvaldības, ja uzskatīs, ka nodokļa ieņēmumu prognoze ir nereāla, prasīs valdību garantēt IIN izpildi 100% apmērā.

Savukārt finanšu ministrs Andris Vilks (''Vienotība'') intervijā LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja, ka nodokļu ieņēmumu prognozes nākamgad ir konservatīvas, tāpēc var prognozēt, ka nodokļi tiks iekasēti pat lielākā apjomā nekā plānots.

"Prognozes pašvaldībām ir pietiekoši konservatīvas. Arī kopumā Latvijas ekonomikas prognozes ir salīdzinoši konservatīvas. Notiekošais un arī ekspertu vērtējums liek domāt, ka nodokļu ieņēmumi, visticamāk, tiks pārpildīti," teica Vilks. Viņš iepriekš paudis valdības gatavību IIN neizpildi pašvaldībām arī šogad kompensēt tādā pašā apjomā kā pērn – 92% apmērā.

Jaunsleinis LR norādīja, ka Latvijas pašvaldības šogad nekustamā īpašuma nodoklī (NĪN) nav iekasējušas kopumā 30 miljonus latu jeb apmēram trešdaļu no prognozētajiem ieņēmumiem. "Līdz gada beigām kaut kas vēl tiks nomaksāts, taču ir pilnīgi skaidrs, ka pilnā apjomā tas netiks izdarīts," teica pašvaldību pārstāvis.

Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks (LPP/LC) intervijā "Latvijas Avīzē" ierosinājis NĪN likmi par mājokli piesaistīt cenai, par kuru savulaik īpašums iegādāts. Viņaprāt, šāda sistēma, kāda pastāvot vairākos ASV štatos, būtu taisnīgāka pret tiem, kas savus īpašumus kopj un uztur kārtībā.

Savukārt Lauku atbalsta dienests (LAD), pārbaudot neizmantotās lauksaimniecības zemes, lai par nekoptu zemi varētu noteikt paaugstinātu NĪN likmi, konstatējis, ka visvairāk novārtā pamestu platību ir Pierīgā un Latgalē, savukārt ar koptākajiem laukiem var lepoties Zemgale. Tā biznesa informācijas portālu "Baltic Business Service" informējusi LAD direktore Anna Vītola-Helviga.

Komentāri (26)

buchamona 23.11.2010. 14.52

Kriigers riiko streikus, Jaunsleins pieprasa no valsts, Urbis apvaino valdiibu melos :)
Jautaajums tikai, kas ir valsts? Vai Jaunsleina parstavetas pashvaldiibas, kuras netiek ar sevi galaa – nav valsts? Vai opozicija, arodbiedriiba, dazhadas kameras un biedriibas nav valsts? Kur ir vinju redzeejumi, priekshlikumi? Bljaushana, draudi un nenokartotas saistiibas

+14
-1
Atbildēt

0

austrisv 23.11.2010. 14.21

Prasīt jau nav nekāda māksla, bet ko pašvaldības dara, lai tajās sāktos vai tiktu veicināta saimnieciskā darbība!
Šogad grib 100%, bet, ja nepildīsies, tad naķošgad gribēs 110%, vai?
Manuprāt, pašvaldības pārāk izplakarē finanšu līdzekļus! Piemēram, tagad krīzes laikos kapitāli pārtaisot -(remontējot) ielas, būvējot jaunas skolas, izmaksājot soc pabalstus “komu ņe ļeņ” tos paprasīt!
Tā zinu vienu savu paziņu, kura pensionāre būdama , dzīvo 3.istabu dzīvoklī viena, bet dzīvokļa komunālo maksājumu segšanai dodas uz pašvaldību pēc pabalstiem. Viņa vismaz ir pensionāre, bet cik nav savairojušies bomži, kuri jāuztur pārējai sabiedrībai, kurai tāpēc jāmaksā lielāki nodokļi, lai uzturētu soc sabiedrības atraugas, kuras negrib strādāt, bet par baltu velti saņem soc pabalstus.
Soc pabalstus vajadzētu izsniegt tikai, ja veic sabiedriski derīgus darbus, tad arī prasītāju būtu mazāk!

+9
-2
Atbildēt

7

    elinaliepina > austrisv 23.11.2010. 14.30

    Varbūt varētu konkrētāk, kāds mehānisms ir pašvaldību rīcībā, lai radītu un veicinātu uzņēmējdarbību?

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    piziks > austrisv 28.11.2010. 18.13

    Re, kur labs Tavs pamatojums, kas sakrīt ar Vilnīša ideju KNAB-a pārveidē, — reģionus vajag plucināt regulāri un tādas, tālos krūmos blēdīgas, pašvaldības — jo īpaši. Manis tikko teiktais nenozīmē, ka atbalstu pašu Vilnīti, — manā ieskatās tur viss pirmais trijnieks jāizdzenā, bet jādzenā ir arī lokālie un mazie, mazo miljonu, blēži reģionos. :)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    bekijja > austrisv 24.11.2010. 14.51

    Pašvaldība ir tuvāk iedzīvotājiem – labāk redz lauku: gan nemaksātājus, gan to, kā iet vietējiem uzņēmējiem un kas tiem varētu palīdzēt. Iedzīvotājiem arī ir lielākas iespējas kontrolēt pašvaldību (Rīgas pārvaldi vajag decentralizēt). Cik viegli iedzīvotājam ir izkontrolēt, ko dara ministriju vai VID ierēdņi? Cik viegli ir pašvaldībai elastīgi reaģēt uz stuāciju savā teritorijā, ja visa nauda no centra atnāk “iezīmēta”? Mēs citus vērtējam tikai un vienīgi pēc sevis. Ja neuzticamies citiem, tas nozīmē, ka neuzticamies arī sev. Tas nozīmē, ka neticam, ka kāds cits prot atbildīgi rīkoties ar nodokļu naudu. Kas Jums liek domāt, ka centrs VAR, bet uz vietām nevar? Ja gribam kontroli paturēt sev tuvumā, tad kā parastam iedzīvotājam ko Jums ir vieglāk ietekmēt – savu pašvaldību (Rīga, kā jau minēju, ir atsevišķs gadījums) vai Saeimu un Rīgas ministrijas?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > austrisv 24.11.2010. 10.33

    Vai Tu to nopietni?
    Pat baisi iedomāties, ja pašvalībām pašām atļautu iekasēt nodokļus! Tāpat jau redzējām no Sudrabas revīzijas, ka bagātie un paziņas saņem atlaides un pat soc pabalstus! pašvaldības ir korumpētas līdz riebumam.
    Pati esmu cīnījusies ar savu pašvaldību par ma’jas rekinstrukcijas atļaušanu! Tā vilkās garus gadus un pat caur tiesu 2 vasreizes. Es nepadevos, līdz saņēmu atļauju, bet laiks bija zaudēts un treknie gadi pagājuši. Riebjas vispār tur iet, jo tā birokrātija ir uz vienu roku, bet Tu pilsonis cīnies viens pats. Īsta padomjlaika atrauga ir tā pašvaldība! Skaties kur gribi, visur pašvaldības rīkojas kā tādi nedemokrātiski veidojumi un cilvēks pats par sevi viņiem ir viens riebīgs radījums , kurš jānoliek pie vietas, lai klusē un dod nodokļus! Tas nu negāja cauri un es priecājos, ka viņi vēl ilgi mani atcerēsies, jo esmu cīnītāja un to pierādīju tam pretīgajam pašvaldību juristam, kurš man pateica vienā reizē, ka es cīnoties par velti! re, nekas nav par velti un paldies valsts centrālajam aparātam un administratīvajai tiesai!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    bekijja > austrisv 23.11.2010. 20.58

    Ja iedotu pašvaldībām pašām atbildību par nodokļu iekasēšanu, būtu pavisam cita aina! Kāda interese daudz iespringt, ja dabū tikai to, ko centrs atmet? Bez tam no uzņēmējdarbības pašvadībām nekas neatlec – pašlaik pašvaldības ieņēmumi ir atkarīgi tikai un vienīgi no to teritorijā dzīvojošo skaita

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    vismantsk > austrisv 23.11.2010. 15.57

    Negribu piekrist par ielu remontu un skolu celtniecības lietderību. Tās vismaz ir iespējas uzņēmumiem strādāt un pelnīt, dot darbu cilvēkiem un maksāt nodokļus, kas tieši krīzes laikā visvairāk ir vajadzīgs. Vācijas valdība rīkojās līdzīgi.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > austrisv 23.11.2010. 15.16

    Uj, rīku ir vairāk kā vajag: nodokļu atlaides, teritoriālā plānošana, infrastruktūras plānošana un izbūve utt.

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

mxblack 23.11.2010. 18.27

Nu un tepat Rīgā kas notiek? Mana pieredze dzīvojot šeit ir diezgan interesanta. Ir simtiem namu pārvalžu. Tās visas saņem smukas aldziņas, gan to pārvaldnieki, gan personāls, bet prasība ir tikai viena, būt lojāliem SC. Es visu laiku esmu piesaistīts sociālajām majām, jo tur vartēja noīrēt lētākas istabiņas blakus darbam. Bardaks tajās ir šausmīgs. Kādi 60%-70% īrnieku tajās vispār ne par ko nemaksā, apkure strādā tikai lai neaizsaltu radiātori, bet jāmaksā ir pat 2LVL par kv/m tiem kuri vispār maksā, tātad arī par visiem dzērājiem un dīkdieņiem. Ar elektrouzskaiti ir vēl intresantāk. Šajās mājās kā likums ir tikai viens kopējs elektrības skaitītājs. Namu pārvalde atļauj uzstādīt arī savus kontroles skaitītājus. Tad jāmaksā ir mazāk, bet ne jau tikai paša patērētais. Vēl piepluso 3LVL par kopējo lampiņu koridorā, faktiski lai kompensētu nemaksātāju patērēto.

+6
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu