Par sievietēm un par vēju • IR.lv

Par sievietēm un par vēju

31

Otrdien, 9. novembrī plkst. 19.00 kinoteātra "Rīga" Jaunajā zālē notiks režisores Aijas Bley un mākslinieces Patrīcijas Brektes animācijas filmas "Sieviete un vējš" pirmizrāde. 

"Viņa ir jauna, skaista, viņas šķelmīgi zaļās acis meklē izdevību, kā izlauzties no ikdienas rutīnas. Viņa dodas ceļā, un tur piedzīvotais sievieti ierauj kaisles virpulī," – tā filmas sižetu raksturo tās autores.

"BLEY filmu studijā" tapušās animācijas filmas "Sieviete un vējš" ideju ir iedvesmojuši režisores Aijas Bley un mākslinieces Patricijas Brektes kopīgi ceļojumi pa Indiju un vēlēšanās radīt vizuāli jūtīgu stāstu, kurā apvienotas austrumu un rietumu kultūras.

Aija Bley darbojas gan animācijas, gan dokumentālā kino žanrā. Viņas filmas demonstrētas festivālos visā pasaulē: Starptautiskajā animācijas filmu festivālā Hirosimā (Japāna), Starptautiskajā animācijas festivālā "Fantoche" (Šveice), Starptautiskajā filmu festivālā Lokarno (Šveice), Starptautiskajā Maskavas kinofestivālā (Krievija) u.c.). Darbojoties savā studijā, Aijai bieži nākas būt ne tikai režisorei, bet arī scenāristei un producentei. Paralēli šim darbam Aija kā fotogrāfe piedalās arī projektā "15 jukušas avis", kas ir stāsts par šodienas dzīvi un cilvēkiem bijušajā PSRS teritorijā. Vairāk informācijas par šo projektu – www.15madsheep.com.

Patricija Brekte ir profesionāla gleznotāja un grafiķe, kura radoši strādā studijā "Peahen". Māksliniecei "Sieviete un vējš" ir debija animācijā žanrā, kura ir rosinājusi turpināt animācijas izpēti mākslas doktora disertācijas darbā – tas veltīts Latvijas zīmētajai animācijai. Šai filmai daļa no akvareļu tehnikā gleznotajiem foniem, jau bija skatāmi personālizstādē "Kadru Tvērējs" Rīgas Mākslas telpā. Gleznotāja aktīvi piedalās starptautiskās izstādēs un radošajos simpozijos gan Latvijā, gan ārvalstīs, kuros realizē dažādus mākslas projektus. Nozīmīgākie: "Našķu bumba/Candy Bomber" Rīgā (Latvija), Internacionālās grafikas biennāles Varnā (Bulgārija), "Kaliningrad-Konigsberg", Kaļiņingradā (Krievija), Bremer Kunststipendium ietvaros radošā rezidence Brēmenē (Vācija), "Cite International des Arts" Parīzē (Francija), Arktiskā ledus nedēļa, Lapzemē (Somija), u.c.

Filmas animatores Jolantas Bīgeles darbība saistīta ar studiju "Rija", kur Jolanta piedalījusies dažādu filmu tapšanā, piemēram, "Kiriku un burve", "Randiņš Belevillā", "Lote no izgudrotāju ciema" u.c. Tieši "Rijā", veidojotAijas Bley filmu "Doktora D sala", kas bija iekļauta prestižajā Hirosimas animācijas filmu festivālā, aizsākās arī Jolantas Bīgeles un Aijas Bleysadarbība, kur gūtā pieredze noderēja darbam pie jaunās filmas.

"Sieviete un vējš" tiks demonstrēta kino "Rīga" Jaunajā zālē jau no 11.novembra filmu programmā "Kad sieviete vēlas…". Tajā ir iekļautas trīs filmas, kurās režisore Aija Bley parāda sieviešu psiholoģijas "īpatnības": viņas zina ko vēlas, viņas to iegūst, bet pēc tam nezina, ko ar to iesākt… Laikā, kad tiks demonstrēta šī programma, vīna telpā "Tinto" būs iespējams apskatīt Patricijas Brektes darbu – filmas "Sieviete un vējš" stopkadru – izstādi.

 

 

Komentāri (31)

andrejs_kirsis 09.11.2010. 18.22

Grafika it kā sasaucas ar Vidbergu, kurš man ārkārtīgi patīk. Grūti tikai iedomāties krāsainu Vidbergu…

0
0
Atbildēt

0

janka 08.11.2010. 20.12

žel, ka tas notiek nedēļas vidū, bet ir jāredz!! Paldies par rakstu!!

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu