Četri seansi • IR.lv

Četri seansi

Vilki slepenpolicisti Rozes Stiebras animācijas filmā Sirds likums. Publicitātes foto
Kristīne Simsone

Sākas Nacionālās kinobalvas Lielais Kristaps filmu skates. Ko vērts nepalaist garām

Animācijas Sirds likums

Rozi Stiebru dēvē par «latviešu animācijas māti». Viņa kopā ar dzīvesbiedru, režisoru Ansi Bērziņu savulaik likusi pamatus pašmāju divdimensiju animācijai. Pilnmetrāžas filma Sirds likums, kas 1. februārī atklās šāgada Lielā Kristapa filmu skates, ir Stiebras 40. (!) filma vairāk nekā 50 gadus garajā karjerā. Vizuāli tā atšķiras no iepriekšējiem darbiem — filmas mākslinieks ir gleznotājs Aleksejs Naumovs, viņa radītā vide, ko iedvesmojusi Burāno salas Itālijā krāsu palete, atstāj brīnumpasakas iespaidu. 

Filmas literārais pamats ir Jāņa Ezeriņa novele Jaunais likums. Šī filma ir kā krāsainu fantāziju plūsma, kas reizēm ļaujas nesteidzīgam apcerīgumam, tomēr pārlieku nenovirzās no stāsta kursa — galvenie varoņi mīt karaļvalstī, kur ir aizliegtas sirdis. Kinodarbs reflektē par garīgās un pragmatiskās pasaules līdzās pastāvēšanu. Sirds likumā ir krāšņa tēlu galerija — te ir gan cilvēki (sirdsgudra, feministiski noskaņota princese), gan antropomorfi dzīvnieki (piemēram, vilki slepenpolicisti). 

Seanss kinoteātrī Splendid Palace 1. februārī plkst. 18.30.
Kinoteātru repertuārā no 2. februāra. 

Īsmetrāžas filmas

Piecas īsfilmas, katra savā rokrakstā. Režisores Annas Ansones Can’t Help Myself un Ievas Norveles filmā Mirū iemīlas sekojam divu sieviešu centieniem rast iekšēju mieru un līdzsvaru trauksmainā dzīvē. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu