Četras klavieres • IR.lv

Četras klavieres

28
Kristaps Kuhaļskis, f64

No 19. līdz 31. oktobrim dažādās Latvijas pilsētās notiks "Četru klavieru šova" koncerti, atsaucoties uz Hermaņa Brauna fonda sniegto informāciju, ziņo LETA. 

Šajos koncertos pianiste Viviana Sofroņicka spēlēs instrumentus, kas ir meistara Pola Maknaltija darbnīcā tapušas Šopēna laikmeta klavieru kopijas.

19.oktobrī plkst.19 koncerts notiks Skrīveru kultūras centrā, 22.oktobrī plkst.19 Cēsu 2.pamatskolā, 24.oktobrī plkst.19 Lielajā ģildē, 28.oktobrī plkst.19 Valmieras kultūras centrā un 31.oktobrī plkst.18 Liepājas teātrī.

Koncertā skanēs Baha, Mocarta, Bēthovena, Šūberta, Mendelsona un Šopēna skaņdarbi.

Vivianas Sofroņickas tēvs ir ģeniālais krievu pianists Vladimirs Sofroņickis. Viņa absolvējusi Maskavas konservatoriju, studējusi seno mūziku Oberlinā (ASV) un Hāgā (Holande) un ir diplomēta mūziķi, kas specializējusies vēsturisku instrumentu spēlē. Māksliniece vada meistarklases un lasa lekcijas, kā arī uzstājas radioraidījumos Eiropā un Amerikā.

Klavieru meistars Pols Maknaltijs ir sācis interesēties par klavieru būvniecību pēc Baltimoras konservatorijas (ASV) absolvēšanas. Tad Bostonā viņš mācījās klavieru tehnoloģiju un saņēma eksperta ieskaņotāja kvalifikāciju.

Dažus gadus viņš strādāja Amsterdamā, bet kopš 1995.gada dzīvo un strādā Čehijā. Viņš ir uzbūvējis vairāk nekā 150 "Stein", "Walter", "Hofmann", "Graf" un "Pleyel" instrumentu kopiju. Tos spēlē Nikolauss Harnokūrs, Pauls Badura-Skoda, tie skan arī Glaindbornas festivālā Anglijā. 2009.gadā meistars radīja 1830. gada "Pleyel" klavieru (kas bija Šopēna iemīļotais instruments) kopiju.

Lista festivāls Veimarā ir pasūtinājis Polam Maknaltijam 1846.gada "Boisselot" klavieru kopiju. Oriģināls piederēja pašam Listam. 2011.gadā tas skanēs Lista divsimtgadei veltītā festivāla koncertos.

Komentāri (28)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu