''Vienotības” vēlētājs balsojis par politiskās kultūras maiņu • IR.lv

''Vienotības” vēlētājs balsojis par politiskās kultūras maiņu

66
Foto no personiskā arhīva

Matīsa: Dombrovskis guvis atbalstu jaunā politiķa tēla dēļ

Apvienības „Vienotība” vēlētājs balsoja par izmaiņām politiskajā kultūrā, uzskata politoloģe Vita Matīsa, kura aicināja uzvarētājus būt ļoti uzmanīgiem, lai neieietu vecajās sliedēs. Viņasprāt, vēlētāji ir devuši samērā skaidru signālu, ka viņiem vecie laiki un vecā politiskā kultūra nav patīkama.

„Tas ir sarežģītāk nekā tikai cīņa ar oligarhiem. Tā ir cīņa par valsti, kur būt labam un godīgam atmaksājas,” intervijā Latvijas Radio 10.Saeimas vēlēšanu rezultātus un sabiedrības noskaņojumu novērtēja eksperte. Viņasprāt, pēdējie 20 gadi Latvijas politikā atstājuši mantojumu – apziņu, ka būt godīgam ir „lūzerisms”. Arī vecajās demokrātijās esot blēži, bet ne nospiedošais vairākums, kā tas esot vērojams Latvijā.

„Dombrovskis ieguva atbalstu ne tikai tādēļ, ka valsti veiksmīgi izvedis no krīzes (…), bet tādēļ, ka savā būtībā un tēlā iemieso jauno politisko kultūru, šo jauno politiķi. Es neko nezinu par Dombrovska kunga hobijiem, bet man ir grūti iedomāties, ka viņš būtu aizrautīgs līdzdalībnieks medību bahanālijās, uz ko bija kāra atjaunotās valsts politiskā elite, kas bija turpinājums PSRS nomenklatūras paražām. Varbūt es kļūdos, bet man grūti iedomāties, ka tā viņam būtu šausmīgi amizanta nodarbe. Viņam nav ofšoru, viņš nenodarbojas ar savu biznesu blakus pamatdarbam, viņš neberzējas kopā ar citiem elites pārstāvjiem tenisa klubiņos utt.. Ir iespaids, ka viņš reāli lasa un iedziļinās dokumentos, kas viņam tiek uzlikti uz galda. Izrādās, ka tas viss ir ļoti daudz, ka jauna tipa politiķis, kas neatgādina tos vecos, ir ļoti atraktīvs Latvijas vēlētājam,” izskaidroja Matīsa.

Viņa uzskata, ka „Vienotības” atbalstītāji ir balsojuši par virsuzdevumu – jaunu politisko kultūru un būtu ļoti liela kļūda „Vienotībai” ļoti ātri ieiet vecajās sliedēs.

Savukārt Saskaņas centra (SC) vēlētājs Matīsai ir mīkla, kas acīmredzot neesot monolīta masa. Viņa izteica līdzību ar Taleban, ar to domājot cilvēkus, kas pieslejas šai kustībai aiz riebuma pret to, kas notiek politikā Afganistānā. Iespējams, ka daļai SC atbalstītāju nav patikusi politiskā kultūra, kas šeit bijusi ieviesta pēdējo 20 gadu laikā.

Tomēr Matīsa apšaubīja, ka SC un„Vienotībai” būs daudz kopīga izpratnē par politisko kultūru.

„Nelaime ir tā, ka Saskaņas centra redzamākie pārstāvji neiemieso vēlmi mainīt politisko kultūru. Urbanovičs man neatstāj iespaidu, ka viņam būtu svešas un īpaši nepieņemamas vecās PSRS nomenklatūras paražas. Arī Ušakova kungs ir pierādījis, ka labi var atrast kopīgu valodu gan tiešā, gan pārnestā nozīmē ar tādu Šlesera kungu.”

Ja SC tikšot pie varas, viņiem būtu jāņem vērā, ka vēlētāji var vērsties arī pret viņiem, ja „viņi izrādīsies tikpat bezkaunīgi kā daži mūsu latviešu politiķi pēdējo 20 gadu laikā”.

 

Komentāri (66)

andrisskrastins 12.10.2010. 15.20

Klausījos interviju un bija patīkami pēc šīm divām absolūti histēriskajām nedēļām uzklausīt saprāta balsi tuksnesī. Paldies Tomsona kungam un Matīsas kundzei par lielisko sarunu!

Vēl no šī kopsavilkuma ir izlaists Matīsas kundzes skaidrojums par “spiedienu” – šādu tiešu spiedienu par valdības izveidošanu starptautiskajā līmenī neatzīst un uzskata to par iejaukšanos valsts iekšējās lietās. Tas manuprāt ir vissvarīgākais, jo šobrīd daudzi no politiskās elites šo spiedienu uztver kā ‘carte blance’, cenšoties aiz tā slēpt savas bailes vai materiālos ieguvumus, ja SC nokļūst koalīcijā.

+45
0
Atbildēt

4

    andrejs_kirsis > andrisskrastins 13.10.2010. 14.09

    Krieviski tam ir speciāls nosaukums – kaznokradstvo.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Pēterītis > andrisskrastins 13.10.2010. 13.12

    Savukārt Saskaņas centra (SC) vēlētājs Matīsai ir mīkla…
    ———————————-
    Varu parakstīties zem visa, ko pateica Matīsa.
    Protams, negūstot iespēju vērot PSRS nomenklatūras “tikumus” no iekšpuses, Matīsai SC vēlētājs ir mīkla. Matīsa nav pieredzējusi, kā 1949. gadā dibinot kolhozus, vardarbīgi tika nīdēta latviskā godīga biznesa kultūra, aizstājot to ar krievisko zagšanu un meliem. Par cik krieviem arī totalitārajā rēžimā pastāvēja daļa no pozitīvo vērtību sistēmas (sava dzimtene un darbs tās labā), latviskās nomenklatūras vidē valstisko vērtību neizpratne, konformisms un morālais pagrimums bija dziļāks. Tāpēc tagad no SC mēs varam mācīties cienīt savu Tēvzemi, bet biznesa kultūra veidojama pēc pirmskara Latvijas parauga, nīdējot uzņēmējdarbībā Latvijā ievazātos melus un zagšanu. Tikai tā varam atgūt to labklājības pieauguma straujumu, kāds bija Latvijā pēc postošā Pirmā pasaules kara.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > andrisskrastins 12.10.2010. 16.13

    šobrīd daudzi no politiskās elites šo spiedienu uztver kā ‘carte blance’, cenšoties aiz tā slēpt savas bailes vai materiālos ieguvumus, ja SC nokļūst koalīcijā
    ——————————–
    un ja “”spiediena” nav , tad vajag tuo izgudruot.

    nav jau nekā tāda, ko varētu salīdzināt ar Olbraitas uzstāšanuos pirms 1998. gada referenduma.Tuo varēja nuosaukt par spiedienu.
    Tagad tikai ņerkstēšana pa kaktiem.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > andrisskrastins 12.10.2010. 17.12

    tepat viens tāds Alehins iebluoguojis:
    “Var secināt, ka visticamāk pastāv politiska vai kāda cita interese neizpaust Saskaņas saites ar saviem sponsoriem, un šī interese vieno plašāku valsts elites loku. Tas nozīmē arī to, ka Kremļa grupējumu ietekmes aģentu tīkls Latvijā nekoncentrējas tikai ap kādām atsevišķām partijām”

    kghmmmm….

    +5
    0
    Atbildēt

    0

austrisv 12.10.2010. 15.42

Protams, ka V. Matīsai ir taisnība izsakot šādu viedokli, bet es balsoju arī par latvisku Latviju un ekonomikas sakārtošanu! Tāpat balsoju par demokrātiju, nevis, kā Matīsa pareizi teica, par klanu politikas turpināšanu un feodālisma atdzīvināsanu Latvijā!
Tautas liela daļa parādīja figu tiem kremliniem! Es patiesībā ļoti priecājos par mūsu tautu un tās izvēli,jo urbis jau nu pārāk bija pārliecināts par savu uzvaru! Lai padomā mazliet un aplaiza brūces!

+34
0
Atbildēt

0

Janis 12.10.2010. 15.16

Piekrītu Matīsas kundzei.
Balsoju par Valdi, jo viņš strādā un zina savu lietu.

+26
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu