Pauļuks ārpus rāmja • IR.lv

Pauļuks ārpus rāmja

35
f64

25.septembrī plkst. 20:00 izstāžu zālē „Arsenāls”, Torņa iela 1 notiks pirmizrāde iestudējumam par ģeniālo mākslinieku gleznotāju Jāni Pauļuku (1906-1984).

Gleznotāja Jāņa Pauļuka lomā – aktieris Kaspars Znotiņš. Izrādes režisore ir Inese Mičule. Scenogrāfe un kostīmu māksliniece – Ieva Kauliņa. Izrāde veidota izmantojot mākslas zinātnieka Zigurda Konstanta monogrāfiju "Jānis Pauļuks”.

Izrādes norises vieta ir izstāžu zāles foajē daļa, kā skatuvi izmantojot arī iespaidīgās koka kāpnes.

Cilvēkus allaž ir interesējušas spilgtas personības, kuras vienlaikus raksturo kādu laikmetu un sabiedriskās norises tajā. Latvijas mākslinieku vidū ir daudz šādu personību, par kurām būtu vērts un iespējams veidot stāstus un uzvedumus. Šis būs stāsts par kaligrāfu, gleznotāju un pretrunīgu personību Jāni Pauļuku. Svarīgi ir radīt izrādi – piedzīvojumu – vizuālu, akustisku, emocionālu, tādu, kurš runā par konkrētu cilvēku un laiku un vienlaikus par mūžīgajām tēmām – mīlestību, mākslinieka attiecībām ar varu, radošo meklējumu sāpēm. Būtiski ir izstāstīt vienkāršu, cilvēcisku un poētisku stāstu par Jāni Pauļuku, lai skatītājs spētu ieraudzīt to noslēpumu, kas piemīt šim unikālajam gleznotājam, palīdzēt atklāt katram savu Jāni Pauļuku. Viņš var šķist savādnieks, īpatnis, kas dzīvo savā pasaules uzstādījumā, taču mūsu priekšā ir arī redzams spēcīgs, mokpilns un sarežģītas personības esamības brīnums. Mākslinieks mums stāsta nezināmu stāstu, runā par būtisko un ar savām gleznām nojauc izplatītās barjeras cilvēku vidū. Kas viņš ir? Upuris vai varonis?

„Es gribētu jums tomēr pastāstīt, kādos es esmu ieskatos par glezniecību. Es uzskatu, ka tikko mēs dzimstam, katram mums ir tiesības elpot. Kas ir cilvēks? Cilvēks ir tas, kurš spēj otra dvēselē ieurbties tik dziļi, kā vien grib, un, jo dziļāk esmu ieurbies, jo man lielākas tiesības rādīt to, ko es redzu, bet, ja citi to neredz, tad viņi nostājas pret mani, pret katru portretējamo, ko es radu.”J.P.

Izrādes – 26. un 27. septembrī, 24., 25., 26.oktobrī plkst. 20:00

 

Komentāri (35)

ilmisimo 24.09.2010. 20.19

Latvijas mākslinieku vidū ir daudz šādu personību, par kurām būtu vērts un iespējams veidot stāstus un uzvedumus, drāmas un traģēdijas, bet juo īpaši jau vodeviļas, farsus un dziesmu spēles.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu