Zviedrijas demokrātu karstais kartupelis • IR.lv

Zviedrijas demokrātu karstais kartupelis

68
AFP/LETA
Didzis Melbiksis

Vairākuma valdība bez labējiem radikāļiem teju neiespējama

Katastrofa. Tā vienā vārdā var nosaukt Zviedrijas Riksdāga vēlēšanu rezultātus. Balsu skaitīšana gan vēl turpinās – vēl nav sarēķinātas visas pa pastu, ārzemēs un priekšlaicīgi nobalsojušo vēlēšanu zīmes. Taču cerība, ka šīs balsis kaut ko būtiski mainīs, ir niecīga.

Kāpēc tad katastrofa? Bija skaidrs, ka šīs vēlēšanas pie jebkura iespējamā iznākuma būs vēsturiskas. Vai nu uzvarēs labējā alianse – Moderātu partija, Centra partija, Kristīgo demokrātu partija un Tautas partija, un pirmo reizi Zviedrijā labēja valdība turpinās vadīt valsti pēc viena aizvadīta mandātperioda. Vai arī uzvarēs ''sarkanzaļā opozīcija'' – Sociāldemokrātu partija, Zaļā partija un Kreisā partija. Tad par premjeru pirmo reizi kļūtu sieviete – sociāldemokrātu līdere Mona Sālina. Turklāt pirmo reizi valdībā tiktu ielaista Kreisā partija, bijušie komunisti. Beigu beigās iekļūšanu Riksdāgā prognozēja arī pret cittautībniekiem naidīgajai Zviedrijas demokrātu partijai, kas līdz šim spējusi iekļūt tikai pašvaldībās.

No šīm iespējām sakombinējās ļaunākais iespējamais scenārijs. Par Zviedrijas demokrātiem nobalsoja 330 000 zviedru, kas viņiem garantē 20 vietas parlamentā. Labējā alianse ieguva lielāko balsu skaitu, taču ne vairākumu – 49,3%. Ko nu? Premjeram un Moderātu partijas vadītājam Fredrikam Reinfeldam atliek trīs iespējas. Pārvarot riebumu, uzrunāt Zviedrijas demokrātus. Ar sakostiem zobiem lūgt atbalstu opozīcijai. Vai arī Reinfelds var mēģināt strādāt ar mazākuma valdību. Ne patīkamu, ne vieglu, ne labu risinājumu šeit nav.

Pirmā opcija atkrīt uzreiz, jo jau pirms vēlēšanām visas septiņas Riksdāga partijas nozvērējās nekādā gadījumā nesadarboties ar Zviedrijas demokrātiem. Trešo opciju vismaz daļa atzīst par ne īpaši demokrātisku. Turklāt var sanākt tā, ka kādu balsojumu parlamentā vienkārši sagadās pieņemt ar Zviedrijas demokrātu atbalstu. Kā tad vērtēs to? Reinfelds pēc vēlēšanām solīja nepieļaut nekādu atkarību no šiem bīstamajiem radikāļiem. Loģiski būtu secināt, ka jāizvēlas otrais variants. Taču arī šis ceļš vismaz pagaidām ir bloķēts.

Moderātu partijas līderis šonedēļ piedāvāja sadarbību Zaļajai partijai, taču saņēma kurvīti. Zaļie iespītējās. Redz, viņi negribot būt nekāda pasīva atbalsta partija! Un kāpēc viņus neviens neesot uzrunājis pēdējo četru gadu laikā? Dažādi argumenti pret sadarbību ar labējiem pēdējo dienu laikā no Zaļās partijas vadītājiem Marijas Veterstrandes un Pētera Ēriksona ir biruši kā no pārpilnības raga.

Punktu, ja ne īpaši treknu izsaukuma zīmi visam pielika paziņojums, ka jautājumā par sadarbību un atbalstu valdībai labējiem ir jārunā ar visu ''sarkanzaļo opozīciju''. Runa tātad būtu par plašu sadarbību pāri labējā un kreisā bloka robežām. Tas, lai cik arī šķistu vēlami, ir teju neiespējami. Piemēram, labējo alianses Centra partijas vadītāja Moda Ulofsone jau vēlēšanu kampaņas laikā norādīja, ka vienā valdībā ar “tiem komunistiem” (Kreiso partiju) nesēdēšot nekādā gadījumā. Arī Kristīgo demokrātu partijai ir līdzīgs viedoklis. Tikmēr ''sarkanzaļā opozīcija'' tieši uz šīm vēlēšanām izveidoja ciešāku trijotni. Kurš tad tagad tā uzreiz pametīs savus ''komrādus”? Grozies, kā gribi, bet pagaidām valdību ar vairākuma atbalstu bez Zviedrijas demokrātu partijas dalības pie horizonta nevar saredzēt. Tāda, lūk, katastrofa sanākusi.

Tā vien šķiet, ka Zviedrijas Riksdāga partijas īsti nezina, ko iesākt ar šo nacionālradikāļu partiju. Neviens nevēlas uzņemties atbildību un pateikt – labi, mēs piekāpjamies, mēs sadarbosimies pāri lielo politisko bloku robežām, lai izolētu šo partiju, lai viņi netiek pie reālas varas un ietekmes. Tā vietā jautājums par šīs partijas izolāciju tiek mētāts šurpu turpu kā tāds karsts kartupelis. Taču jautājums ir nopietns.

Zviedrijas demokrātu partijas saknes ir meklējamas astoņdesmito gadu kustībā ''Bevara Sverige svenskt'' (Saglabāsim Zviedriju zviedrisku – aut.), kas bija diezgan atklāti rasistiska. Pēc plašiem tautas protestiem šī kustība daļēji saira, bet atlikušie biedri apvienojās un izveidoja Zviedrijas demokrātu partiju. Rasisti saķemmēja matus, uzvilka žaketes, un pamazām uzbūvēja jaunu tēlu. Tas vairs nebija tik atklāti naidīgs, taču kodols nav mainījies. Arī šīgada Zviedrijas demokrātu partijas vēlēšanu sarakstā bija vairāk nekā 50 cilvēku, kuri ir saistīti ar radikālo ''white power'' kustību.

Tāpēc nav brīnums, ka gan tradicionālās partijas, gan arī Zviedrijas mediji pirms vēlēšanām izvērsa kampaņu pret Zviedrijas demokrātu partiju. Laikraksts ''Expressen'' pat uzdrošinājās vēlēšanu dienā pirmajā lapā ielikt tiešu aicinājum nebalsot par šiem nacionālradikāļiem. Savukārt pēc vēlēšanām, pirmdien, tūkstošiem cilvēku Zviedrijas lielākajās pilsētās pulcējās demonstrācijās pret rasismu un naidu.

Premjerministram Reinfeldam vēl ir laiks līdz 5.oktobrim, lai izveidotu valdību. Ja viņš nespēs sniegt opozīcijai pietiekami pievilcīgu piedāvājumu un opozīcija nespēs pastiept roku šim piedāvājumam, tad nekādas demonstrācijas nepalīdzēs. Zviedrijas demokrātu karstais kartupelis iesprūdīs dziļi jo dziļi šīs valsts demokrātijas rīklē. Iespējams, Zviedrijai pat draud ārkārtas vēlēšanas.

Didzis Melbiksis ir žurnālists, vairākus gadus dzīvojis Zviedrijā.

Komentāri (68)

Aija Neļķe 22.09.2010. 12.51

Es uzjautrinos katru reizi, kad tādi kosmopolīti kā Didzis Melbiksis pret nacionālistiem gan Latvijā, gan Zviedrijā mētā tādus epitetus kā “katastrofa”, “ļaunums”, “radikāļi” u.tml., tādējādi apliecinot savu nevarību. Kosmopolītiem nāksies pierast, ka nacionālisms Eiropā ir austoša zvaigzne. Tā pozīcijas nostiprinās arvien vairāk un arvien grūtāk sociālistiem un liberāļiem ir izolēt nacionālistus no varas.

Man prieks par zviedriem un gaidam Latvijas parlamenta vēlēšanu iznākumu, ar cerību uz tik pat žultainu Didža Melbikša komentāru pēc tām :)

+18
-8
Atbildēt

17

    mary75 > Aija Neļķe 22.09.2010. 13.01

    VL cīnās ar kosmopolītiem, līdzīgi, kā to darīja Hitlers ar Staļinu?
    Kā arī ar homoseksualistiem?
    Arī liberāļi un pat socialisti ir jūsu ienaidnieki?
    Tad kādā koalīcijā ar Vienotību jūs gribat iet?
    Vienotība ir liberāla partija.
    Un pēc tā visa jūs sevi dēvējiet par eiropeiski orientētētiem?
    Eiropa pārāk labi atceras divus ūsainos fīrerus, lai jūsu ideoloģija tur kādreiz gūtu ievērojamu atbalstu.
    Jācer, ka Eiropā, kas veidota pēc jūsu parauga, man un maniem bērniem nekad jādzīvo nebūs!

    +6
    -10
    Atbildēt

    0

    egita_n > Aija Neļķe 22.09.2010. 15.44

    Jāni Iesalniek, ja jums nepatīk epiteti, tad kāpēc tādus lietojat pats? Kāpēc man piekarināt birku “kosmopolīts”?

    runājot par jūsu cildināto austošo nacionālisma zvaigzni – Zviedrijā par to tomēr ir nobalsojis niecīgs skaits cilvēku, 5,7%. ja vienam no lielajiem blokiem (kuri katrs ieguva virs 40% balsu!) būtu izdevies iegūt vairākumu, tad Zviedrijas demokrātu partijai nebūtu pilnīgi nekādas ietekmes.

    +3
    -7
    Atbildēt

    0

    mary75 > Aija Neļķe 22.09.2010. 13.27

    Mūsdienu Eiropas nacionalistiem gan nav, bet mūsdienu Eiropas nacionalisti neuzskata par ienaidniekiem ne liberāļus, ne socialistus, ne cilvēkus ar netradicionālu seksuālu orientāciju, VL gan, tad kāds jums sakars ar mūsdienu Eiropas nacionalistiem?
    Ja jūs gribētu būt mūsdienu Eiropas nacionalisti, jums šīs te kategorijas no savu ienaidnieku saraksta sen jāsvītro.
    Pagaidām jūs vairāk līdzināties nacionālsocialistiem.
    Tas jums noteikti dod punktus samērā mazīzglītotās publikas starpā, bet, izglītoti un patiešām eiropeiski noskaņoti cilvēki nekad par jums nebalsos, jo tas iet pret visām Eiropas pamatvērtībām.

    +6
    -9
    Atbildēt

    0

    mary75 > Aija Neļķe 22.09.2010. 21.42

    Haris – saprotams, iet runa par patreizejās Eiropas patreizejām vērtībām
    Ne jau par tām, kas bija viduslaikos, ar raganu medībām, vai pag. gadsimtā sakumā, ar totalitarām diktatūrām.
    Patīk jums vai nepatīk, bet, atpakaļceļa nav.
    Eiropa ekonomiski nespēj izdzīvot bez imigrantiem, un pamazām to būs arvien vairāk.
    Korekcijas imigrācijas politikā, saprotams, būs, bet, par monoetniskām valstīm var aizmirst.
    Un liberālisms neattiecas tikai uz imigrantiem, liberalisms nozīmē indivīda tiesību prioritāti.
    TTotalitarismā arī vairs neatgriezīsimies, droši.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    mary75 > Aija Neļķe 22.09.2010. 14.20

    Nu jau sāk atgādināt kādu sprediķi.
    Jūs, Vislatvieši, vienīgie pareizie, un tie pārējie, kas domā savādāk – nomaldījušies?
    Modernā pasaulē var pastāvēt viedokļu un uzskatu dažādība.
    Pie kam pagaidām tie “nomaldijušies” socialisti un liberāļi sastāda 90% no Eiropas politiskās klases, “nomaldījušies” un piekaitāmas pie marginalām organizācijām ir taisni partijas ar jūsu ideoloģiju, tas jūs nemaz nesatrauc?

    +5
    -6
    Atbildēt

    0

    Sanšains > Aija Neļķe 22.09.2010. 15.24

    Dzeris

    Kā arī ar homoseksualistiem?
    Arī liberāļi un pat socialisti ir jūsu ienaidnieki?
    Tad kādā koalīcijā ar Vienotību jūs gribat iet?
    Vienotība ir liberāla partija.
    Un pēc tā visa jūs sevi dēvējiet par eiropeiski orientētētiem?
    ====================================
    Kas ir šīs eiropeiskās vērtības, uz ko tad arī mēs te visi vairāk vai mazāk “orientējamies”?:)

    Nesniegšu izvērstu definīciju:), bet gribu uzsvērt, ka, manuprāt, EIROPEISKĀS VĒRTĪBAS NAV (nedrīkst būt) kaut kāds Wikipedijas ieraksts, kuru pa savam var izrediģēt tie, kuriem vairāk resursu. Eiropa ir bijusi un ir dažāda – tā arī tās lielākā vērtība.

    Un Eiropa (eiropeiskas vērtības) nav kaut kas statisks vai akmenī cirsts – Jums tik tuvās homoseksuālistu un imigrantu tiesības Eiropā vienmēr nav bijušas paceltas “über alles” statusā kā mūsdienās. Tāpat nav “akmenī cirsts”, ka eiropeiskajām vērtībām nez kādēļ nemitīgi jāattīstās.. galēja liberālisma virzienā.

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    mary75 > Aija Neļķe 22.09.2010. 15.22

    Kurš tad viņam ko pārmet?
    Viņš jau var domāt, kā viņš grib, bet, es arī varu meklēt pretrunas viņa runās un darbos un izteikt savas domas par viņu ideoloģiju.
    Nav nekādi pārmetumi, normāla diskusija.

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    mary75 > Aija Neļķe 23.09.2010. 08.53

    Jā, acīmredzot, taisni tā arī notiks.
    Dzimstība starp imigrantiem lielāka, viņu būs% arvien vairāk pat, ja vispār apturēs jaunu imigrantu pieplūdumu, viņi būs tie, kas baros pensionārus, Eiropa pārvērtīsies vai pat jau ir pārvērtusies par multietnisku un multikulturālu reģionu, un tur neko darīt nevar.
    Daži to uzskata par traģēdiju, daži – neuzskata.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Aija Neļķe > Aija Neļķe 22.09.2010. 13.50

    “Ienaidnieki” ir pārāk skaļš vārds. Es drīzāk teiktu – ideoloģiski nomaldījušies. Arī liberāļi un sociālisti ir mūsu tautieši, taču nomaldījušies maldu mācībās, kas tautas interesēm nāk par sliktu. Nacionālistu uzdevums ir šos nomaldījušos atkal atgriezt pie patiesām vērtībām.

    +8
    -8
    Atbildēt

    0

    Sanšains > Aija Neļķe 23.09.2010. 01.27

    (turpinājums)

    un vēl no K.Apsīša:

    “Mani pārsteidz, ja tagad visi pēc kārtas stāsta, ka Latvijai atkal būšot nepieciešama masveidīga imigrācija. Pēckara gados Latvijā iebrauca 900 tūkstoši imigrantu (katrs trešais bija imigrants). Vai šis fakts mūs pasargā no sabiedrības novecošanās? Strukturāla bezdarba?”
    http://www.ir.lv/2010/6/10/imigrantu-nemieros-stokholma-nodedzina-skolu/viedokli#viedoklis_20655

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Sanšains > Aija Neļķe 23.09.2010. 01.25

    Dzeris

    Eiropa ekonomiski nespēj izdzīvot bez imigrantiem, un pamazām to būs arvien vairāk.
    Korekcijas imigrācijas politikā, saprotams, būs, bet, par monoetniskām valstīm var aizmirst.
    =================================

    Tiešām īpatnēji, ka tiek runāts un argumentēts, tomēr daži fenomeni ir neiznīdējami. Piemēram, arī Jūsu minētais mīts pat “neizbēgamo imigrāciju”, kas atrisināšot sabiedrības novecošanās/ekonomiskās problēmas.

    Iekopēju Kalvja Apsīša kodolīgi uzrakstīto par šo tēmu:
    “[…]pēc 20-40 gadiem imigranti (pieņemsim, ka viņi iebrauc darbaspējīgā vecumā) arī paši noveco, ja vien kaut kādu īpašu iemeslu dēļ viņiem nav jūtami augstāka dzimstība kā vietējiem. Nu un tad ir vēl lielāks pensionāru skaits, kura līdzsvarošanai vajag vēl vairāk imigrantu utt. – lai šādi apturētu sabiedrības novecošanos imigrācijai būtu jāpieaug eksponenciāli.”
    http://politika.lv/blogi/index.php?id=61821

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Aija Neļķe > Aija Neļķe 22.09.2010. 16.00

    Dzeri, absolūti neuztrauc. Neesam teikuši, ka taisāmies pielāgoties esošajai politiskajai elitei. Mēs nākam politikā, lai to mainītu, lai veidotu jaunu politisko eliti, kas balstītos uz patiesi nacionālu vērtību izpratni. Šobrīdējā politiskā elite sevi ir izsmēlusi, tai uzticas labi ja 10% iedzīvotāju. Nāk jauna paaudze, nāk Ceturtā Atmoda.

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    Sanšains > Aija Neļķe 22.09.2010. 15.24

    (turpinājums)

    Pārlieciniet par SAVU redzējumu, argumentējiet, diskutējiet, neignorējiet, neapsaukājieties, nelietojiet vardarbību – ne fizisku, ne psiholoģisku… jā, kā Eiropā.:)

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    AUTOEXEC.BAT > Aija Neļķe 22.09.2010. 20.34

    Jau vairākkārt jāpiekrīt apgalvojumam par nacionālismu kā austošo zvaigzni. Tā nu tas ir. Mums ir bijusi gana rūgta pieredze ar “homo sovieticus” , kaut kas līdzīgs tagad notiek Rietumeiropā ar musulmaņiem, Pat Merkele sāk par to atklāti runāt. Liberālisms nevar būt attaisnojums naida paciešanai, kas neapšaubāmi dveš no imigrantiem, kas nu jau sāk atteikties no integrācijas savās jaunajās mītnes zemēs. Viņiem, lūk, esot “tiesības”.
    Vēlēšanu rezultāti ir sabiedrības attieksmes spogulis un nevar izlikties, ka neredzam šīs attieksmes iemeslus.

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    Aija Neļķe > Aija Neļķe 22.09.2010. 16.07

    Didzi, “kosmopolīts” ir tāds pats jēdziens kā, piemēram, “nacionālists”. Tas apzīmē pārliecību, nevis kādu apvaino. Citādi ir ar tevis lietotajiem jēdzieniem “katastrofa”, “ļaunums”, “radikāļi”. Tie jau ir vērtējoši apzīmējumi, kas var tikt uzskatīti kā apvainojums un no kādiem objektīvi žurnālisti parasti izvairās.

    Par Zviedru demokrātiem runājot – pie tādas mediju un pārējo politisko spēku attieksmes 5,7% ir labs rezultāts, labs sākums turpmākiem panākumiem.

    +7
    -3
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > Aija Neļķe 22.09.2010. 14.58

    Nu ko tad pats neievēro sevis rakstīto …Modernā pasaulē var pastāvēt viedokļu un uzskatu dažādība… un brūc virsū Iesalnieka jaunskungam? VL uz Eiropas nacionāli orientēto partiju fona ir gaužām vāji nacionāla un nevajag viņiem pārmest to, ko esi iedomājies par VL.

    +10
    -3
    Atbildēt

    0

    Aija Neļķe > Aija Neļķe 22.09.2010. 13.17

    Mūsdienu Eiropas nacionālismam nav nekāda sakara ar pustrako Hitleru. Tā ir viena no manipulatīvajām birkām, kādu nacionālismam cenšas piekarināt kosmopolīti (šajā ziņā sociālistieskie kosmopolīti no liberālajiem kosmopolītiem neatšķiras), jo ar racionāliem argumentiem nacionālismu apkarot ir grūti. Kad nav argumentu, ķeras pie birkām.

    +11
    -4
    Atbildēt

    0

aivarstraidass 22.09.2010. 14.42

Jāspēj atšķirt antisemītisku demagogu partijas (britu BNP, franču Front National, vācu NPD) no normālām nacionālām partijām, kuras konsekventi norobežojas no rasisma un antisemītisma, piemēram, PVV ar Geert Wilders Nīderlandē, Vlaams Belang Beļģijā, u.c. Nelaime (gan Zviedrijā, gan Beļģijā, gan – daļēji arī Latvijā) – censties iztēlot visus nacionālos politiķus pēc kārtas par “radikāļiem”, “katastrofu” un “ļaunumu”. Ērti piekārt birkas citiem, tēlotā sašutumā novērsties, atļaujot notikt daudz lielākām nejēdzībām.

Pavisam nesens piemērs: Grozījumus imigrācijas likumā (tirgošanos ar pastāvīgās uzturēšanās atļaujām) – 2010.g.22.aprīļa balsojumā atbalstīja ne jau “radikāļi” – Pilsoniskā Savienība, TB/LNNK un Visvaldis Lācis. Tos atbalstīja “mērenie”, “centriskie” deputāti – LPP/LC, TP, Saskaņas Centrs un daļa ZZS. Valsts resurss tiek iztirgots par labu dažiem NĪ spekulantiem, tiek atmazgāta Krievijas netīrā nauda – bet visi, kuri pret šo shēmu iebilst ir ksenofobi. Sk. http://bit.ly/cMu1Lj

+12
-2
Atbildēt

3

    Sanšains > aivarstraidass 22.09.2010. 16.01

    Jā, var mēģināt spriest pēc kaut kā tāda.

    Pēc Jūsu minētajām pazīmēm mūsu “nacionālradikāļi”… protams, nav nekādi “nacionālradikāļi”.:)

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Sanšains > aivarstraidass 22.09.2010. 15.04

    Jāspēj atšķirt antisemītisku demagogu partijas(britu BNP, franču Front National, vācu NPD) no normālām nacionālām partijām
    ==========================
    Nezinu tādus smalkumus par visām nacionālistu partijām Eiropā, lai spriestu kura ir “antisemītiska”, kura ne.
    Tomēr ar to “antisemītismu” nav tik vienkārši. Manuprāt, ir gluži vienkārši intelektuāļa necienīgi “a priori” atteikties apspriest un noraidīt kādu tēzi, ja vien ir “sajūta”(!), ka tā varētu būt “antisemītiska”.

    Ir muļķīgi ikdienā atzīt žīdus kā intelektuāli spēcīgu, labi organizētu un ambiciozu grupu, bet tajā pašā laikā izlikties nemanām tēmas, kas skar žīdu politisko aktivitāšu iespaidu uz mūsu (un jebkuras citas) sabiedrības dzīvi, kas nereti nav TIKAI POZITĪVS vien.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    aivarstraidass > aivarstraidass 22.09.2010. 15.53

    Kā saprast, kas ir kas? Lai saprastu detaļās, tad jādzīvo attiecīgajā valstī. Cik nu būdams Anglijā ievēroju – BNP ir ļoti “lowbrow”, viņiem ir ne tikdaudz argumenti, cik fizioloģisks riebums pret daudzko – pacelts politikas līmenī.

    Var arī palasīt notikumu hronikas – ja partijas vadītājiem ir bijušas problēmas ar holokausta atzīšanu, tad kļūst skaidrs. Teiksim, ļaudis no Nationaldemokratische Partei Deutschlands 2005.g. Drēzdenē atteicās ar klusuma brīdi pieminēt holokausta upurus, jo, lūk, neviens līdzīgi nepiemin Drēzdenes bombardēšanas upurus. Tas jau ir “līmenis”… Apmēram kā Krievijai ar Katiņas traģēdiju – sak, virsnieku apšaušana 1940.g. esot bijusi “taisnīga atriebība” par to, ka 1920.g. poļu gūstā esot nomiruši sarkanarmieši. T.i. mums ir mirušie, un arī viņiem ir mirušie – un par mūsu valsts veikto noziegumu smagumu tikmēr varam ērti piemirst.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

mxblack 22.09.2010. 13.43

Manuprāt mūsu nacionālā pašapziņa jau sen ir “iebraukusi auzās” sakarā arpārāk lielo sveštautiešu iepludināšanu šeit pēc kara. Tagad viņi veido šeit savdabīgu “piekto kolonu”, kura mums uzliek par pienakumu vai nu bez ierunām pieņemt lielā austrumu kaimiņa diktētos noteikumus, vai arī radīt šeit nemierus. Faktiski notiek klaja nācijas asimilēšana krieviskā vidē, lai tālākā nākotnē šo valsti varētu iekļaut savā teritorijā. Jau tagad būtība visos Rīgas lielākajos uzņēmumos pat latvieši savā starpā sarunājas krieviski, tātad viss notiek. Tāpēc Visu Latvijai aktivitātes ir tikai apsveicamas. Eiropas piemērs te neder, jo citās valstīs sveštautiešu attiecība pret pamatnāciju ir daudz mazāka.

+10
-2
Atbildēt

3

    mary75 > mxblack 22.09.2010. 14.23

    Un kāds sakars ar lielo cittautiešu daudzumu ir VL nemīlestībai pret liberāļiem, socialistiem, homoseksualistiem, utt?
    Kā tad tie viņiem traucē veidot to latvisko Latviju?

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    mxblack > mxblack 22.09.2010. 14.35

    Tur protams VL iziet no demokrātijas rāmjiem, jo sabiedrībā ir tiesības pastāvēt jebkuriem uzskatiem, ja tie neapdraud pārējo sabiedrību. Par zilaliem es domāju tā, ka kamēr viņi savus uzskatus pauž savā vidē, kamēr neuzbāžas ar tām pārējai sabiedrībai, nav nekādu problēmu.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > mxblack 22.09.2010. 15.03

    Kādiem rāmjiem?! VL ir zīdaiņa šļupsti salīdzinot ar jebkuru Eiropas nacionālo partiju. Tāds liberāls nacionāldemokrātisms vien ir. Tur līdz Lepēna Nacionālajai Frontei, Gērta Vildera Partijai par brīvību vai Jorga Haidera Brīvības partijai vēl augt un augt.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu