Afganistānā cietušie negribēja informēt par savu stāvokli • IR.lv

Afganistānā cietušie negribēja informēt par savu stāvokli

34
Aizsardzības ministrs Imants Lieģis. Autors: Kaspars Krafts, F64

Lieģis: informāciju par incidentiem Afganistānā kavē arī karavīri un tuvinieki

Plašāku un ātrāku informācijas apriti par incidentiem Afganistānā kavē ne tikai informācijas sniegšanas ierobežojumi par operācijām, bet arī pašu karavīru un tuvinieku vēlmes. To intervijā Latvijas Radio otrdien uzsvēris aizsardzības ministrs Imants Lieģis ("Pilsoniskā savienība"), vēsta BNS.

Aizvadītajā nedēļas nogalē, kad cieta divi Latvijas karavīri, viņi paši esot skaidri norādījuši, ka nevēlas, lai tiek sniegta informācija par viņu veselības stāvokli, paudis Lieģis.

17.septembra rītā Afganistānā Kunāras provincē, Pakistānas pierobežā, patruļas virzienā tika raidīti vairāki šāvieni. Uzbrukumā cieta Latvijas kontingenta karavīrs. Vieglus ievainojumus nākamajā dienā tajā pašā provincē guva vēl viens Latvijas karavīrs. Abu kareivju veselības stāvoklis ir stabils. Radikālās islāmistu kustības "Taleban" kaujinieku uzbrukumi nedēļas nogalē, visticamāk, saistīti ar sestdien notikušajām parlamenta vēlēšanām Afganistānā.

Lieģis norādījis, ka arī pašiem karavīriem esot ļoti būtiski, ka pie viņiem brauc un par viņu darbu interesējas gan žurnālisti, gan amatpersonas. "Ir ļoti svarīgi, ka viņiem nav pamesta sajūta, īpaši, ņemot vērā, ka faktiski mūsu līdzdalība šajā svarīgākajā NATO operācijā ir arī Aizsardzības ministrijas (AM) galvenā prioritāte," klāstījis ministrs.

Intervijā LR1 Lieģis pastāstīja, ka vienīgajā NATO līdzfinansētajā infrastruktūras objektā Latvijā – bruņoto spēku militārajā bāzē "Lielvārde" – ir atjaunots skrejceļš. NATO prasībām atbilstošu militāro bāzi ar lidlauku Lielvārdē plānots izveidot līdz 2014.gadam. Tikmēr kaimiņvalstīs Lietuvā un Igaunijā militārās bāzes jau ir gatavas. Lieģis arī noliedza, ka trīs militāro bāžu atrašanās dažu simtu kilometru attālumā vienai no otras būtu kas ārkārtējs. Tomēr uz jautājumu, cik īsā laikā nepieciešamības gadījumā Latvija no sabiedroto valstīm varētu sagaidīt palīdzību, ministrs izvairījās konkrēti atbildēt.

Komentāri (34)

LR Aizsardzības mini 21.09.2010. 15.14

P.S.: Karavīrs, ugunsdzēsējs, policists, robežsargs – vīrīsķīgas un bieži vien drosmi un uzupurēšanos prasošas profesijas, kurās strādājošie cilvēki visvairāk tiek pakļauti citu cilvēku negatīvajām emocijām, tāpēc jebkura uzslava no sabiedrības puses, tiks uztverta ar lielu pateicību! :)

0
0
Atbildēt

0

LR Aizsardzības mini 21.09.2010. 11.10

Redzi ku labi, neviens nevienu nevēlas informēt, jo zinot, kā mūsu BS informē tuviniekus, tā īsti pat pārgribas, lai tie uzzin. Brīžiem ir sajūta, ka mūsu karavīri tur ir aizsūtīti veikt slepenu iefiltrēšanos ar sekojošu valsts apvērsumu un impērijas dibināšanu, komunikācija tikai caur filtriem.

0
0
Atbildēt

0

Sandra Upena 21.09.2010. 13.09

Es arī viņu vietā pirms gaidāmajām vēlēšanām sabiedrību neinformētu. Drošivien tikai nobrāzumi.

+1
-5
Atbildēt

4

    LR Aizsardzības mini > Sandra Upena 21.09.2010. 15.12

    Ģimenes ļoti pārdzīvo savu kara’viru uzturēšanos “miera” misijās, bet tā ir NBS un AM nolaidība, ka ģimenēm netiek sniegts lielāks atbalsts, jo tās retās tikšanās reizes “kara’viru tuvinieku klubiņā” neatsver tos nervus, ko karavīrs un tuvinieki “patērē ikdienā”. Ja karavīrs varētu būt drošs, ka viņa ģimene ir aprūpēta, bērni izskoloti un piesatīti, tad es domāju, arī daudzi citi jautājumi “atkristu”. Parasti, karavīru tuvinieki paši organizējas, pačalo kopā u.tml. AM jau nu gan varēja darīt labu darbu un piemēram braukt uz skolām, rosināt bērniem zīmēt apsveikuma kartiņas u.tml. lai kara’viram rastos apziņa, ka ne tikai savai ģimenei viņš ir vajadzīgs, bet aŗi citiem valsts iedzīvotājiem kopumā!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Sandra Upena > Sandra Upena 21.09.2010. 16.19

    betij, ja tev kautkas niez, pirms aiztiec karavīrus – izskalo smiltis.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    LR Aizsardzības mini > Sandra Upena 21.09.2010. 13.41

    Mūsu sabiedrībai nav tādas īstas izpratnes, ko tad tie mūsu karavīri tur īsti dara, tāpēc bieži karavīrus zākā kā vien māk. Tas murgs par to “kolektīvo drošību”, to var stāstīt NATO galotņu konferencēs, vienkāršajiem cilvēkiem tas ir jāpasniedz vienkāršāk. Atļaujiet izteikties ierindas karavīram nevis ministram, uzzināsiet tik daudz dažādu motivāciju, kamdēļ viņi piedalās starptautiskajās operācijās.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Sandra Upena 21.09.2010. 14.54

    Blondīne, kas tagad ir A. L.-P.!
    Pirmā bilde ar smaidiņu bija glītāka. Tagad gan tu briesmīgi izskaties, izsaku līdzjūtību :DD
    Es arī karavīru un tuvinieku vietā negribētu lai visi, kam nav slinkums par to pamelst varētu un katrs to faktu grieztu, kā viņam ir izdevīgi.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu