Brauna, Zirņa un Gundara “Karaliste” • IR.lv

Brauna, Zirņa un Gundara “Karaliste”

29

17. septembrī Teātris TT sāks jauno sezonu ar neparastu pirmizrādi – dziesmotu komēdiju visiem pieaugušajiem “Karaliste”. 

Iestudējums ir īpašs gan tāpēc, ka komponists Mārtiņš Brauns “Karalistei” ir uzrakstījis piecpadsmit jaunas dziesmas, kurām vārdus sacerējis Latvijas ievērojamākais zobgalis Egīls Zirnis, gan tāpēc, ka izrādes stāstu līdzās aktieriem izspēlēs un izdziedās lelles: mūsu pašu līdzcilvēku apveidos. Tas ir Latvijā līdz šim vēl neizmantots patiesas un reizē sirsnīgas komēdijas žanrs, informē teātra pārstāvji.

“Karalistes” galvenais varonis ir ikvienam atpazīstams tēls – Jānis. Protams, ka viņš mīl Līgu, tomēr cenšas mīlēt arī savu valsti: tikpat neizbēgama kā mīla, ir sadzīvošana ar valsti. 

Iespējams, īpaši aktuāli mums visiem tieši pašreiz – pirms vēlēšanām, tomēr jaunā izrāde nepretendē būt politikas rupors vai padomdevējs pie balsošanas urnām. Vienkārši šai laikā vēl cītīgāk vērts palūkoties pašiem uz sevi, uzskata izrādes autori.

Stāsta darbība risinās pavisam īstā Latvijas karalistē – tauta ir lēmusi, ka šādā valsts formā zudīs gadu desmitiem ilgušie kašķi. 

Pirmais karalis ir bijis neitrāls ārzemnieks, bet nu ir pienācis brīdis tronī celt pirmo latvisko valdnieku, par ko tiek izvēlēts mežzinis Jānis. Viņam gan pat sapņos tas nav rādījies, tomēr atteikties kļūt par karali var tikai vienreiz dzīvē, un Jānis piekrīt. Tiesa, viņš vēl nenojauš, kādi atklājumi viņu sagaida – gan par pašu, gan Līgu, gan saviem līdzcilvēkiem, latviešiem. 

Latvijas pavalstniekus leļļu tēlos ir pārvērtis jaunais mākslinieks Kristaps Auzenbergs. “Karalisti” izspēlēs Latvijas ievērojamākie leļļu žanra aktieri – Laila Kirmuška, Jānis Kirmuška, Pēteris Šogolovs un Edgars Lipors. Izrādē skan “dzīvā” mūzika – dziesmām piespēlēs Aldis Langbaums. Iestudējuma librets un režija – Lauris Gundars.

 

Komentāri (29)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu