Emīla Jakrina nedarbi • IR.lv

Emīla Jakrina nedarbi

39
Oļesja Sokolova-Godovaņuka, F64
Askolds Rodins

Priekšvēlēšanu cīņā labi visādi paņēmieni

No “neformālas aprunāšanās” samilzis pamatīgs skandāls. Satikās divi vienaudži, parunājās, un tagad ir darbs gan Ģenerālprokuratūrai, gan Drošības policijai, un pat Saeimas nacionālās drošības komisijai (NDK).

11.novembra krastmalā pirms nedēļas satikās satiksmes ministra Kaspara Gerharda (TB/LNNK) biroja vadītājs, 10.Saeimas deputāta amata kandidāts, “tēvzemietis” Emīls Jakrins un Latvijas Televīzijas (LTV) Ziņu dienesta vadītājs Mareks Gailītis.

Katram līdz bija sava bagāža. Jakrins atnesa līdzi baumas (vismaz mēnesi vecas) par Gailīša “īpaši iejūtīgu skatījumu” uz apvienību “Par labu Latviju” (PLL), kas esot tikusi iemainīta pret dzīvesbiedres stāšanos darbā Latvijas Valsts radio un televīzijas centrā (LVRTC). Gailītis atnāca bruņojies ar tehniku – tādu, kas filmē un ieraksta skaņu. Jāpiebilst, ka tikšanās iniciators bija Jakrins.

Pilnīgai skaidrībai vajadzētu nākt jau tuvākajās dienās. Drošības policija sniegs atzinumu, vai ieraksts nav “montāžas meistarstiķis”, un diezgan droši var pieņet, ka tas ir “tīrs”. Arī Gailīša dzīvesbiedres darba lietas nav nekāda ķīniešu ābece. Pieredzējis policists bez grūtībām atšķirs, vai darbs dabūts “pa blatu” vai arī “iets pāri līķiem” – uzvarēts konkursā par vakantu vietu.

Mazliet pārsteidza NDK vadītājs Dzintars Jaundžeikars (PLL), kas paudis, ka tā varētu būt “provokācija pret Jakrinu kā 10.Saeimas deputāta kandidātu”. Jaundžeikars savā apvienībā nav pēdējais cilvēks, un šis viņa pieļāvums, kaut arī tas ir neloģisks, ir punkts Gailīša labā. Protams, teorētiski var pieļaut, ka Jaundžeikars ir superviltīgs, tikai iepriekš nav šo savu talantu licis lietā. Pietaupījis īpašam gadījumam. Šo, ņemot vērā iesaistītās personas, nevar raksturot PLL un Jaundžeikaram kā īpašu.

No publiskajā telpā sastopamās informācijas izriet, ka Jakrina priekšlikums bijis vienkāršs un lietišķs: Gailīša dzīvesbiedrei nebūs nepatikšanu darbā, ja dzīvesbiedrs pratīs “sakārtot” Ziņu dienestu tā, lai “De facto” skatītos uz “Gerharda kantori” kā senie romieši uz mirušajiem: teiktu vai nu labu, vai neko.

Palaikam publiskajā telpā uzpeld dikusijas par žurnālistu godīgumu, objektivitāti, ietekmējamību. Jā, mēs visi esam cilvēki, un, atšķirībā no datoriem neesam un nevaram būt pilnīgi objektīvi. Vienmēr kāds atradīs, ko pārmest, pamācīs, kā “būtu bijis pareizi”. Jāpiebilst, ka politiķu mēģinājumi “ar vārda spēku” ietekmēt žurnālistus, sevišķi jau priekšvēlēšanu laikā, nav nekas pretdabisks. Žurnālisti to itin labi zina, vismaz vairākums ir tam gatavi un nav nekādi “nabaga neaizsargātie jēriņi”.

Taču šajā gadījumā runa ir par pavisam ko citu, kvalitatīvi atšķirīgu. Ja publiskajā telpā nonākusī informācija ir kaut vai puslīdz precīza, mums ir darīšana ar šantāžu. Turklāt nepārprotamu, klasiskā variantā. Ja neizdarīsi to un to, tavai ģimenei draud tas un tas.

Ir vēl kāds aspekts. Ja Jakrinam bija aizdomas, ka Gailītis nav godīgs žurnālists, tās nevarēja pārbaudīt, tiekoties ar “pirmavotu”. Būtu muļķīgi gaidīt, ka “smagi apsūdzētais” Gailītis kritīs ceļos un “nožēlos grēkus”, nevis teiks, ka viss uzklausītais ir muļķības. Ja gribēja pārliecināties par aizdomu pamatotību, par tām bija jāstāsta nevis Gailītim, bet gan viņa tiešajam priekšniekam vai priekšnieka priekšniekam, lai pie vienas staigāšanas, atkarībā no priekšnieka reakcijas, varētu spriest, vai LTV negodīgs ir tikai viens cilvēks, vai arī “viņi visi ir viena banda”.

Pirmās ziņas par Jakrina un Gailīša tikšanos vakar parādījās dienas pirmajā pusē, taču vēl pievakarē Jakrina partijai par notikušo nekas nebija sakāms. Taču, “Lielās Tēvzemes” vīri un sievas, ilgi klusēt nevajadzētu. Tas tomēr ir ārkārtas gadījums, kas tieši skar partiju.

Komentāri (39)

mary75 10.09.2010. 09.30

1.Pēc publiskotiem sarunas fragmentiem tā patiešām bija klasiska šantāža.
2.Jaundžeikars par “iespējamo provokācija” runā, jo abās pusēs it kā taču PLL draugi – LTV, Kots, Gailītis – neparprotami atbalstītāji, TB – arī taču mentāli tuvi, bijušie ilgstošie koalīcijas partneri, iespējams, ka arī nākošie, jo par TB “principialitāti” tur, kur iet runa par naudu, vispār klīst leģendas.
3.Par to, kā TB/VL ir ar tiem “principiem”, saprotams, liecina ilgstoša klusēšana, kad jebkur citur partija sen būtu no tāda Jakrina norobežojusies, un viņš būtu izmests ārāno partijas.
4.Un, tā kā mēs dzīvojam politiskajā un tiesiskajā miskastē, tad nekādu reālu sodu Jakrins nesaņems, nemaz jau nerunājot par Gerhardu, ne jau Jakrina iniciatīva tā bija.
PLL un TB ir absolūti “savējie” zēni, gan jau visu kaut kā apklusinās, un gan jau TB zinās, kā Jaundžeikaram un PLL par to pateikties, lai nu ko, bet pakalpiņu lomu PLL viņi apguvuši teicami.

+17
-1
Atbildēt

6

    astra_ozo > mary75 10.09.2010. 12.54

    PLL un TB ir absolūti “savējie” zēni
    —-
    Kā vienmēr uzjautrināji. Ja viņi būtu savējie, tad neko tādu pirms vēlēšanām neizstrādātu. :))) Tak palasi neseno pētījumu (arī IR bija publicēts, šķiet), kurā teikts, ka elektorāti visvairāk pārklājas tieši V un TB. Cukurgailītis ir neapšaubāms PLL cilvēks. Tātad… ticamākais ieguvējs no skandāla var būt Vienotība. Vai To vēlas PLL? :)
    Kad komentē, pacenties saglabāt nedaudz vēsā prāta un nerunā pret loģiku.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    astra_ozo > mary75 10.09.2010. 15.39

    Par TB atbalstu sliktajiem likumiem. Piedod – bet viņi bija koalīcijā, līgums jāievēro.
    Starp citu, arī JL ilgu laiku atradās dažādās koalīcijās kopā ar TP (gan 8. , gan 9. Saeimā), jo tāda bija vēlētāju izvēle… Arī Tava, vai ne? :)
    Ok, par šo gadījumu.
    // Kas attiecas uz izstrādātu vai neizstrādātu – kad cilvēkus pārņem panika, viņi izstrādā daudz ko tādu stipri muļķīgu… //
    ——–
    Notikušo publicēja PLL, nevis TB. Vēlreiz atkārtoju – tas ir izdevīgi tikai PLL un Vienotībai. Bet Vienotība, iegūstot dažas balsis vairāk, var zaudēt stabilu sabiedroto*, ja piemēram TB saņem 4,9 % balsu… Un naivu patriotiski domājošu vēlētāju balsis aizies zudumā, bet faktiski tiks lielā mērā pieskaitītas SC. Un var sanākt baigais aplauziens.
    ——–
    *) Ja netici – apskaties V mājaslapā, ko vēlas balsotāji… :))))

    0
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 10.09.2010. 17.55

    Kas tev teica, ka es 2002 gadā balsoju par TP?
    Pirmo un vienīgo reizi nobalsoju par to 1998g., pēc tam balsoju tikai par JL.
    Tāpēc, cik slikta TP, man nav jāpierāda.
    Labi, es negribu vairāk strīdēties, pieņemsim, ka manai nepatikai pret TB ir tīri subjektīvi iemesli, un paliekam katrs pie savām domām.
    Nesaprotu vienu – kas liedz tiem, kas balso par TB, balsot par Vienotību, kura nav tā sašmucējusies, kā TB?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    runivs > mary75 12.09.2010. 00.30

    Interesanti, ko par šo gadījumu, tiekoties ar vēlētājiem, saka Dzintars no VL? Biju vienā forumā, kur kāds jaunieties no viņiem tā sunīja Vienotību, ka kauns palika klausīties. Labāk būtu kārtību ieviesuši paši savā mājā (apvienībā). Taču visatļautības un nesodāmības sajūta no šādu jakrinu puses arī ir apbrīnojama.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    astra_ozo > mary75 10.09.2010. 15.38

    :)
    atmiņa man sniedzas diezgan tālu :) Beidzamajās divās vēlēšanās balsoju par JL. Agrāk, būdams naivs, par TB.
    dzeris 2002.g. par Tautas partiju…Pastāsti, vai tolaik, nebūdams naivs, neko nebiji dzirdējis par Šķēles 30 mljn, vekseli, neko nebiji dzirdējis par to, kā viņa vadībā par santīmiem “prihvatizēta” visa mūsu bagātība? Par to, kā viņš tika pie visiem lielākajiem pārtikas pārstrādes uzņēmumiem? Par to, ka likumi tika pielāgoti privatizācijas shēmām? Un tomēr izšķiries par TP? Varbūt vari minēt virkni citu TP politiķu, foršu džeku, kuri ir attaisnojuši Tavu uzticību? :)

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 10.09.2010. 13.04

    Ieteiktu tev darīt to pašu, ja tikai tev atmiņa sniedzas nedaudz tālāk, ka pēdējie mēneši.
    TB kopā ar PLL pieņēmuši visus valstij viskaitīgākos lēmumus.
    TB politiskā mentalitāte pilnībā atbilst PLL mentalitātei – aizkulišu spēlītes, nekādi principi, galvenais – amati un nauda, atšķirība tikai tur, ka TB visskaļāk sit sevi pie krūtīm un pasludina par vislielākiem patriotiem.
    Un, TB elektorāts nav TB spice, TB elektorāts ir samērā naivi cilvēki, kas orientēti uz TB patriotisko retoriku, bet nespēj vai negrib saredzēt TB reālos darbus.
    Bez tam, arī TB spice un saeimas frakcija nav tas pats, kas TB ierindas biedri, starp kuriem daudz godīgu cilvēku, bet, kuri, diemžēl, nespēj vai negrib ietekmēt tabūndobeļus, Gerhardus un pārējos TB politbiznesmeņus.
    Kas attiecas uz izstrādātu vai neizstrādātu – kad cilvēkus pārņem panika, viņi izstrādā daudz ko tādu stipri muļķīgu, kā šoreiz Jakrins ar Gerhardu.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

garausiitis 10.09.2010. 10.25

Nu nezinu gan , manuprāt Jakrins ir TB/LNNK Jaunups ar visām no tā izrietošajām sekām . Domāju ,ka ir vērts parakt Gerharda virzienā. Tāpat protams ir interesanti kā pats Gailītis atrodas tur ,kur atrodas. Principā abi labi.
P.S. Par Jaundžeikara vietu apvienībā – vakar nejauši nokļuva PLL aģitācijas lapiņa rokās – izbrīnījos – Jaundžeikars priekšpēdējais Vidzemes sarakstā.

+11
0
Atbildēt

4

    Ilva > garausiitis 10.09.2010. 13.22

    Nu mans viedoklis laikam būtu, ka tā tomēr ir bijusi Jakrina pašiniciatīva vai arī cita “batjkas” ideja.

    Gerhards, lai nu ko, bet to nedarītu – pārāk flegmatisks un inteliģents. Un viņam tāpat pietiek problēmu, lai vēl kādu liktu virsū.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    mary75 > garausiitis 10.09.2010. 10.51

    Nu, katrā ziņā tas, ka viņš tik stulbi iekrita, par lielu prātu neliecina.
    Es arī pārliecināts, ka ne jau pēc savas iniciatīvas viņš to darīja.
    Būtu interesanti uzzināt, kas tagad tiek lemts TB dzīlēs un kādas slepenas sarunas notiek starp PLL un TB, bet, drīz jau kļūs skaidrs, ko izlēmuši.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Grāfs > garausiitis 10.09.2010. 15.29

    gandrīz nokritu no krēsla :)
    gerhards ir flegmatisks, bet inteliģents gan n.e.k.a.d nav bijis un nebūs!

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    Dzintars Kalniņš > garausiitis 10.09.2010. 11.12

    jā, interesanti būtu zināt, kādas sarunas šobrīd notiek. Lai vai kā, sāpe un traģēdija ir tajā, ka šo sarunu laikā viss tiks “sarunāts” – amats vienam, amats otram, laba ziņa par vienu un par otru. Taču realitāte zaudētāji no tā būs sabiedrība.
    Starp citu, Hermanim diezgan precīzi izdevies “atkost” daudzas lietas par mūsu sabiedrību. Tas var patikt vai nē, bet liela daļa taisnības tur ir…

    +8
    0
    Atbildēt

    0

Dzintars Kalniņš 10.09.2010. 10.02

Lielos vilcienos piekrītu dzerim. Toties par punktu 4. man radās pārdomas šorīt braucot auto. Ņemot vērā, ka TB nav nekas īpašs un tam pašam PLL, kuru rokās joprojām ir būtiskas valsts struktūras (ierēdniecība), arī pārāk labi nesokas, Jakrins varētu tikt pamests kā peramais zēns, lai redz, ka “esam godīga valsts un visi saņem sodu”. Nezinu, kādas ir šobrīd visu spēku attiecības, jo PLL var iestāties izmisuma brīdis, jo popularitāte nepieaugs, un tad viņu rīcība var kļūt neprognozējam. Es domāju, ka šis brīdi vairs nav tālu. No otras puses, Emīla tētis ir viens no senākajaiem un zināmākajiem Latvijas uzņēmējiem, kurš, manuprāt, darīs visu, lai Emīls netiktu reāli sodīts.
Tā kā, būs interesanti pavērot, kas notiks, jo nu jau liekas, ka daži labi var sākt uzvesties, kā stūrī iedzīti zvēri, kuriem nav vairs ko zaudēt.

+7
-1
Atbildēt

5

    garausiitis > Dzintars Kalniņš 10.09.2010. 11.12

    Dzeris – domājams vēl no EM laikiem….

    0
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > Dzintars Kalniņš 10.09.2010. 11.10

    Skaidrs, viņi tur visi viens par otru varētu daudz ko pastāstīt.
    Tāpēc jau spiesti savējos aizstāvēt līdz pēdējam.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    @dzeris
    šad tad jau “pamet” dažus kadrus saplosīšanai – to pašu Hlevicki ieliki, arī Milušs tagads slapstās. protams, lieta bija nopietnāka. Ja nebūtu vēlēšanu “dullums”, tad skaidrs, ka nevienu neiesēdinātu, bet tagad visādi brīnumi var notikt. Es gan vairāk sliecos tai virzienā, ka reāla soda nebūs.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > Dzintars Kalniņš 10.09.2010. 10.47

    Es šaubos par kāda reāla soda iespējamību Jakrinam, jo tad viņš varētu daudz ko pastāstīt par Gerhardu, nedomāju, ka, ja viņam draudēs kas nopietns, viņš tēlos partizānu un klusēs.
    Bez tam, tomēr, nav tas cilvēks, arī sakarā ar tēvu, utt., kurš derētu upura lomai.
    Ja kas vispār būs, manuprāt, tīri simbolisks.
    Kaut arī, iespējams viss, ja jau patreiz uz tāda veida pārrunām tiek ņemtas slēptās kameras, utt.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    garausiitis > Dzintars Kalniņš 10.09.2010. 11.03

    dzeri – Gerhards tieši tāpat , ja ne vairāk varētu varbūt pastāstīt par Jakrinu.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu