Tu esi latvietis, tev ir paveicies! • IR.lv

Tu esi latvietis, tev ir paveicies!

Pauls Miklaševičs. Foto — Ieva Salmane
Ieva Jakone

Ja turpināsim ieguldīt naudu pēc vecās rokasgrāmatas, nākamie desmit gadi nebūs pārāk labvēlīgi, šogad sāktajā IR Nauda interviju sērijā ar investoriem spriež BluOr bankas investīciju direktors un Amerikas tirdzniecības palātas Latvijā valdes loceklis Pauls Miklaševičs

Pirms 16 gadiem Pauls pārcēlās uz Latviju no dzīves Kanādā. Vai latvieši vispār ir naski uz investēšanu? «Mums nav bijusi pārāk laba pieredze. Pirms lielās krīzes bija posms, kad Latvijas ekonomika bija uz laba viļņa, cilvēki sāka interesēties par vērtspapīru tirgiem, bet tad nāca lielā finanšu krīze. Tagad ir lielāka interese, bet tas ir ļoti lēns process,» saka Pauls.

Intervijā viņš spriež par to, kādi faktori mainīs investīciju pasauli tuvākajos gados, un atklāj, kas bijis viņa labākais un sliktākais ieguldījums.

Vai atceraties, kas bija jūsu pirmā investīcija?
Tā bija pirmā vasara pēc vidusskolas. Tolaik strādāju kādā brokeru firmā Kanādā. Intelektuālā un ambīciju ziņā tas bija kā nonākt [filmā] Villijs Vonka un šokolādes fabrika. Tur bija pieejami pētījumi par dažādām nozarēm, un es centos iemācīties, cik vien varēju. Turpmāk katru vasaru strādāju brokeru firmās un sapratu, cik ļoti tas atšķiras no tā, ko mācos augstskolā. Tās bija 90. gadu beigas, tūkstošgades sākums, bija tehnoloģiju akcijas, kas «lidoja». Es ieguldīju 500 dolāru un tajā pašā dienā nopelnīju 1000. Kaifa ziņā tas bija brīnišķīgi, fenomenāls azarts.

Kā iztērējāt nopelnītos tūkstoš dolārus?
Es biju students. (Smejas.) Tie labi noderēja, vairs neatceros, kam.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu