Risinājumus tuvāk dzīvei • IR.lv

Risinājumus tuvāk dzīvei

Ilustrācija — Freepik
Antra Ērgle

Vai finanšu sistēma var atļauties godprātīgiem klientiem samazināt prasības, kas savulaik cieši pievilktas, lai novērstu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju?

Pēdējos gados sūdzības par pārmērīgām prasībām un nepamatotu klientu noraidījumu no banku puses nav retums. Tas vājina gan uzņēmējdarbības vidi, liedzot uzņēmumiem piekļuvi finansējumam no drošiem avotiem, gan finanšu sistēmu, naudas meklētājiem izmantojot nekontrolētus vai nedrošus avotus.

Tāpēc Finanšu ministrijas paspārnē tapusi stratēģija par samērīgumu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas prasību piemērošanā godprātīgiem klientiem. 

Tās mērķis ir novērst pārmērīgu izvairīšanos no iespējamā riska jeb situācijas, kurās finanšu iestādes pārtrauc vai nemaz nesāk sadarbību ar atsevišķiem klientiem, vairoties no iespējamas noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas vai sankcijām, nevis izmanto uz risku novērtējumu balstītu pieeju. 

Stratēģija izstrādāta sadarbībā ar finanšu nozares un ekonomikas asociācijām, analizējot arī to sniegtos anonīmos piemērus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu