Cietums cietumā • IR.lv

Cietums cietumā

Palestīnieši pēc iepirkšanās pārtikas veikalā gaida pie kāda no Izraēlas ierīkotajiem kontrolposteņiem Hebronā, lai varētu nokļūt mājās. Foto — The Washington Post
Lovdeja Morisa, Lorenco Tunjoli, Sufija Taha, © The Washington Post

«Tieši šādas darbības, kas aizskar palestīniešu tautu un apgrūtina viņu dzīvi, veicina radikālismu,» saka okupētās Hebronas mērs, kura pilsētas centrālajā daļā tūkstošiem palestīniešu dzīvo arvien bargākā ieslodzījuma režīmā, jo tādā veidā Izraēla izdabā salīdzinoši nelielai nelegālo ebreju kolonistu kopienai

Lai izkļūtu no mājām, Idrisu ģimenei ir jāpārvar šķēršļu josla. «Šis ir mūsu slepenais ceļš,» saka 57 gadus vecais Firass Idriss, rādot uz četrus metrus garām kāpnēm, pa kurām var nokāpt dārzā, lai pēc tam ieietu kaimiņmājas pagrabā. Tikai no turienes var tikt laukā uz ielas.

Idrisu māju Hebronas pilsētā Izraēlas armija ar dzeloņstieplēm nobloķēja aizvadītā mēneša sākumā, ieslogot tajā aptuveni 20 ģimenes locekļus. Saimes galva apgalvo, ka nezina, kāpēc tā noticis. Savukārt Izraēlas Aizsardzības spēki (IAS) apgalvo, ka neesot informēti par jaunu šķēršļu izvietošanu pie šīs un citām tuvumā esošajām mājām.

Taču tas ir fakts, ka kopš 7. oktobrī notikušā teroristu grupējuma Hamās nāvējošā uzbrukuma Gazas joslas tuvumā dzīvojošajām ebreju kopienām Izraēla ir ievērojami pastiprinājusi Rietumkrasta militāro okupāciju, veicot arestus, reidus un ierobežojot pārvietošanos. Pēc Apvienoto Nāciju Organizācijas Humānās palīdzības koordinācijas biroja (OCHA) sniegtās informācijas, uz ceļiem ir parādījušies jauni oranži vārti, kas aizšķērso «gandrīz visas» iebrauktuves palestīniešu ciematos un pilsētās. Rietumkrastā ir uzslieti 45 jauni vārti, norāda OCHA, un to kopējais skaits tagad sasniedzis 214. Palestīniešu kopienas citu no citas nošķir arī augsti zemes vaļņi, ar betona blokiem aizšķērsoti ceļi un jauni kontrolpunkti.

Īpaši tas jūtama Hebronā, kas ir lielākā palestīniešu pilsēta ārpus Gazas joslas, — tur dzīvo 250 000 cilvēku. Šī pilsēta jau sen ir viena no visvairāk militarizētajām un intensīvāk apsargātajām Rietumkrasta daļām, jo gan tās centrā, gan nomalēs nelikumīgi ir ievākušies ebreju kolonisti, izveidojot savas apmetnes. Kopš 7. oktobra Hebronas palestīniešu ielenkums kļuvis vēl ciešāks. Uz to pilsētas daļu, kur dzīvo lielākā daļa palestīniešu, ir bloķētas pilnīgi visas ielas, izņemot vienu, norāda Izraēlas cilvēktiesību aizsardzības grupa B’Tselem. Un arī vienīgajā funkcionējošajā ielā tagad uzstādīti jauni tērauda vārti, kurus var slēgt bez iepriekšējas brīdināšanas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu