Krieviju Ukrainā var sagraut pilnībā • IR.lv

Krieviju Ukrainā var sagraut pilnībā

23
Jānis Slaidiņš. Foto — Zemessardzes štābs
Māra Miķelsone

Majors Jānis Slaidiņš analizē karadarbību Ukrainā divos gados un prognozē — kara gaita izšķirsies dienvidos

Ukrainas lielākais izaicinājums šobrīd ir svaigu vienību iesaiste karā, uzskata Zemessardzes štāba virsnieks Jānis Slaidiņš. 24. februārī aprit divi gadi kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma. Avdijivkas ieņemšanu pagājušajā nedēļā Krievijas diktators Putins nosaucis par svarīgu uzvaru. Ukraina paziņojusi, ka armija pārgājusi stratēģiskā aizsardzībā.

Ar Slaidiņu tiekamies pirmdien, lai atskatītos uz kara diviem gadiem un vērtētu jaunākos notikumus. Viņš uzskata, ka ukraiņiem aizsardzības operācijām pašlaik spēku pietiek, bet jādomā, kā izveidot labi mācītu, spēcīgu rezervi. Ukrainas karaspēka situācija vairākos frontes sektoros ir sarežģīta, jo kavējas Rietumu militārā palīdzība.

Kādi ir Ukrainas spēku lielākie panākumi un kļūdas divos kara gados?
Karadarbību šajā laikā var sadalīt sešos posmos. Pirmais — Ukrainas bruņotie spēki apturēja Krievijas agresiju, kad neviens Rietumos neticēja, ka Ukraina spēj to izdarīt. Otrais — teritorijas atgūšana, sākot jau ar Kijivas apgabalu — Čerņihiva, Sumi. Viss noslēdzās ar Harkivas apgabala atbrīvošanu. Kļuva skaidrs, ka Ukrainas bruņotie spēki ir spējīgi, bet ilgtermiņā bez Rietumu atbalsta tas nebūtu iespējams. Pēc Harkivas apgabala atbrīvošanas sāka nākt Rietumu palīdzība ne tikai strēlnieku ieročiem, bet artilērija, munīcija, viss pārējais.

Trešais posms — Ukrainas pretuzbrukums, kas savus mērķus nesasniedza. Pēc tam daudz runāja, kāpēc tas izgāzās. Ļoti iespējams, ka tas bija iemesls, lai atvaļinātu ģenerāli Valēriju Zalužniju — domu nesakritības starp politisko un militāro varu. Zalužnijs pretuzbrukumā neiesaistīja visas vienības, kas bija mācītas, kā varbūt gribēja sabiedrotie. Un ļoti labi. Tagad šīs vienības spēja apturēt krievus pie Avdijivkas. Ja šīs vienības būtu izkusušas Zaporižjas kaujas laukos, kāda tagad būtu situācija austrumos? Domāju, ka Zalužnijs labi apzinājās un bija spiests mainīt taktiku — nesanāca uzbrukums, tad pārgāja uz mazām trieciengrupām, bet saglabāja daudzas vienības. Ukraiņu zaudējumi vienībām, kas bruņotas ar Rietumu tehniku, nemaz nav tik lieli.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu