Svarīgākais ir pateikts • IR.lv

Svarīgākais ir pateikts

Juris Kulakovs 1991. gadā. Foto — LETA
Jānis Žilde, žurnālists un mūzikas kritiķis

«Ir sajūta, ka aizgājis brālis,» pieminot komponistu Juri Kulakovu (20.05.1958.—12.02.2024.), sociālajos tīklos rakstīja talanta cienītāji

Kāpēc grupai Pērkons nav jaunu dziesmu? «Ja turpini sacerēt jaunas dziesmas, tas nozīmē, ka ar tavām vecajām kaut kas nav kārtībā,» kādā intervijā asprātīgi atbildējis komponists Juris Kulakovs. Tik tiešām, Kulakovam pēdējos gadu desmitos nav bijusi nepieciešamība sevi apliecināt rokmūzikas žanrā, nav bijusi vajadzība sacerēt jaunus grāvējus, jo dziesmas, viņa dziesmas, kas radītas 80. gados, līdz pat šai dienai tautā ir mīlētas un pieprasītas, pulcējot pilnas estrādes un koncertzāles. 

Būdams akadēmiski izglītots pianists, Kulakovs radījis mūziku arī teātra izrādēm, diriģējis, aranžējis, producējis, bijis pirmais latviešu komponists, kas sacerējis pasiju (Mateja pasija) un videooperu (Debešķīgā nepieciešamība), tieši rokmūzikas lauks ir bijis tas placdarms, ja izmantojam militāro terminoloģiju, kurā Kulakova nepieradinātais gars spējis izpausties visspilgtāk, iekarojot sava laika radošās jaunatnes sirdis.

«Ir sajūta, ka aizgājis brālis,» pirmdien, pieminot komponistu, soctīklos rakstīja daudzi viņa talanta cienītāji. Tik ļoti viņš bija saaudzis ar 80. gadu jauniešu paaudzi. Un ne tikai.

Kā degradēt padomju jaunatni?

Pirms leģendārā Pērkona dzimšanas jāpiemin toreiz 19 gadus vecā Līvānu hipija iesaistīšanās grupā Menuets, vēlāk, 1979. gadā, kopā ar Jāni Lūsēnu viņš izveido džezroka apvienību Arka, tiesa, Lūsēns drīz vien uzbur kosmisko Zodiac, bet Kulakovs turpina darboties Arkā ar citiem mūziķiem, sacerot pirmās dziesmas ar Eduarda Veidenbauma dzeju. Tomēr pagrieziena punkts jaunā censoņa dzīvē bija dzejnieka Māra Melgalva (1957—2005) personiski uzdāvinātais dzejas krājums Meldijās iešana (1980), kas tik ļoti aizrāvis Kulakovu, ka viņš vienā rāvienā sacerējis duci dziesmu ar Melgalva vārdiem. Uz karstām pēdām, iesaistot Menueta mūziķus Juri un Leonu Sējānus, Raimondu Bartaševiču, pamats tiek likts jaunai apvienībai — Pērkons. Nosaukumu, starp citu, izdomāja Ieva Akuratere, kas grupai pievienojās pēc Lūsēna ieteikuma. Pats Juris sākumā bija domājis saukt grupu Fanfaras.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu