Dzīvība graudiņa lielumā • IR.lv

Dzīvība graudiņa lielumā

1
Edvards ar bruņurupuci Godzillu. Foto — Ieva Salmane
Alise Zita Zeidaka

Edvards Siliņš izveidojis ūdensmājdzīvnieku saudzētavu AkvaRīga, kas ne tikai palīdz nelaimē nonākušajiem, bet arī izglīto sabiedrību, cenšoties izskaust zivju un citu ūdensmājdzīvnieku kopšanas zemos standartus

Cik garš ir zelta zivtiņas mūžs? Ja būsit dzirdējuši, ka šī radībiņa dzīvo tikai gadu, tad tagad ziniet patiesību — divdesmit! Zooveikali klientus maldina ne tikai par zivju dzīves ilgumu, bet arī turēšanas apstākļiem, saka Edvards Siliņš. Multfilmās redzētajā apaļajā akvārijā, kas patiesībā ir vāze, zivtiņa tiešām nenodzīvos ilgāk par gadu. «Vienai zelta zivtiņai vajadzīgs 100 litru akvārijs, katrai nākamajai — vēl 20 litri klāt.» Šīs zivis var sasniegt pat 30 centimetru garumu. Edvards parāda kādu melnu skaistuli (jā, tā arī ir zelta zivtiņa) manas plaukstas izmērā.

«Veikalos stāsta, ka zivtiņai neko nevajag un ka tai ir trīs sekunžu atmiņa. Tā nav taisnība!» Nevienam dzīvniekam nav tik īsas atmiņas, viņš uzsver. «Tā var atcerēties notikumus vairākus gadus. Un spēj pazīt pat četrus cilvēkus 40 cilvēku pūlī. Labāk nekā es,» viņš joko.

Taču joki ir mazi. Atminos, ka mans vidusskolas klasesbiedrs Ziemassvētku dāvanā saņēma zelta zivtiņu maisiņā. Zooveikala pārdevējs dāvinātājai apgalvoja — neko daudz nevajag, zivs var mitināties nelielā traukā, dzīvos tikai gadu. Drīz vien zivtele vārdā Mazā nomira, un viņas ķermeni aizskaloja tualetes podā.

Lai pasargātu citas radības no līdzīga likteņa, Edvards Siliņš izveidojis un kopā ar sievu Kristiānu vada AkvaRīgu — vienīgo ūdensmājdzīvnieku saudzētavu Eiropas Savienībā. «Mūsu mērķis — kļūt par pirmo humāno akvāriju pasaulē. Neņemt dzīvniekus no dabas, nepavairot un neiepirkt, bet gan orientēties uz pamestiem mājdzīvniekiem un invazīvām sugām,» saka Edvards. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu