Īsa pamācība plānotāja radīšanā • IR.lv

Īsa pamācība plānotāja radīšanā

Ilustrācija — Freepik
Madara Linna Ēvalde, speciāli Ir

Ja vēl joprojām moka ziņkāre, kā un kur vislabāk plānot savu laiku, piefiksēt idejas un pierakstīt 2024. gada apņemšanās, vērts izmēģināt bullet journal jeb pierakstu sistēmu, ko sev izveido katrs pats

Katru gadu no jauna veikalus papildina plašs kalendāru un plānotāju piedāvājums, no kura iespējams izvēlēties sev vēlamo. Taču aizvien populārāka kļūst alternatīva jau gatavajiem  plānotājiem — bullet journal, kura struktūrā svarīgāko lomu ieņem pats pierakstu īpašnieks. Būtiskākais — savu dienrādi katrs sāk tukšā pierakstu kladē, izveido vēlamās sadaļas un piefiksē tajās uzdevumus, domas un mērķus, atzīmējot tos ar dažādiem simboliem. «•» — veicamajiem darbiem, «-» — pārdomām, bet «o» notikumiem. 

Kad uzdevums paveikts, tā simbolu pārsvītro ar «x»; ja pārceļ to uz nākotni, atzīmē ar «>». Katrs pats var izvēlēties savus simbolus, taču mērķis ir viens — būtisko nevis censties paturēt galvā, bet laikus pierakstīt, jau iepriekš atvēlot tam precīzu vietu.

«Šo pierakstu metodi izgudrojis dizainers Raiders Kerols. Viņam ir uzmanības deficīta sindroms, tāpēc ir bijušas grūtības organizēt ikdienas plānus un domas parastā kladē. Viņš sāka būvēt savu pierakstu sistēmu, kas ļautu fokusēties uz svarīgo un saprast, kas viņam labāk strādā,» stāsta Laura Jākobsone, veikala Papīrlietu terapija īpašniece. Kerols šo metodi pirmo reizi citiem parādīja jau 2007. gadā, bet pirms desmit gadiem tā kļuva plašāk pazīstama. Tagad par šo pierakstu sistēmu viņš sarakstījis gan grāmatu, gan izveidojis plašu interneta kopienu ar metodes entuziastiem.

Arī Laura ir iesaistījusies šajā kopienā un ikdienā veido savus pierakstus.  «Es esmu vizuālās plānošanas cilvēks, tādēļ mana pierakstu klade ir kombinācija starp bullet journal sistēmu, dienasgrāmatu, sajūtu un atmiņu pierakstiem. Man plānotājs ir gan mērķu noteikšanai, gan atmiņu glabāšanai. Un gada beigās, iespējams, šī ir vērtīgākā grāmata, ko pārlasīt,» stāsta Jākobsone. Arī citiem interese ar katru gadu pieaug, cilvēki aktīvi apmeklē meistardarbnīcas un iegādājas klades, novērojusi Laura.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu