Darja un Jegors, pasaulē labākās alkoholiskās kombučas ražotāji • IR.lv

Darja un Jegors, pasaulē labākās alkoholiskās kombučas ražotāji

Jegora un Darjas Grabaru dzēriens Rudy’s Hard Passion Fruit atzīts par labāko pasaulē. Uzņēmēji smejas, ka alkoholiskā kombuča ir win-win produkts tiem, kas rūpējas par savu veselību, bet ik pa laikam grib arī iedzert. Foto no personīgā arhīva
Alise Zita Zeidaka

Kamēr aiz loga puteņo, ekrāna otrā pusē spīd saule — Darja un Jegors Grabari sarunai pieslēgušies no kāda Honkongas parka. Tur viņi mēģina Kuldīgā ražoto tējas sēnes dzērienu Rudy’s Kombucha ienest Āzijas tirgū. Pirms kāda laika Liepājas restorānā iepazinušies ar latviešiem, kam Honkongā pieder picērija, beķereja un neliels veikals. Tagad Grabari devušies ciemos, lai prezentētu savu produktu arī citu restorānu, bāru un veikalu saimniekiem.

Oktobra nogalē Barselonā notikušajā World Kombucha Award alkoholisko kombuču kategorijā viņu Rudy’s Hard Passion Fruit izcīnīja pirmo vietu. Šis produkts ir jaunums ne tikai Latvijā, bet arī Eiropā, paskaidro Jegors. Uz pjedestāla otrā un trešā pakāpiena ierindojās divi ražotāji no Amerikas.

Dažādās sacensību kategorijās piedalījās vairāk nekā 400 ražotāju no visas pasaules. Kāpēc kuldīdznieki izvēlējās startēt alkoholisko dzērienu grupā? «Esam jau ieguvuši balvas par bezalkoholiskajām kombučām — balvu inovācijā un kā labākais jaunais produkts.» Tāpēc izlēmuši startēt ar jaunumu.

Kamēr Jegors eksperimentēja, meklēja garšas un noslīpēja alkoholiskās kombučas recepti, pagāja divi gadi. Arī tikt pie licences neesot bijis vienkārši, jo tādas alkoholisko dzērienu kategorijas kā kombuča nav. «Vai tas ir vīns? Nē! Alus? Nē! Bet fermentēts?! Jā! Kaut kāds kokteilis? Nē! Kas tad, pie velna, tas ir?» Jegors smejas par jautājumiem, uz kuriem bija jāatbild licencēšanas laikā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu