Vērtīgākie • IR.lv

Vērtīgākie

Getliņi Eko vadītājs Imants Stirāns. Foto no uzņēmuma arhīva
Ieva Jakone

Ambiciozi un gatavi pielāgoties — Latvijas vērtīgāko uzņēmumu topa jaunpienācēji atklāj savus veiksmes stāstus

Finanšu uzņēmums Prudentia un Nasdaq Riga secinājuši, cik vērts ir 101 Latvijas šā gada vērtīgākais uzņēmums — 26,6 miljardi eiro! Pieaugums salīdzinājumā ar pagājušo gadu — 5%, un tas ļauj topa veidotājiem priecāties, ka Latvijas uzņēmumi turpina attīstīties, par spīti dažādām krīzēm un globālajai nestabilitātei. Lielāko vērtības pieaugumu veido pati spice, trīs vērtīgākie uzņēmumi — pirmajā vietā ierindotā Swedbank (+7%) un tai sekojošie valsts uzņēmumi Latv­energo (+19%) un Latvijas valsts meži (+64%).

«No vienas puses, varam lepoties, ka mums ir spēcīgi valsts uzņēmumi; no otras puses, šādā krīzes situācijā valdībai tas būtu jāvērtē, jo tie ir mūsu iedzīvotāju resursi, kas šo uzņēmumu vērtību ceļ. Atbalsta politiku iedzīvotājiem un uzņēmējiem droši vien vajadzētu sabalansēt ar valsts peļņu, ko tā gūst no saviem publiskajiem uzņēmumiem,» komentē Latvijas Darba devēju konfederācijas nozaru eksperte Sintija Siliņa. 

Bez energoresursiem nevar iztikt neviens — ne uzņēmums, ne iedzīvotājs, un valsts uzņēmuma dalība šajā topā, viņasprāt, krietni pavilkusi uz augšu uzņēmumu vērtības pieauguma datus, liedzot redzēt reālo situāciju. 

Šis gads Latvijas uzņēmējdarbībā bijis atkopšanās laiks pēc piedzīvotajām krīzēm, uzskata Siliņa. Pateicoties uzņēmēju spējai pielāgoties un pārkārtoties, esot vērojama lēna augšupeja, par spīti inflācijai un cilvēku spiedienam samazināt cenas. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu