Kopsolī ar Hārvardu un MIT • IR.lv

Kopsolī ar Hārvardu un MIT

Klaudio Rivera. Foto — Reinis Hofmanis
Anda Burve-Rozīte

Jaunais Rīgas Biznesa skolas vadītājs Klaudio Rivera vēlas izglītības programmās iepludināt pasaules jaunākos sasniegumus

Par pamudinājumu intervijā atbildēt angliski, ja viņam tā ērtāk, Argentīnā dzimušais un uzaugušais Klaudio Rivera smaida un noraidoši purina galvu. Viņš brīvi runā latviski un saka: «Latviešu valoda nav grūta. Nav!» Pirms 11 gadiem Klaudio Rivera sāka karjeru Rīgas Biznesa skolas vadībā: būdams dekāna vietnieks, viņš strādāja pie bakalaura programmu izveides datorzinātnēs un biznesā, kā arī vadīja sadarbības procesu starp visām šajā izglītībā ieinteresētajām pusēm, proti, Latvijas valsti, tās universitātēm un Masačūsetsas Tehnoloģiju institūtu, kas ir Rīgas Biznesa skolas sadarbības partneris.

Rīgas Biznesa skola tika izveidota 1991. gadā, sadarbojoties Rīgas Tehniskajai universitātei, Bufalo Universitātei (ASV) un Otavas Universitātei (Kanāda). Šeit studenti mācās angliski un iegūst pasaulē atzītu profesionālo maģistra grādu uzņēmumu un organizāciju vadībā. Augstskola strādā pēc pasaules respektablo universitāšu principa, kurām tradicionāli ir savas biznesa skolas. 

Kā ar pašu Klaudio Riveru, kurš šogad kļuvis par Rīgas Biznesa skolas direktoru? Finanses un vadības zinības izstudējušais līderis ar publiskās pārvaldības doktora grādu jau jaunībā sapņoja par karjeru izglītības jomā. Tagad viņam ir lieli plāni: iedarbināt augstskolā tādas studiju programmas, kas ir unikālas pasaules kontekstā. Pavisam drīz Rivera un viņa komanda liks lietā arī mākslīgo intelektu, un viņu sapnis ir šajā superaktuālajā nozarē veikt  pētījumus.

Vai izglītības bizness atšķiras no citiem biznesa veidiem? Kādas ir nozīmīgākās atšķirības?
Manā izpratnē augstāko izglītību un augstākās izglītības sistēmu nevaram saukt par biznesu. Ir cilvēki, arī mani kolēģi citur pasaulē, kuri domā, ka izglītība ir bizness, bet vienā no maniem pirmajiem zinātniskajiem rakstiem [pirms daudziem gadiem] izaicināju šo ideju. Biznesa primārais mērķis ir nopelnīt naudu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu