Torņakalna zvaigzne • IR.lv

Torņakalna zvaigzne

Maksims Cekots. Foto — Reinis Hofmanis
Ieva Puķe

Šefpavārs Maksims Cekots (43) ir dzīvojis Ņujorkā, Londonā, Maiami un Parīzē, tomēr savu pirmo Michelin zvaigzni izdevās iegūt dzimtajā Latvijā, restorānā, kur katra detaļa būvēta paša rokām

Latvijas pirmais vienas zvaigznes Michelin restorāns atrodas Rīgas nomalē. Tur pa Kīleveina grāvi savulaik no Daugavas ieplūda baļķi uz čakli strādājošām kokzāģētavām. Vietā, kur no Jelgavas ielas atzarojas Bieķensalas iela, joprojām darbojas dažādi cehi un fabriciņas, bet trolejbusu parkā atpūšas galvaspilsētas ielās noskrējušies spēkrati.

Uz Max Cekot Kitchen atbraucu tieši tik vienkārši — pie Latvijas Nacionālās bibliotēkas ielecot 27. trolejbusā. Izkāpjot restorānam tuvākajā pieturā, ienirstu Torņakalna rūpnieciskajā ainavā. Nekādu norāžu uz glamūra ēstuvi! Tikai viedtālruņa navigators spītīgi mudina kādas ēkas tālākajā galā atrast durvis ar sarkano Michelin plāksnīti. Tās ir vaļā, pa metāla vītņu kāpnēm nonāku otrā stāva ēdamzālē.

Vienkāršāk, Maks!

Šefpavārs un īpašnieks Maksims Cekots laiku fotosesijai un intervijai atvēlējis neparasti agri, 8.40 no rīta. Sniegbaltais uzsvārcis ar Michelin uzšuvēm, ko viņam pasniedza apbalvošanas ceremonijā pagājušonedēļ, pieguļ ideāli. Īpašs, emocionāls brīdis, gribētos pieskarties, lai noticētu. Jautāju — kā eksperti varēja zināt mērus? Makss atbild: iespējams, dati iegūti Eiropā populāras profesionālo apģērbu kompānijas datubāzē, kur viņš pats pirms dažiem gadiem veicis pasūtījumu. Pa šo laiku gan esot kļuvis mazliet būdīgāks, piefiksējis, ka izmērs atbilst tā laika parametriem.

Maksa autoritāte stila jautājumos ir Natalja Cekote — sieva un kolēģe. Profesionāla glancēto žurnālu fotogrāfe, šajā laukā pazīstama vēl ar iepriekšējo uzvārdu — Natalja Golubova —, tagad vada strauji augošā ģimenes restorāna mārketingu. Un arī telpas, kur tiekamies, pirms sešiem gadiem atradusi viņa, kad apklusušajā fabrikā īrējusi vietu fotosesijai. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu