Namdaris ar vīziju • IR.lv

Namdaris ar vīziju

Gatis Sala, SIA Domus Eco dibinātājs. Foto — Ieva Salmane
Mārtiņš Galenieks, speciāli Ir

Smeļoties idejas amerikāņu, franču, pasīvās mājas un latviešu guļbūves celtniecības tradīcijās, Gatis Sala pirms astoņiem gadiem radīja tipveida koka mājas projektu, kas tolaik nešķita populārs. Tagad tā laiks ir pienācis

Uzņēmuma Domus Eco līdzīpašnieks Gatis Sala mūs vadā pa savu jaunbūvi netālu no Daugmales un ar aizrautīgu mirdzumu acīs stāsta par dažādām projekta niansēm. Tajās jaušama ne tikai uzņēmēja degsme reklamēt savu produktu, bet arī amatnieka un inženiera veselīga apsēstība ar idejām, kas kaltas daudzu gadu garumā, strādājot, mācoties, kombinējot elementus, lai radītu tādu kā perfektas koka mājas formulu, kurai beigu beigās ir noticējuši arī klienti.

«Esmu namdaris otrajā paaudzē. Pirms nodibināju savu uzņēmumu, strādāju pie tēva. Cēlām guļbūves, un es no tā daudz esmu mācījies, taču man ir sava vīzija. Ja mēs ar tēvu kaut ko ceļam kopā, mēs nemitīgi strīdamies,» viņš pasmaida. «Mums ir katram savs viedoklis, un mēs strikti pie tā turamies. Tēvs uzskata, ka guļbūve nav slikta māja, un es viņam piekrītu, ka nav slikta, tikai tajā ir ļoti dārgi dzīvot, jo tā visu laiku jākurina.» 

Domus Eco būvē nelielas, 110 kvadrātmetru plašas tipveida projekta koka karkasa ēkas, kurās, pēc Gata vārdiem, apvienota energoefektivitāte un racionalitāte. Tajā izmantotas daudzas pasīvo ēku idejas, kas novērš siltuma zudumu, taču tikai tādā apjomā, lai tās pārmērīgi nesadārdzina celtniecības izmaksas. 

Par kritēriju namdaris uzskata energoefektivitātes elementu atmaksāšanos uz apkures izmaksu rēķina 30 gadu laikā. Domus Eco ēkām raksturīgi, ka tajās nav lieku telpu, piemēram, koridoru. Plaša priekšnama vietā ir vējtveris. Mājas priekšā plaša terase, virs tās liela jumta pārkare, kas ne tikai met ēnu vasaras dienās uz tās sēdošajiem, bet arī palīdz nodrošināt optimālu temperatūru iekštelpās, tādējādi arī palielinot ēkas energoefektivitāti.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu