Kariņa piloti • IR.lv

Kariņa piloti

47
Kariņa specreisi
Baiba Litvina

Kāpēc aptuveni trešdaļā no ārzemju komandējumiem pēdējo pāris gadu laikā premjerministrs Kariņš devās ar speciāliem avioreisiem?

Nepieciešamība, bet varbūt izšķērdība — vai 613 tūkstošu eiro tēriņi premjerministra Krišjāņa Kariņa (JV) ārvalstu komandējumiem bijuši pamatoti, pētīs Valsts kontrole. Tikmēr Ir apkopoja faktus un viedokļus par šiem speciālajiem reisiem, kas aizsākās 2021. gada maijā, vēl Covid-19 pandēmijas ēnā, kad pasažieru aviosatiksme bija traucēta. Taču premjers turpināja izmantot īpašos lidojumus arī vēlāk — ne tikai pērnajā ziemā pirms un pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā, kad Latvijas drošības aizstāvībai neko nedrīkstēja žēlot, bet arī vēl šovasar, dodoties uz tik sasniedzamiem galamērķiem kā Brisele vai Londona.

Uz kurieni lidoja?

Pirmais premjera komercreiss ir tāls un dārgs — uz neformālo Eiropadomes sanāksmi Portugālē viņš 2021. gada maijā devās ar diviem padomniekiem, diviem Ārlietu ministrijas pārstāvjiem un miesassargu, no valsts maka tas prasīja 45 tūkstošus eiro. Neviens cits lidojums nemaksāja tik daudz līdz pat beidzamajam reisam šogad jūlijā uz Briseli, kur trīs padomnieku pavadībā Kariņš apmeklēja ES samitu ar Latīņamerikas un Karību valstu kopienu. Šāda formāta tikšanās nebija notikusi astoņus gadus. Eiropa cerēja ne tikai atdzīvināt ekonomiskās saites, bet pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā panākt stingru agresijas nosodījumu no valstīm, kas Putina režīmu vērtēja pielaidīgi. Tas gan neizdevās. Šī Kariņa vizīte valsts budžetam izmaksāja gandrīz 50 tūkstošus eiro.

Starp šiem diviem dārgākajiem lidojumiem ir citi — visbiežāk saistīti ar divpusēju tikšanos ar Eiropas valstu līderiem — Merkeli, Makronu, Šolcu, Džonsonu un Zelenski, taču četras reizes premjers devās uz neformālo Eiropadomi, kā arī pārstāvēja Latviju citos forumos.

Kopumā 2021. gadā no desmit ārvalstu vizītēm Kariņš speciālos reisus izmantoja četras reizes, tas maksāja 145 tūkstošus eiro. Vislielākā aktivitāte bijusi 2022. gadā, kad Krievijas iebrukums sagrāva mieru Eiropā — premjerminstrs devās 21 ārvalstu vizītē un desmit gadījumos izmantoja specreisus, kuru izmaksas tuvojās 333 tūkstošiem. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu