No seksuālās vardarbības bērni jāsāk sargāt vēl pirms uzbrukuma • IR.lv

No seksuālās vardarbības bērni jāsāk sargāt vēl pirms uzbrukuma

2
Ilustratīvs attēls
Artūrs Utināns

“Kāpēc?” ir viens no visbiežāk uzdotajiem jautājumiem, kad mediju telpā uzzinām par kādu baisu notikumu jeb bērna vai pusaudža seksuālu izmantošanu. Šādi notikumi ir smagi un sāpīgi ikvienam sabiedrības loceklim, kas liek vaicāt, vai esam darījuši visu, lai tos novērstu? Nepieciešams aktualizēt prevencijas pasākumus, kas vērsti uz potenciālajiem varmākām, tā apturot problēmu jau saknē, negaidot upurus.

Vai potenciālo varmāku iespējams atpazīt pūlī?

Nav izskaidrojams, kādēļ pieaugušus cilvēkus saista attiecības ar bērniem – medicīnā to mēdz dēvēt par biopsihosociālu modeli, kas nozīmē, ka šādu uzvedību var izraisīt kā ģenētiski, tā psiholoģiski, kā arī sociāli faktori. Potenciāli šie pāridarītāji ir paši bijuši seksuālas vardarbības upuri, bet tikpat labi viņi ir piedzīvojuši pāraprūpi, jutušies atstāti novārtā vai piedzīvojuši kādu psihoemocionālu traumu. Var gadīties, ka šādu uzvedību stimulē ģenētiski vai sociāli faktori, piemēram, nespēja izveidot attiecības ar pieaugušu partneri vai ir konflikti ar dzīvesbiedru. Tādējādi ir gandrīz neiespējami atpazīt potenciālu pāridarītāju cilvēku jūrā – tas var būt vīrietis vai arī sieviete, dažādos vecumposmos neatkarīgi no finansiālā stāvokļa, izglītības līmeņa vai nodarbošanās.

Tomēr speciālisti apgalvo, ka no pirmās uzmācīgās domas līdz nozieguma izdarīšanai potenciālais varmāka iziet cauri četrām fāzēm. Sākotnēji tās ir pirmās domas, pēcāk nāk cīņa ar morālajām barjerām, jo veidojas izpratne, ka šīs fantāzijas iet ārpus sociālajām normām, trešajā fāzē cilvēks sāk meklēt apstiprinošus domubiedrus un sociālos burbuļus, kā attaisnot un gāzt šīs morālās barjeras. Savukārt ceturtajā fāzē, kad iekšējās barjeras ir pārvarētas, tiek plānots noziegums un meklēti veidi, kā apiet ārējās barjeras un netikt pieķertam.

Kādēļ ir svarīgi to saprast? Kamēr potenciālais varmāka ir pirmajā vai otrajā fāzē, ir iespējams viņam palīdzēt un profesionāļu uzraudzībā šīs problēmas risināt, tā iespējami novēršot fantāziju materializēšanos un nepieļaujot, ka statistika nepilngadīgu personu seksuālajā izmantošanā pieaug.

Jāvelta pastiprināta uzmanība dzimumnoziegumu prevencijas pasākumiem

Šogad novembrī darbību sācis anonīms uzticības tālrunis personām, ko nomoka uzmācīgas domas par bērniem.

Jāsaprot, ka ar šo tālruņa līniju nav iespējams pilnībā novērst dzimumnoziegumus pret nepilngadīgām personām, tomēr tas jau ir liels solis pretī veselīgākai un drošākai sabiedrībai. Ar šī tālruņa palīdzību šiem cilvēkiem ir iespēja saņemt pirmo “grūdienu”, lai sāktu garu un nopietnu ārstēšanās procesu. Krīžu konsultants var atbildēt uz viņu jautājumiem – pie kāda speciālista vērsties? Vai man tas palīdzēs? Šis tālrunis primāri var palīdzēt formulēt problēmu un samazināt neatbilstošas un katastrofizējošas fantāzijas.

Latvijā trūkst informācijas un resursu, kur cilvēkiem ar šādām fantāzijām vērsties pēc palīdzības, ļaujot pašiem iesaistīties nozieguma novēršanā. Jāsaprot, ka pasaules tieslietu sistēma neļauj kādu tiesāt pirms likuma pārkāpšanas tikai par nodomu. Tādēļ pat gadījumos, kad potenciālais dzimumnoziedznieks dodas uz tiesībsargājošajām instancēm un atzīstas savās domās, tās ir bezspēcīgas.

Lai gan anonīmā tālruņa līnija ir liels solis seksuālo dzimumnoziegumu prevencijā, pie tā nevar apstāties. Ir būtiski zināt, ka fantāzijas varam pielīdzināt atkarībai. Tāpat kā alkoholisms, azartspēles vai narkotikas – šīs domas pastiprināti nomāc šo cilvēku prātus. Līdz tas aiziet tik tālu, ka viņiem ir grūtības normāli funkcionēt un iekļauties sociālajā dzīvē. Tādēļ tāpat kā ir anonīmo alkoholiķu atbalsta grupas, uzskatu, ka ir nepieciešamas arī anonīmo seksa atkarīgo atbalsta grupas. Tajās personas var gūt atbalstu un brīvi aprunāties par savām sajūtām un emocijām, līdz tās nav manifestējušās fiziskā darbībā. Atšķirībā no psihoterapeita apmeklējuma, šādām atbalsta grupām jābūt pieejamām bez maksas un regulāri, jo, kā zinām, Covid-19 pandēmija ir aktualizējusi rūpes par mentālo veselību un pieraksts pie speciālistiem patlaban nav nedz lēts, nedz ātri pieejams. Rindā uz vizīti var nākties gaidīt gandrīz mēnesi, kas šajos gadījumos ir izaicinoši un potenciāli arī apdraudoši apkārtējiem. Šādas grupas ir aktīvas visā pasaulē un pierādījušas savu efektivitāti.

Anonīmais tālrunis 28030030 ir pieejams līdz 30. novembrim un ir paredzēts pilngadīgām personām, kurām ir jautājumi vai bažas saistībā ar seksuālām domām vai rīcību pret bērniem. Uzticības tālrunis ir pilnībā anonīms un pilda konsultācijas funkciju, kur profesionāli speciālisti bez nosodījuma uzklausa zvanītāja emocijas, izjūtas un konsultē par nākamajiem soļiem ceļā uz atlabšanu.

Paralēli pieejams arī Valsts bērnu tiesības aizsardzības inspekcijas uzticības tālrunis bērniem un pusaudžiem, kas piedzīvojuši seksuālu vardarbību – 116111.

Tālruņa pakalpojums tiek nodrošināts ar Ieslodzījuma vietu pārvaldes īstenotā Eiropas Sociālā fonda projekta “Bijušo ieslodzīto integrācija sabiedrībā un darba tirgū” finansējumu, ko sadarbībā ar Valsts probācijas dienestu realizē biedrība Skalbes.

 

Autors ir ārsts psihoterapeits, Dr.

Komentāri (2)

Sskaisle 28.11.2023. 18.45

nu beidziet – šitā trakā muldēšana …
kas reāli ir darīts, lai mūsu postpadomju sabiedrību izglītotu kā atpazīt vardarbību pret bērniem?
varneši , lai tiktu par pakāpienu augstāk karjerā caursitīs – līdz pedējam ceru, ka tomēr nē – stambulas konvenciju, tur notrieks jau tā mazos budžetus un tā arī visa cīņa

ai nu nav pat vērts –

kur ir naukšēnu bērni? kā reāli tiek apkarota nabadzība, kura vistiešākajā veidā piegādā svaigu gaļu suteneriem ?

0
-1
Atbildēt

0

Uldis.M42 28.11.2023. 15.13

Seksuālā vardarbība pret nepilngadīgām meitenēm ir ļoti smags noziegums un pelna nāvessodu, tomēr lielākā daļa no tām pārdzīvo gūto traumu un vēlāk spējīgas dzīvot normālu dzīvi.
Kas attiecas uz seksuālo vardarbību pret jauniešiem līdz 21. gadu vecumam, kas tos padara uz mūžu par fiziskiem, garīgiem un morāliem invalīdiem, tur nepietiek ar parastu nāvessodu, tam ir jābūt hrestomātiskam pārējiem par biedējumu. Vispareizākais būtu visus eventuālos pedofīlus pakļaut ķīmiskai, mehāniskai vai ķirurģiskai kastrācijai, protams priekšroku dodot ķirurģiskai, jo ķīmiskā, izmantojot stipras neorganiskās skābes, vai mehāniskā ar diviem ķieģeļiem, nebūtu estētiski. Vēl pastāv variants to sēkliniekus turēt noblombētā siltā kažokādas maisiņā, kā aunu buciņiem, kamēr tie pārstāj izstrādāt testosteronu.
Kā liecina Tūna, Eisaka, Birkava, Sončika un pārējo pedofīlu noziegumu statistika, visi tie noziedznieki primāri bija sodomīti.

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu