VIDEO: COP28 - kāda ir Eiropas loma? • IR.lv

VIDEO: COP28 – kāda ir Eiropas loma?

2
Dūmi no globālās energoapgādes uzņēmuma "Uniper" ogļu spēkstacijas līdzās vēja turbīnai Vācijas pilsētā Gelzenkirhenē 2019. gadā. Foto - INA FASSBENDER, AFP
ARTE

Pasaules valstis tiksies Dubaijā, lai apspriestu izaicinājumus un mērķus cīņā ar klimata pārmaiņām. Eiropas raidsabiedrības ARTE iknedēļas video apskats šoreiz pēta šo tēmu.

2015. gadā tika izvirzīts mērķis līdz gadsimta beigām ierobežot globālo sasilšanu līdz 1,5°C, bet šo mērķi nav viegli sasniegt. Nav šaubu, ka šis būs aktuāls jautājums ANO atbalstītajā COP28 klimata konferencē, kas novembrī sāksies Apvienotajos Arābu Emirātos. Sadarbībā ar 197 citām pasaules valstīm, Eiropas Savienībai noteikti tajā būs svarīga loma. Bet, vai Eiropa ir izpildījusi savu solījumu?

 

Redakcijas piebilde: video raidsabiedrības ARTE mājaslapā būs apskatāms līdz 24.12.2023.

Šo iknedēļas raidījumu veido Eiropas sabiedriskā raidorganizācija ARTE. Tas tiek publicēts deviņās valodās, pateicoties sadarbībai ar El País (Spānija), Gazeta Wyborcza (Polija), Internazionale (Itālija), Kathimerini (Grieķija), Le Soir (Beļģija), Telex (Ungārija) un Ir (Latvija). Projektu finansē Eiropas Savienība no European Media Platforms līdzekļiem.

Komentāri (2)

Artūrs Ozols 28.11.2023. 11.25

Uzskatu ka IR jāizveido vieta kur rakstīt komentārus par aktualitātēm kuras nav uzrādījusi redakcija !!! Šodien (28.11.23.) tā ,manuprāt ir elektrības biržas cena ,kas Latvijai 10-os uzlēca līdz 399.69 eiro par MW !!! Ja Nordpool kartē tika rakstīta vidēja cena Latvijai – 250.02 eiro ,tad Somijā cena bija 51.54 eiro ! Uz Igauniju no Somijas tika padoti 1014 MW ,Zviedrija uz Lietuvu padeva – 735 MW ,bet Polija uz Lietuvu – 350 MW . Latvija ražoja tobrīd 854 MW , bet patērēja 1086 MW . Latvijas patēriņš no kopēji saražotā Baltijas un Ziemeļvalstu biržas zonas tirgū bija tikai 1,58 % turklāt biržas apgabals ražoja ap 68321 MW ar krietnu pluss zīmi . Cenu dīvainību pastiprina fakts ,ka Baltijas un Ziemeļvalstu tirgū lētā HESu enerģija veido 52,79% no kopapjoma ,bet AESi ražoja 14,67% no kopēja apjoma , vējš deva vel 12,8% enerģijas . Tātad jautājums , KAS VEIDO MILZIGO CENU ,ja ražo lēti un daudz ar saldo plus zīmi , bet Latvijas negatīvais saldo ir neliels ?

0
0
Atbildēt

0

Uldis.M42 27.11.2023. 10.24

Lai parītu, padzertu un tukši padirstu uz 2021. gada «Glāzgovas klimata konferenci» salidoja parazīti un morālie kropļi desmitos lidmašīnu (kaut ko atgādina, vai ne?), jādomā, ka šoreiz nebūs savādāk. Saprotams lieta, ka ASV klimata vēstnieks Džons Kerijs uz turieni lidoja personīgā lidmašīnā. Padibeņu: plānprātiņu, neliešu, parazītu, melno rasistu un pederastu, ievēlēto garā vārgo korumpēto Putina kuci, Baidenu, pavadīja eskorts no 85 lielām automašīnām.
Reiz Džons Kerijs neapdomīgi izteicās, ka karš būtiski ietekmē klimata pārmaiņas, aizmirstot, ka viņa marksistu, korumpantu un pederastu partija dara visu, lai karš Ukrainā vilktos bezgalīgi un tāpēc visādi bremzē kongresa piešķirto ieroču piegādes un tagad vēl izdomājuši atrunu, ka ieročus nevar piegādāt, tāpēc, ka kongress, nezinot, cik no 100 miljardiem “palīdzībai Ukrainai” Obamas – Sorosa administrācija paredzējusi Hamas, cik Hesbola, cik nēģeru tiesībām Haiti, cik dzimuma līdztiesības jautājumiem Sudānā, cik klimata pārmaiņām, cik dzimuma maiņas operācijām ASV un Ukrainas karavīriem, atsakās pieņemt kremļa kājslauķu plānu. Der atcerēties, ka no iepriekšējās 40 miljardu paketes “palīdzībai Ukrainai”, tā saņēma tikai 6, bet liela daļa kā ierasts nonāca ģem-parķijas darboņu kontos un tās melnā kasē.
Lai cīnītos “pret klimata pārmaiņām” (lasi: uzturētu absolūtā ļaunuma militāri rūpniecisko kompleksu), štazi kuce Merkele aiztaisīja Vācijas AES un ogļu TEC, tā dodot iespējas absolūtam ļaunumam turpināt eksistēt un nogalināt civilizētu valstu iedzīvotājus. Kamēr krievijas pederācija nav kapitulējusi un tur nav ieviesta ārējā pārvaldu, tās plānprātiņi turpinās dedzināt Taigu, kuras ugunsgrēki izmet atmosfērā daudz vairāk CO2, nekā spētu visas Vācijas ogļu TEC, kopā ņemot. Bez CO2 tur vēl tiek izmests liels daudzums CO, kancerogēno savienojumu, kas nogalina faunu un tūkstošiem tonnu kvēpu, kurus vējš aiznes uz Arktiskiem ledājiem. Kā zināms, melns absorbē siltumu un kausē ledājus. triecientempā. Ja kāds nebūs ievērojis, nēģeru populācija ar kuras īpatņu skaita palielināšanu nepaguruši noņemas ANO, ES un ASV, arī ir melna. Vācijas ogļu TEC, kuru sēru saturošie dūmi kādreiz radīja skābos lietus, kas nokaltēja Čehijas skuju koku galotnes, tagad ir pilnīgi nekaitīgi, no sēra tur vairs nav ne smakas. Viss SO2 tiek savākts un pārtop sērskābē, vai ģipsī.
p.s. Raksta autori droši vien nepietiekamas izglītības dēļ attēlā redzamos izmešus CO2 un H2O tvaiku veidā nosaukuši par dūmiem, tāpēc ieteikšu Wikipēdijas rakstu par dūmiem https://lv.wikipedia.org/wiki/D%C5%ABmi

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu