Lai meitenes nokļūtu uz Mēness! • IR.lv

Lai meitenes nokļūtu uz Mēness!

No Ausekļa iespējams vērot skatus, kādi izdaiļo astronautu ikdienu Starptautiskajā Kosmosa stacijā. Publicitātes foto
Marija Leskavniece

Jaunais Kosmosa izziņas centrs Cēsīs izplatījumā notiekošo ļauj iepazīt caur katra personīgi piedzīvoto uz Zemes

Piektdienas priekšpusdienā divas minūtes pirms oficiālā atvēršanas laika Kosmosa izziņas centrā priekšā jau ir ļaužu pulciņš. Pa logu var redzēt, kā no netālu novietotā autobusa birst ārā vēl viena skolēnu grupa. Apmeklētājus sagaida edonauti (tā kā astronauti grieķu valodā nozīmē ‘zvaigžņu ceļotāji’, domājams, centra darbinieki tikpat plūstoši spēj ceļot pa zināšanu sfērām).

Atvērts kopš 7. oktobra, centrs visvairāk gaida tieši pedagogus ar audzēkņiem, kam piedāvā dažādas nodarbības, un ģimenes ar bērniem, kuri meklē, kā interesanti pavadīt laiku kopā. Lai pilnībā varētu izbaudīt kosmosa centra apmeklējumu, vajadzīga lasītprasme, stāsta Miks Dzenis, Kosmosa izziņas centra vadītājs. Tomēr padomāts arī par pašiem mazākajiem. Viņus vilina podziņas interaktīvajās spēlēs, visapkārt ņirb gaismiņas, un centra augšstāvā iekārtots arī rotaļu laukums. 

Savukārt gados vecāki apmeklētāji mēdzot pavadīt ilgāku laiku pie atsevišķām ekspozīcijas daļām, izpētot tās līdz niansēm. «Cilvēki reizēm ir pārsteigti un saka: šis nav kā AHHAA (zinātnes centrs Tartu Igaunijā)! Jā, tāda arī nebija doma,» smaida Miks. Viņu būtiskākais mērķis ir ieinteresēt bērnus un jauniešus par eksaktajām zinātnēm, parādīt, cik kosmosa izpēte ir savienojama ar dažādām zinībām, ko viņi apgūst skolā.

Vizīte Kosmosa izziņas centrā gan jārezervē vairākas dienas iepriekš, brīvos laikus ātri vien izķer, apstiprina centra vadītājs, kurš piekritis izvest šajā kosmosa ceļojumā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu