Vainas bez vaimanām • IR.lv

Vainas bez vaimanām

2
Anda Buševica, Latvijas Radio žurnāliste

Rakstnieces Janas Egles stāstu krājumā Latvju pacients akvarelēts ikdienišķā neikdienišķums

Literatūras klasikā atrodami patosa pilni stāsti, kuros varoņi svārstās starp dzīvību un nāvi. Jana Egle jaunajā stāstu krājumā Latvju pacients atrašanās starp dzīvi un nāvi diženumu iemurdzījusi ikdienības pieticīgajā mērogā. Sasniedzot zināmu vecumu, sirgstot ar hroniskām kaitēm, nokļūšana slimnīcā ar «ātrajiem» var kļūt par rutīnas lietu, kā galvenās varones palātas biedrei stāstā Sers Toms Džons un Dzelzītis.

Taču stāsts vēsta par ko citu: lai cik augstu šādā situācijā mēs vērtētu iejūtīgus ārstus un pašaizliedzīgas māsiņas, kuri pa «sistēmas» caurulīti pa pilienam vien pacientā atkal iepumpē dzīvību, pie dzīves cilvēku notur kas cits. Vienam tās ir rūpes par mājdzīvnieku, citam spīts vai pienākumi pret tuviniekiem, kurš dzīves un nāves tēmai atdod cilvēciskas izvēles diženumu. 

Vecums kā ikdienas lavierēšana starp dzīvību un nāvi, kas urda arī dzīves nenokārtotajos rēķinos iestrēgušos jautājumus, ir viena no krājuma izcilākajiem stāstiem Krupīts prasa, vai ir gana tēma. Šeit literatūrā iemūžināta arī nesen apgūtā Covid-19 vīrusa pārslimošanas pieredze ar smagu izvēli — vai paļauties uz likteni un palikt mājās, vai tomēr ļaut mediķiem kosmonautu tērpos atvieglot ciešanas, taču, iespējams, mirt visai nehumānā vidē. Iemūžināts arī prieks par ožas atgūšanu, par ķermeņa atgriešanos dzīvībā, kad, sadomājot muļķīgus ieganstus, burtiski nākas sevi piespiest ik dienu noiet vēlamo soļu skaitu.

Tas ir maldīgs priekšstats, ka vecumā ķermenis, noslēdzies pret miesas baudām, kļūst truls un nejūtīgs. Slimību un vientulības veicinātā nepieciešamība saasināt uzmanību uz ķermeniskajām sajūtām miesas dzīvi padara daudzkrāsaināku nekā jaunībā un uzjunda arī ķermeņa atmiņu. Tas bija mans atklājums, lasot Janas Egles stāstus, — cik skaļi runājoša var būt ķermeņa atmiņa, kas dzīves laikā pārdzīvoto iegaumējusi atšķirīgi nekā prāts.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu