Matīsa gaumīgās istabas • IR.lv

Matīsa gaumīgās istabas

Matīss Čudars ar kontrabasistu Edvīnu Ozolu un bundzinieku Ivaru Arutjunjanu. Publicitātes foto
Jānis Žilde

Matīss Čudars jaunajā diskā pierādījis savu briedumu — spēju muzikāli izteikties daudz lakoniskāk un sulīgāk

Mūsdienu džeza un avangarda mūzikas ierakstu izdevniecība Jersika Records ir uzņēmusi apgriezienus un šoruden laiž klajā kārtējo 21. gadsimta Latvijas džeza skatuves dokumentu — talantīgā un meistarīgā ģitārista Matīsa Čudara (32) trio albumu Take Your Time. 

Matīss pārstāv to mūziķu paaudzi, kas jau agrā vecumā devās studēt džeza mūzikas noslēpumus uz Amsterdamu, kur, paralēli piepelnoties vietējā picērijā, bagātināja savu pieredzi, muzicējot ar talantīgiem jauniešiem no dažādām pasaules malām. Pēc tam viņš aktīvi rosījās Latvijā — bija pavadošais mūziķis Ainaram Mielavam, Lindai Leen u. c., taču nu jau atkal kādu laiku Čudars atgriezies pie mūzikas studijām, šoreiz apgūstot kompozīciju džeza dzimtenē ASV, Jeila Universitātē Ņujorkā. 

Šo pēdējo desmit gadu laikā Čudars no virtuoza instrumentālista izveidojies par vienu no savas paaudzes spēcīgākajiem un oriģinālākajiem ģitāristiem. Mielava koncertos vēl pirms dažiem gadiem biju liecinieks, kā Matīss laiku pa laikam centās apliecināt savu varēšanu ar nevajadzīgām garām iespēlēm, brīžiem pārmācot pašu solistu, taču jaunajā platē jau ir jūtama muzikālā brieduma iestāšanās — spēja muzikāli izteikties daudz lakoniskāk un sulīgāk. Ne velti pats trompetes ģēnijs Mailzs Deiviss reiz ir teicis: «Neuztraucies par nošu daudzumu, atrodi to vienu labskanīgāko.»

Mūsdienās pārsteigt ar spēles tehniku nevienu vairs nevar, virpināt simtiem nošu minūtē spēj gandrīz ikviens, kurš nolēmis sistemātiski un neatlaidīgi vingrināties, taču ne jau nošu skaitā meklējama mūzikas dvēsele. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu