12 no simta • IR.lv

12 no simta

Kristīne Simsone

Filmas, ko nepalaist garām Rīgas Starptautiskajā kino festivālā

Attiecību un (ne)satikšanās portreti

Pagājušās dzīves
Rež. Selīna Songa
Selīnas Songas debijas drāma ir elēģisks vēstījums par identitātes meklējumiem, (ne)notikušajiem dzīves pavērsieniem, piederību vietai un kultūrai. Stāsts veidots, balstoties režisores — ASV dzīvojošas korejiešu imigrantes — dzīvesstāstā. Filmā ir izcili dialogi, kas atsauc atmiņā Vudija Allena agrīnos darbus, uzmundrinoša pašironija, kā arī smeldzīgums, atainojot attiecības un cilvēcisko kontaktu, kas ticis neatgriezeniski pārrauts, mainot dzīvesvietu.
Seanss 15. oktobrī plkst. 19 Splendid Palace.


Melnās pirts māsība
Rež. Anna Hinta
Igauņu režisores Annas Hintas dokumentālā filma ir skats uz pirts paražām — tajās atklājas ne tikai kailie ķermeņi, bet arī vispersoniskākās detaļas, ko varones izpauž sarunās. Ļoti smalks dokumentālais veikums, kurā panākta apbrīnojama uzticēšanās, filmu veidojot gan kā ļoti intīmu, individuālu cilvēku vērojumu, gan arī raugoties uz pirti kā sava veida ziemeļu kultūras fenomenu, kura atainojumā lieliski redzama Hintas zināšanu bagāža folklorā (viņa studējusi igauņu literatūru un folkloru).
Seanss 18. oktobrī plkst. 18 Splendid Palace.


Zilā Džīna
Rež. Džordžija Ouklija
Lai arī filmas stāsts par homofobisku diskrimināciju un ierobežojošiem darba likumiem noris 1988. gadā un filmas kadru fonā skan klusi naidīgais Mārgaretas Tečeres tembrs, problēma joprojām ir aktuāla. Britu režisores veidotais stāsts par sporta skolotāju, kas slēpj savu seksualitāti bailēs zaudēt darbu, ir spožs psiholoģiskās drāmas piemērs, kas turklāt ir režisores debija pilnmetrāžas kino.
Seansi 13. oktobrī plkst. 18.30 Forum Cinemas, 18. oktobrī plkst. 21.30 Splendid Palace un tiešsaistē no 13. līdz 22. oktobrim.


Mīlestība un šķiršanās
Rež. Moda Nīkandere
Ja šķiet, ka pēc Ingmara Bergmana Laulības dzīves ainām par mīlestības nodeldēšanās tēmu ir pateikts viss, jāielūkojas dokumentālistes Modas Nīkanderes darbos. Viņa divas dokumentālās filmas veltījusi savam draugu pārim, iemūžinot gan neprātīgu iemīlēšanos, gan attiecību ieslīgšanu bezcerīgā letarģijā. Mīlestība un zivju pirkstiņi skatāma tiešsaistē Rigaiff.lv, savukārt festivālā režisores un filmas varoņu klātbūtnē tiks izrādīta jaunākā filma Mīlestība un šķiršanās.
Seansi 14. oktobrī plkst. 18.30 kinoteātrī Splendid Palace un tiešsaistē no 14. līdz 22. oktobrim.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu