Zane Krēsliņa-Plētiena, sarkano mušmiru kaltētāja • IR.lv

Zane Krēsliņa-Plētiena, sarkano mušmiru kaltētāja

Zane ar dzīvesbiedru Ingaru pie sava uzņēmuma krāsns ar mušmirēm. Parasti tur top netradicionālu garšu dārzeņu čipsi, sausmaizītes un citi gardumi. Foto no personīgā arhīva
Baiba Litvina

Interese par sarkano mušmiru kaltēšanu Raunas uzņēmuma Latnature saimniecei Zanei radusies pirms gada, kad ar savu lielo kalti izlīdzējusi citiem mušmiru biznesā. Šovasar nolēmusi pamēģināt pati. Facebook publicējusi sludinājumu par mušmiru uzpirkšanu, un atsaucība no sēņotājiem bijusi ļoti liela. «Vairākās pilsētās plačos gāza mūs apkārt, mēs nespējām no visiem nopirkt tās sēnes,» stāsta Zane. Šiem sēņotājiem esot bijis liels azarts, jo parasti mušmires spārda ar kājām, bet te kāds gatavs maksāt! Sezonas sākumā mušmires iepirktas par pieciem, tagad — par četriem eiro kilogramā. 

«Ir cilvēki, kuri domā, ka var iet ar izkapti mežā un ņemt visu pēc kārtas. Mēs šķirojam ļoti,» saka Zane. Tārpainās sēnes uzreiz tiekot izmestas, jo tārpi ātri ķeroties klāt pie veselajām mušmirēm. «Kad cilvēki atved vai mēs paši braucam pakaļ, ņemam katru sēni, pārkrāmējam savās kastēs un ļoti smalki skatāmies.»

Pēc tam sēnes tiek kaltētas. Kaltēšanas ilgums atkarīgs no sēnes biezuma — jo biezāka sēnes cepurīte, jo ilgāk jākaltē, līdz pat 24 stundām. Plānākās sēnes izkalst aptuveni 18 stundās, taču tajās ir mazāk vērtīgo vielu. 

No 15 kg mušmiru sanākot viens kilograms pulvera. Vienlaikus tiek iegūts arī mušmiru ūdens. «Mums ir speciāla kalte, kur izvelk šo ūdeni ar saldēšanas iekārtām. Tas ir tas sauktais hidrolāts, kurā ir visas vērtīgās vielas,» stāsta Zane. «Kad sapratīšu, kā izkaltēt kvalitatīvas sēnes un saražot kvalitatīvu hidrolātu, es arī iešu eksportā.» Viņu interesē Amerikas tirgus, jo tieši tur pēdējā laikā mušmires izmanto kā vienu no tautas medicīnas līdzekļiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu