Eleganta trajektorija • IR.lv

Eleganta trajektorija

MADE arhitekti dibinātāji Linda Krūmiņa un Miķelis Putrāms. Foto — Ģirts Raģelis
Veronika Viļuma, speciāli Ir

Lindas Krūmiņas un Miķeļa Putrāma dibinātais MADE arhitekti uz šāgada Latvijas Arhitektūras gada balvu pretendē ar diviem darbiem — gan Dailes teātra priekšlaukumā, gan koka biroju ēkā Lizumā atklājas viņu gadiem ievērotais princips projektēt ar drosmi un atbildību pret vidi, cilvēku un nākotni

Spirgtā, saulainā rudens rītā ceļš uz MADE arhitekti biroju ved cauri viņu pēdējā laika lielākajam un pamanāmākajam veikumam — Dailes teātra priekšlaukumam. Vēlāk, kad sarunas gaitā arhitekti atgādinās, ka vēl nesen izcilā modernisma pieminekļa priekšā stāvēja automašīnas, tam gandrīz vai grūti noticēt. Tagad tur paaugušies jauni koki un apstādījumi. Nesteidzīgākie rīdzinieki, piesēduši uz koka soliņiem, malko brokastu kafiju.

MADE arhitekti birojs atrodas pāris minūšu attālumā, Miera ielas sākumā, bijušā dizaina lietu veikala telpās ar plašiem skatlogiem. Caur tiem var sajust pilsētas ritmu, vērot garāmgājējus un otrādi — ikvienam ziņkārīgajam ir iespēja ieskatīties arhitektūras tapšanas aizkulisēs. Kamēr es priecājos par košsarkanajām dālijām uz palodzes, arhitekti Linda Krūmiņa un Miķelis Putrāms sirsnīgi aicina iekšā un stāsta, ka bērnu uzmanību cauri stiklam pievērš daudzie maketi. Arī draugi ik pa laikam piekāpj sasveicināties. 

Caurredzamība mudina vilkt paralēles ar MADE arhitekti pieeju darbam — arī viņu projektiem raksturīga skaidrība un tiešums bez centieniem kaut ko noslēpt vai pietušēt. Šajā Arhitektūras nedēļā MADE arhitekti iesaistījās arī Latvijas Arhitektu savienības rīkotajās Atvērto durvju dienās.

Komentējot Latvijas Arhitektūras gada balvai šogad iesniegtos darbus, nacionālās žūrijas pārstāve, arhitektūras biroja OAD dibinātāja un vadošā arhitekte Zane Tetere-Šulce īpašu gandarījumu pauda par objektiem, kas «izceļ patiesumu un ir veidoti ar vienotu izpratni par augstvērtīgas vides principiem». Divu MADE arhitekti projektu — Dailes teātra priekšlaukuma un biroja ēkas Lizumā — virzīšana nākamajai kārtai liecina par atbilstību abiem kritērijiem. Konkursa uzvarētāji tiks noskaidroti un sumināti 6. oktobrī, taču, runājot par Dailes teātra skvēru, arhitekti jau tagad atzīst — rezultāts sniedzis pašiem negaidīti lielu gandarījumu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu