Cik daudz ir pārāk daudz? • IR.lv

Cik daudz ir pārāk daudz?

2
Foto — The New York Times
Alise Kalahana, © The New York Times News Service

Ar kafijas lietošanu tiek saistīti vairāki ieguvumi veselībai, tomēr kofeīns tās sastāvā rada arī riskus mūsu labbūtībai

Ja ik dienu izdzerat trīs četras krūzītes kafijas, neviļus var piezagties doma, ka karsto dzērienu baudāt pārāk bieži. Vai pienācis laiks atteikties no kafijas? Vai vismaz samazināt tās patēriņu?

Kafija nav tikai vienkāršs dzēriens. Tas ir rīta rituāls, kultūrā sakņota tradīcija, produktivitātes paaugstināšanas triks un reizēm pat dzēriens veselības uzlabošanai. Akadēmiskajā izdevumā The New England Journal of Medicine publicēts starptautisks pētījums vēstīja, piemēram, ka kafijas dzērāji dzīvo ilgāk un viņiem ir mazāks risks saslimt ar 2. tipa cukura diabētu, Pārkinsona slimību, sirds un asinsvadu slimībām un dažiem vēža veidiem.

«Kopumā no kafijas ir vairāk labumu nekā sliktuma,» saka Džordža Vašingtona universitātes Milkenas institūta Sabiedrības veselības skolas profesors Robs van Dems.

Tomēr, vai iespējams pāršaut pār strīpu ar savu brokastu uzlējumu franču presē, pusdienlaika caffe latte un ikvakara espreso? Un, ja tas jau noticis, kā saprast, ka tiešām kafijas bijis par daudz? Mēs uzdevām šos jautājumus ekspertiem, lai pasniegtu jums nefiltrētu patiesību.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu