Skandāls ar fondu miljoniem • IR.lv

Skandāls ar fondu miljoniem

Zināms, ka mutiskajā nomas tiesību izsolē, kas pašvaldībā notika 6. jūlijā, uzva­rēja Defence Partnership Latvia, kas nodarbojas ar bruņutransportieru Patria montēšanu. Foto no uzņēmuma arhīva
Ieva Jakone

Kādas desas Valmieras dome ir savārījusi bijušā gaļas kombināta teritorijas revitalizācijā, ko tagad izmeklē KNAB? Liecinieka statusā nonākuši arī bruņutransportieru Patria ražotāji

Spraigi notikumi pagājušajā nedēļā satricināja mierīgo Valmieru — pilsētā ieradās KNAB darbinieki, lai veiktu kratīšanas un pratināšanas, aizturēja Valmieras mēru Jāni Baiku (Valmierai un Vidzemei). Izmeklētājiem radušās aizdomas, ka domes amatpersonas kopā ar vairāku uzņēmumu pārstāvjiem veikušas nelikumīgas darbības, lai pašvaldība prettiesiski iegūtu vairāk nekā četru miljonu eiro lielu finansējumu no Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF). Procesu jūnijā sākusi Eiropas prokuratūra, tālāk nododot KNAB. Birojs nu izmeklē krāpšanu lielā apmērā un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kas izraisījusi smagas sekas.

Netīras kārtis?

Stāsta centrā ir vairākus hektārus plaša teritorija pilsētas pievārtē — Rūpniecības un eksporta parks. Te savulaik desas gatavoja Valmieras Gaļas kombināts, bet vēlāk ievācās gaļas pārstrādes uzņēmums Triāls. Taču pēc tā maksātnespējas 2009. gada krīzē ēkas palika tukšas. Gaļas pārstrādi šeit gribēja atjaunot krievu uzņēmēji, tomēr nekas neizdevās. Kad krievi par nopirktajām ēkām nesamaksāja nekustamā īpašuma nodokli, 2019. gadā pašvaldība tās pārpirka savā īpašumā. 

Piesaistot ERAF līdzekļus degradēto teritoriju attīstīšanai, pašvaldībai izdevies iedvest jaunu elpu pamestajā kvartālā. Teritorija ir sakopta, un daļa ēku nojauktas — izveidots mūsdienīgs Rūpniecības un eksporta parks. Septembra sākumā spāru svētki nosvinēti arī no jauna uzceltajai ražošanas ēkai, kas plešas vairāk nekā 4000 kvadrātmetros. Tieši tā piesaistījusi likumsargu uzmanību.

Problēmas radušās ar ēkas nomas izsoli un iespējamām darbībām ēkas pielāgošanai konkrētam nomniekam, liecina vēstule, ko Centrālā finanšu un līgumu aģentūra adresējusi Vides ministrijai. Šī dokumenta fragmentus publiskojusi Latvijas Televīzija. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu