Pazemē peldošie pagrabi • IR.lv

Pazemē peldošie pagrabi

Ainārs Jerāns, SIA V62 īpašnieks un vadītājs. Foto — Ieva Salmane
Mārtiņš Galenieks, speciāli Ir

Ekopagrabus izgatavo no tāda paša materiāla kā laivas, tie ir salīdzinoši lēti, un tos var uzstādīt arī vietās, kur parastam pagrabam ir par mitru, stāsta uzņēmēji, kas atraduši veidu, kā tehnoloģijas var kalpot tradīcijām

Pirmais, kas paveras skatam, iebraucot kādas Salaspils novada darbnīcas pagalmā, ir divi prāvi, balti bunduļi, kas izskatās pēc savādiem, kā no dzelmes izvilktiem batiskafiem vai lidojošiem šķīvīšiem, ko nezināmu iemeslu dēļ citplanētieši pametuši pierīgas zālienā. Realitāte, protams, ir prozaiskāka, taču ne mazāk interesanta. Dīvainie objekti patiesībā ir pagrabi, kas vēl gaida, kad tos aizvedīs, ieraks zemē un, rudenim tuvojoties, piepildīs to baltos vēderus ar daždažādiem lauku labumiem un visu pārējo, ko cilvēks tādā varētu vēlēties glabāt.

Šādu gatavu, zemē ierokamu pagrabu ideja noskatīta no ASV, kur atsevišķos reģionos ir obligāta prasība, ka katrā mājoklī vai tā tuvumā jābūt slēptuvei, kurā cilvēki var noslēpties no viesuļvētrām, stāsta pagrabu izgatavotājs Latvijā, uzņēmuma V62 īpašnieks Ainārs Jerāns. Viņš nav gluži pirmais pasaulē, kurš šo ideju pielāgojis produktu uzglabāšanai, taču koncepts ir samērā jauns, un pirms septiņiem viņš bija pirmais, kas to nolēma pamēģināt Latvijā.

Bizness izrādījās veiksmīgs. Īpaši daudz pagrabu pārdots pērn, jo, sākoties pilna mēroga karam Ukrainā, arī Latvijas un Lietuvas iedzīvotāji sākuši  satraukties, kā uzglabāt krājumus un nodrošināt sevi nebaltai dienai. Pieprasījums bijis tik liels, ka pagrabus gandrīz nav spējuši saražot vajadzīgajā daudzumā. Šogad panika nedaudz rimusies, un darba ritms kļuvis rāmāks, taču pasūtījumu joprojām pietiek. Pagaidām uzņēmuma galvenie tirgi ir Latvija un Lietuva, taču, pieaugot produkta popularitātei pasaulē, uzņēmums plāno paplašināties, lai pacīnītos arī par eksporta tirgu.

«Man ir visai liela pieredze biznesā, un ir bijušas arī vilšanās, taču šajā gadījumā es biju no paša sākuma par 99,9% pārliecināts, kas viss aizies,» apmierināti smaidīdams saka Ainārs. «Galvenokārt tāpēc, ka tā ir cilvēkiem ļoti vajadzīga lieta, un Latvijā apmēram 80% gadījumu parastu pagrabu uzbūvēt ir sarežģīti vai neiespējami augsta gruntsūdens līmeņa dēļ. Tas, ko mēs piedāvājam, ir lētāk un labāk par betona pagrabu, un mūsējo var bez bažām iegremdēt tieši gruntsūdenī. Tas ir pat labi, jo palīdz nodrošināt pastāvīgu aptuveni piecu grādu temperatūru gan ziemā, gan vasarā.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu