Muiža bērniem un domātājiem • IR.lv

Muiža bērniem un domātājiem

2
Hāmaņa muižas īpašnieks, uzņēmējs Viestarts Vidiņš. Foto — Ieva Salmane
Laura Dumbere

Pēc pamestības posta gadiem un ļaunprātīgas dedzināšanas Hāmaņa muižiņa Āgenskalnā ir augšāmcēlusies no pelniem

Saulainā augusta rītā zem lielā dižozola Hāmaņa muižiņas pagalmā skan mazu bērnu smiekli un spiedzieni — bērnudārzā Putnu dārzs ir rotaļu laiks. Šķiet, šī ir vienīgā nesen atjaunotā muiža Latvijā, kurā daļa telpu atvēlēta nevis restorānam vai viesu namam, bet bērnudārzam.

Otrajā, praktiski no jauna uzceltajā ēkas daļā atrodas kopstrādes birojs Hamann Coworking. Jaunais muižas īpašnieks, uzņēmējs Viestarts Vidiņš šeit radījis mājīgu darba vidi sev un citiem. 

Garām aizdzindzina tramvajs, un pamanu, ka pasažieri pagriež galvu, lai izbaudītu jauko skatu. Atjaunotā ēka Slokas ielā 41 starp Kuldīgas un Baldones ielu izmainījusi ainavu, šī ir īsta senās Pārdaugavas romance. Gan no fasādes, gan pagalma puses muižiņu apvij caurredzams, ažūrs metāla žogs, lai garāmgājēji varētu pamielot acis. Saimnieks uzskata, ka skati uz seno arhitektūru pieder visai sabiedrībai — pat saules brāļiem, kuri laiski «atspirdzinās» publiskajā skvērā, kas reiz bija muižiņas dārzs. 

Muiža bez muižnieka

Vikipēdija vēstī, ka Hāmaņa muižiņa būvēta 1886. gadā, taču tās senākā guļbūves daļa celta vēl agrāk. Lielākais joks ir tāds, ka tā nekad nav bijusi muiža un te nekad nav dzīvojis neviens muižnieks! 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu