Kara balsis.* «Infekcijas» apkarotājs • IR.lv

Kara balsis.* «Infekcijas» apkarotājs

1
Jevhens Šapovals 10 mēnešus vada militāro administrāciju teritoriālajā kopienā, kas sešus mēnešus bija okupēta. Foto no personīgā arhīva
Anastasija Ringis, speciāli Ir

Viļhuvatkas teritoriālajā kopienā pirms Krievijas iebrukuma dzīvoja aptuveni seši tūkstoši cilvēku. Šī apdzīvotā vieta atrodas divu stundu brauciena attālumā no Harkivas, uz pašas robežas ar agresorvalsti. Un tika okupēta jau pirmajās iebrukuma stundās. 

Pēc Viļhuvatkas atbrīvošanas prezidents Volodimirs Zelenskis par kopienas militārās pārvaldes vadītāju iecēla 42 gadus veco politologu un sabiedrisko darbinieku Jevhenu Šapovalu. Tas bijis ļoti sarežģīts uzdevums. Pirmkārt, okupantu pārziņā Viļhuvatka bija vairāk nekā sešus mēnešus. Otrkārt, darbu pilnībā vai daļēji bija pārtraukuši visi šajā kopienā strādājušie lielie un vidējie uzņēmumi. Vietējā naftas pārstrādes rūpnīca, kas ir viens no galvenajiem ienākumu avotiem, bija slēgta pusotru gadu. Turklāt vairāk nekā puse iedzīvotāju, sākoties uzbrukumam, aizbēga, un pēc atbrīvošanas mājās atgriezusies tikai neliela daļa.

«Tagad šeit dzīvo 2800, no kuriem aptuveni trešdaļa neslēpj, ka gaida atkārtotu krievu ierašanos, pat ja pāri viņu galvām atkal lidos šāviņi,» intervijā Ir stāsta Šapovals.  «Kognitīvais izkropļojums» esot sasniedzis tādu līmeni, ka vietējie vakarā slēpjas pagrabos, baidoties no iespējamām krievu apšaudēm, no rīta klausās ziņas Krievijas televīzijā vai radio, bet pusdienlaikā stājas rindās pie Ukrainas iestādēm, lai pieteiktos kompensācijām par krievu raķešu iznīcinātajām mājām. Krievijas radio un TV kanālu pieejamību Šapovals uzskata par lielu problēmu.

«Savā automašīnā dzirdu 16 Krievijas radiostacijas. Parasta ķīniešu antena uztver 10 Krievijas TV kanālus. Un šo visu propagandu klausās vietējie. Līdz šim man nav izdevies panākt, lai tiktu pieņemts lēmums šo straumi apslāpēt ar tehniskiem līdzekļiem,» saka militārās pārvaldes vadītājs.

Tajā pašā laikā viņš lepojas, ka vietējā pārvaldē izdevies sapulcināt proukrainiski noskaņotu darbinieku kodolu. Kāds uz šo darbu speciāli pieteicies no citām valsts vietām. Pievienojušies arī cilvēki, kas atgriezušies mājās pēc evakuēšanās. Tagad šīs komandas uzdevums ir atjaunot Ukrainas valstiskuma sajūtu šajā frontes pievārtē. «Diemžēl man jāatzīst, ka Ukrainu šajā pusē nevarēja sajust pēdējos 30 gadus. Visā kopienā bija tikai viena ukraiņu skola, visas pārējās — krievu,» saka Šapovals.

Lai gan pedagogu trūkst, viņš nav noslēdzis nevienu jaunu līgumu ar skolotājiem, kuri okupācijas laikā sāka izmantot Krievijā iespiestās mācību grāmatas. Kopienā tagad ir 24 skolotāji uz 270 skolēniem, tāpēc vietējās skolas mācību procesā ir ieplānotas tiešsaistes nodarbības ar skolotājiem no Harkivas. «Kolaboranti, kas strādāja zem Krievijas karoga un ieņēma administratīvus amatus, pēc deokupācijas vai nu aizbēga kopā ar krieviem, vai arī tagad atrodas izmeklētāju redzeslokā. Pret tiem, kas sadarbojās ar Krievijas armiju, ir ierosinātas krimināllietas. Tomēr vietējo vidū joprojām ir daudz tādu cilvēku, kas turpina izplatīt Krievijas naratīvu,» skaidro Šapovals. 

Pats militārās pārvaldes vadītājs pirms kara bija Vienkāršu risinājumu biroja Harkivas filiāles koordinators. Šis birojs ir pirms dažiem gadiem Ukrainā ieviesta jauna struktūra dažādu reformu īstenošanai. Šapovala pienākums bija analizēt sociālpolitisko situāciju Harkivas reģionā un meklēt nestandarta risinājumus kopienas attīstībai. Pirms tam viņš ir stažējies Singapūras Valsts dienesta koledžā, pēc tam strādājis par Harkivas apgabala Reģionālās konkurētspējas uzlabošanas departamenta direktoru.

Pirmais, ko Šapavals jaunajā amatā izdarīja, bija sarunas ar apkaimes lielākajiem uzņēmumiem. «Personīgi zvanīju īpašniekiem un pārliecināju viņus atsākt darbu,» stāsta vadītājs. Pēc sarunām atbrīvotajā teritorijā atgriezās divi lielveikali, tika atvērta privāta pasta un kurjerdienesta Nova pošta filiāle. Turklāt pats Šapovals nolēma iestāties Kijivas Nacionālajā universitātē, kas izveidojusi speciālu maģistra programmu deokupēto reģionu pārvaldībai. 

«Pirms sāku vadīt militāro administrāciju, man šķita, ka situācija ir daudz labāka,» atzīst Šapovals. «Tagad esmu sapratis, ka trešdaļa iedzīvotāju, kas inficēti ar «krievu pasaules» vīrusu, ir neārstējami. Tāpēc mums, ukraiņiem, kas cīnās par savas valsts nākotni, būs jārada jauni līdzdalības formāti šiem pilsoņiem, lai viņi varētu iesaistīties Ukrainas politiskajā dzīvē.»

* Rakstu sērija Ukrainas kara balsis pieejama brīvpieejā, pateicoties AS Latvijas Finieris atbalstam. #KopāParUkrainu

Komentāri (1)

Uldis.M42 21.08.2023. 11.33

Kā teica Polijas premjers Moraveckis: “krievu pasaule ir ļaundabīgas audzējs”. Piebildīšu, krievi ir audzēja metastāzes. Viskrieviskākie necilvēki, Staļins un Putins ir dziļi ikviena krieva galvā un kamēr mūsu civilizācija nebūs veikusi totālu un globālu derusifikāciju, tie abi drausmoņi būs nemirstīgi ar visām no izejošām sekām, jo nāks jauni staļini un putini.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu