Skaisti dzīvot neaizliegsi! • IR.lv

Skaisti dzīvot neaizliegsi!

3
Lidija Lasmane-Doroņina un Inga Ābele. Foto — Andris Sproģis
Agnese Meiere

«Man šķita svarīgi saglabāt Lidijas atziņu pērles. Jo Lidijas sūtība ir dzīvot, lai izstāstītu,» saka rakstniece Inga Ābele, kura grāmatā Lidijas ziediņi apkopojusi disidentes un PSRS okupācijas laika pretošanās kustības dalībnieces Lidijas Lasmanes-Doroņinas atziņas

Lidija Lasmane-Doroņina mitinās nelielā īrētā dzīvoklītī pie Brīvības ielas. Pa visiem dzīvokļa logiem ik dienu ieskatās divi bērzi. Viens no tiem lūkojas Lidijas «cellē». Mikroskopiskā guļamistabā, kurā tik vien vietas kā vienguļamai gultai un nelielai drēbju nišai. Ciemiņus Lidija pieņem vai nu virtuvē, vai viesistabā. Tajā redzu trīs dažādu izmēru lupas — Lidijai pamazām zūd acu gaisma, un bez tām viņa vairs nevar saredzēt —, grāmatas un daudz gleznu. Lidija dzīvo viena, bet nav vientuļa. Ik dienu viņai kāds zvana, apciemo, interesējas.

Rakstniece Inga Ābele Lidijai atvedusi violetus flokšus no pašas dārza un zemenes. Es — mellenes un arī zemenes. Lidija mūs cienā ar kūkām. Pirms noskaitām pateicības lūgšanu Dievam, Lidija paņem rokā tumši sarkanu zemeni, apgroza un saka: «Bez dabiskā intelekta nevar apēst pat vienu zemeni — tā jāsasmaržo, jāpaņem rokā, jānokožas… Jāsagaršo! Vai to var izdarīt ar mākslīgo intelektu? Nemaz nerunājot par visu pārējo, kas ir daudz dabiskāks par zemeņu ēšanu — elpas ievilkšana, piemēram.»

Pirms dažām dienām Lidija atzīmēja 98. dzimšanas dienu. Cienījamais vecums, šķiet, viņas interesi par dzīvi nevis mazinājis, bet padziļinājis. Lidija interesējas par mākslu, kultūru un politiku. Un dzīvi kā tādu. Tikko iznākuši Lidijas ziediņi — pretošanās kustības dalībnieces atmiņu un atziņu krājums, kuru pierakstījusi un sakārtojusi Inga Ābele. 

Ne tikai grāmata abas sasējusi. Abas saista skaista draudzība, kas veidojusies pamazām, soli pa solim. Lidija tagad Ingu ķircinot mēdz dēvēt par Ķeburu — no vārda «ķerubs», kā Bībelē apzīmēti eņģeļi. Citreiz Lidija Ingu sauc par Serafu, kas arī tas pats eņģelis vien ir. Bet dienā, kad tiekamies, viņa mīļi apņem rakstnieces plecus un saka — nu Inga esot arī viena no Lidijas mazmeitām. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu