Novērš linča tiesu • IR.lv

Novērš linča tiesu

Protestētājs Varšavā tur plakātu ar Dorotas Lalikas portretu — 33 gadus vecā sieviete maijā nomira piektajā grūtniecības mēnesī, jo ārsti viņu nebrīdināja, ka grūtniecība apdraud viņas pašas veselību. Konservatīvā Polijas valdība ir pieņēmusi stingrus abortu ierobežojumus. Foto – Scanpix
Agra Lieģe-Doležko, speciāli Ir

Pirms šoruden gaidāmajām vēlēšanām Polijas valdošā partija pārkāpa sarkano līniju, apdraudot brīvu un godīgu politisko izvēli. Taču prezidents Andžejs Duda pēc tam strauji mainīja savu viedokli, jo ASV poļu valdošajai elitei lika saprast — amerikāņu karavīri aizstāvēs tikai demokrātisku valsti

Tik liela tautas demonstrācija nebija pieredzēta kopš Solidaritātes laikiem — vairāk nekā pusmiljons cilvēku izgāja Varšavas ielās un vēl tikpat kopā citās pilsētās, lai protestētu pret valdošās partijas Likums un taisnīgums izbīdīto «Tuska likumu». Tā bija svētdiena, 4. jūnijs. Lai gan prezidentam bija 30 dienas laika parlamenta pieņemtā likuma izvērtēšanai, viņš to pasteidzās parakstīt jau pašā pirmajā dienā, 29. maijā.

Likuma būtība — izveidot komisiju, kas izmeklētu Krievijas ietekmi uz Polijas iekšējo drošību pēdējo 15 gadu laikā kopš 2007. gada. Šai deviņu cilvēku komisijai būtu milzīgas pilnvaras. Tā varētu jebkuram politiķim, kuru atzītu par Krievijas ietekmētu, uz desmit gadiem aizliegt ieņemt amatus, kas saistīti ar publisko līdzekļu sadali.

Komisiju bija plānots iedarbināt nekavējoties, lai tā savu ziņojumu sagatavotu mēnesi pirms vēlēšanām. Lai gan likums paredzēja iespēju komisijas lēmumu pārsūdzēt tiesā, tomēr praktiski tas nozīmētu politiskās karjeras pārsvītrošanu jebkuram kandidātam, pret kuru komisija vērstos.

Galvenais likuma mērķis — opozīcijas līderis Donalds Tusks. Paši valdošie politiķi to pat nemēģina slēpt. Piemēram, lauksaimniecības ministra vietnieks Janušs Kovaļskis Seima debatēs paziņoja, ka tieši Tusks savulaik esot «pavēris ceļu Putinam pārņemt Poliju», un secināja: «Vai mēs vēlamies viņam uz 10 gadiem aizliegt ieņemt valsts amatus? Jā! Es viņam to aizliegtu uz mūžu.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu