Uzdāvināt normālu dzīvi • IR.lv

Uzdāvināt normālu dzīvi

Kalvis Pastars. Foto – Reinis Hofmanis
Agnese Meiere

Astoņu stundu ilgā operācijā mikroķirurgam Kalvim Pastaram izdevās astoņus gadus vecam zēnam piešūt pilnībā norautu plaukstu un atjaunot asinsriti visos pirkstos. Kalvis veic pasaules līmeņa operācijas, arī tādas, kādas Latvijā līdz šim neviens nav veicis

Mikroķirurģijas centra vadītājam Kalvim Pastaram 15. jūnijs sākās kā parasta darba diena. Liels pacientu pieplūdums, sešas operācijas. Šķita, ka pēcpusdienā beidzot varēs atvilkt elpu, taču notika citādi.

Īsi pēc pusdienlaika Austrumu slimnīcā ieveda astoņgadīgu zēnu no Kurzemes. Mazais Ģirts kopā ar vectēvu skaldīja malku, kad pēkšņi viņa roku ierāva hidrauliskajā skaldītājā. Tas malku necērt, bet ļoti stipri spiež. Skaldītājs tik stipri saspieda zēna plaukstu, ka to norāva. «Hidrauliskais skaldītājs nav ass, griezošs mehānisms, tāpēc audi tika diezgan spēcīgi traumēti. Cenšoties piešūt amputētās ķermeņa daļas, šādi bojājumi ir diezgan riskanti,» skaidro mikroķirurgs.

Dakteris atceras, ka zēns slimnīcā bijis apbrīnojami mierīgs. Par to pateicība pienākas gan tuviniekiem, kas bija spējuši saglabāt pietiekami skaidru prātu, gan mediķiem no Kuldīgas slimnīcas. Viņi Ģirtam bija snieguši izcilu primāro palīdzību: atbilstoši aprūpējuši savainojumu, nodrošinājuši, lai zēns neciestu sāpes un saņemtu daudz šķidruma, kas ir būtiski pirms operācijas. «Salīdzinot ar traumas smagumu, zēns bija ļoti labā vispārējā stāvoklī,» norāda mikroķirurgs.

Ģirtu ātri sagatavoja operācijai. To svarīgi veikt sešu stundu laikā pēc traumas, tāpēc jebkura kavēšanās var būt izšķiroša plaukstas saglabāšanai.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu